Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αποκαλυπτικό άρθρο για τον Ιβάν Σαββίδη από περιοδικό «The American Interest»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ: Εκτενές αφιέρωμα στον Ιβάν Σαββίδη, με υπονοούμενα για ενδεχόμενους δεσμούς του με τα συμφέροντα του καθεστώτος Πούτ...



ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ: Εκτενές αφιέρωμα στον Ιβάν Σαββίδη, με υπονοούμενα για ενδεχόμενους δεσμούς του με τα συμφέροντα του καθεστώτος Πούτιν στη Ρωσία, δημοσίευσε πρόσφατα το αμερικανικό περιοδικό «The American Interest» που ειδικεύεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.







Ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε δημοσιεύσει και το σχετικό tweet που είχε κάνει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ που εμμένει στο θέμα του κ. Σαββίδη αφήνοντας αιχμές για τις ολιγαρχικές του μεθόδους σε θέματα επενδύσεων, π.χ. στην εξαγορά του λιμανιού Θεσσαλονίκης με γαλλική κοινοπραξία.




Το προαναφερθέν δημοσίευμα έχει τίτλο «Από τη Ρωσία με αγάπη – Η νέα ολιγαρχία της Ελλάδας» και φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Αλεξάντερ Κλαπ, οι οποίος μπαίνει κατευθείαν στο θέμα από την πρώτη πρόταση: «Ο Ιβάν Ιγνάτεβιτς Σαββίδης έχει παίξει πολλούς ρόλους στη ζωή του. Ενας από τους μεγιστάνες του καπνού στην Ευρασία, μέλος της ρωσικής Δούμα (Βουλής), έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ο τελευταίος ρόλος του είναι αυτός που ηχεί το συναγερμό κινδύνου στην Ευρώπη. Ο κ. Σαββίδης είναι ο νεόπλουτος της ολιγαρχικής σκηνής της Ελλάδας.


«Πώς ένας άνδρας που στα χαρτιά έχει περιουσία 760 εκατομμύρια δολάρια έχει επενδύσει σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία;», ρωτά χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και σημειώνει ότι η επένδυση Σαββίδη στο στρατηγικής αξίας λιμάνι της Θεσσαλονίκης φαντάζει κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση του Ναυτικού του NATO στα Βαλκάνια, την περιοχή όπου εφάπτονται οι σφαίρες της Δύσης και της Ρωσίας.

Υπενθυμίζει επίσης τις μεγάλες δωρεές του κ. Σαββίδη για έργα σε μοναστήρια του Αγίου Ορους, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αυτονομία της περιοχής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει αδιαφανείς συναλλαγές αλλά και τα συμφέροντα του Πούτιν στο Αιγαίο.

Αναφέρεται ότι ήδη έχουν αρχίσει να αναρωτούνται ευρωπαϊκά έντυπα, ενώ γίνεται μνεία και στη δημόσια εκφρασθείσα αντίρρηση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα.





Το αμερικανικό περιοδικό αναγνωρίζει πως οι καταγγελίες σχετικά με τον κ. Σαββίδη μπορεί να είναι άστοχες, όμως υπογραμμίζει ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο επιχειρηματίας έχει μία μεγάλη διαφορά από τους παραδοσιακούς «ολιγάρχες» της Ελλάδας:

Οι υπόλοιποι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι πάντοτε φιλοδυτικοί Ευρω-Ατλαντιστές και προέρχονται από επιχειρηματικές πλούσιες οικογένειες, ενώ ο κ. Σαββίδης θυμίζει περισσότερο το γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση και τον αποκαλεί το «άγνωστο πρόσωπο».

Η διαδρομή του Ρωσοπόντιου Ιβάν Σαββίδη είναι «μία τυπικά σκιώδης ιστορία πλουτισμού στη μετά-Σοβιετική» περίοδο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μία ακόμα ιδιαιτερότητα του κ. Σαββίδη είναι ότι έχει επιλέξει ανοιχτά τις πολιτικές του συμμαχίες, επιλέγοντας να υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.




Το περιοδικό σχολιάζει πως ο η πολιτική συμπεριφορά Σαββίδη, ειδικά οι μομφές του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι μία δοκιμασία -ή και μία ευκαιρία- για τον πρόεδρο της ΝΔ να δείξει την εξουσία του σε περίπτωση που εκλεγεί στην πρωθυπουργία.

Και ορισμένοι υποθέτουν ότι θα κινηθεί εναντίον του κ. Σαββίδη. Αλλοι λένε ότι έτσι δουλεύει το κράτος και ότι το χρήμα του Σαββίδη είναι απαραίτητο για μία πόλη που ερήμωσε η κρίση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τονίζει το «The American Interest», η υπόθεση Σαββίδη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ένα πρόβλημα με τη σημερινή Ελλάδα:

Οτι τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης που θεωρητικά είχαν στόχο να εκσυγχρονίσουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με όργανο τη λιτότητα δεν απέφεραν καρπούς αλλά άνοιξαν την πόρτα σε φιλόδοξους νεο-ολιγάρχες.

«Μπορούμε μόνο να φανταστούμε μελλοντικούς αξιωματούχους της ΕΕ να παραξενεύονται για την σάπια κατάσταση της Ελλάδας, διερωτώμενοι πώς αυτό συνέβη ξανά».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.