Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αναβρασμός στα Σκόπια... Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό συγκαλεί το Σάββατο ο Ζάεφ

Ενώ κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα λένε ότι στόχος είναι αρχικά να φανεί «ότι εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια» Τα «αίματα άν...

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό συγκαλεί το Σάββατο ο Ζάεφ

Ενώ κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα λένε ότι στόχος είναι αρχικά να φανεί «ότι εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια»




Τα «αίματα άναψαν» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Είχε προηγηθεί η «ψυχρολουσία» του Αλέξη Τσίπρα, όταν εξαιτίας μποτιλιαρίσματος και έντονης χιονόπτωσης, αναγκάστηκε να περπατήσει δύο χιλιόμετρα μέσα στο κρύο. Παρά την αναποδιά αυτή, «ικανοποιητική» ήταν η πρόοδος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάερφ. Η άτυπη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός διήρκησε δύο ολόκληρες ώρες, ενώ στη συνέχεια έλαβαν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συζήτηση να παρατείνεται για μία ακόμα ώρα.




Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με την κυβερνητική θέση για το ονοματολογικό (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων). Παρ’ ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεν είχε δεσμευτεί για κοινές δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων. «Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα ύπαρξης σύνθετης ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και στην κατεύθυνση αυτή αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. «Αλλάζουμε το όνομα στο Αεροδρόμιο και στις λεωφόρους ως ένδειξη καλής κίνησης και απόδειξης ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας», τόνισε ο Ζάεφ, δίνοντας έμφαση στη σημασία της ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς Οργανισμούς.

Μετά το Νταβός, ακολουθεί η Αθήνα και τα Σκόπια. Εκεί θα βρεθεί στο τέλος του μήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 30 Ιανουαρίου, ενώ την επομένη, στις 31 Ιανουαρίου θα μεταβεί στα Σκόπια. Ενδεικτικό των διεργασιών που πυροδότησε η συνάντηση της Τετάρτης στο Νταβός είναι ότι ο Ζόραν Ζάεφ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας του καθώς προγραμμάτισε για το Σάββατο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ ώστε να φανεί εάν είναι δυνατή μία ευρεία εθνική συναίνεση σε μία λύση για το όνομα.

Όλα αυτά τη στιγμή που αναμφιβόλως, το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης επικαθορίζει το κλίμα στην Ελλάδα. Ήδη, άλλωστε, σημειώνεται μία μετατόπιση της στάση των πολιτικών δυνάμεων. Η παρέμβαση υψηλών τόνων της Νέας Δημοκρατίας, υπό το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ενδεικτική του κλίματος. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος με την ονομασία της γειτονικής χώρας, εστιάζει στην ανακοίνωση-σχόλιο που εξέδωσε. Όπως σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, όσο και ο ομόλογός του των Σκοπίων, δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών πάντως συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία πρέπει να φανεί ότι εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια», σχολιάζει κυβερνητικός παράγοντας. Αυτό σημαίνει ότι παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας γνωρίζουν ότι η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος πιθανότατα να καταλήξει σε blame game, δηλαδή στο ποια πλευρά θα φορτωθεί την ευθύνη του ναυαγίου. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να κινηθεί κατά τρόπο που θα δείξει στη διεθνή κοινότητα πως ήταν εποικοδομητική και έχει ως γνώμονα την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή», σχολιάζει η ίδια πηγή.

Στην Αθήνα πάντως, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις εκτιμήσεις για θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, επισημαίνοντας ότι η χρήση και μόνο του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος υποδηλώνει αλυτρωτισμό. Από την άλλη, οι βολές από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς τους ΑΝΕΛ κλιμακώνονται. Ξεκίνησαν με το κείμενο των «53+» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στο χαρακτηρίζεται η κυβερνητική συμμαχία «παρά φύση», ενώ ακολουθεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εκφράζοντας τη δυσφορία του για τον κυβερνητικό εταίρο. Ο υπουργός Εσωτερικών, προειδοποίησε τους ΑΝΕΛ να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι κάποιες φορές, όπως δήλωσε, δημιουργείται δυναμική που υπονομεύει «μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα».

Εντύπωση πάντως προκαλεί μια δήλωση-«γκάφα» του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το Σκοπιανό. Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό. Είναι το όνομα, που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός; Διερωτώμαι, γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.