Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

1878: Σαν σήμερα στην Αθήνα η αστυνομία πνίγει στο αίμα διαδήλωση Ελλήνων που ήθελαν πόλεμο με την Τουρκία

15 Ιανουαρίου 1878 - Αθήνα - Μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνεται για την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Τουρκίας επ΄ ευκαιρία τ...



15 Ιανουαρίου 1878 - Αθήνα - Μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνεται για την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Τουρκίας επ΄ ευκαιρία του ρωσοτουρκικού πολέμου, καταλήγει σε αιματηρή σύγκρουση με την Αστυνομία με τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές και πολλούς τραυματίες.





Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1877-1878, γνωστός στην Ελλάδα (ιδιαίτερα στον Έβρο) ως "Δεύτερη Ρωσία", ήταν ο 12ος μιας σειράς πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ρωσίας.




Στην πολεμική αυτή σύρραξη συμμετείχε συνασπισμός ομόθρησκων σλαβικών χωρών της Βαλκανικής, με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων στον πόλεμο αυτό ήταν η βόρεια Βαλκανική Χερσόνησος και ο Καύκασος ενώ τα αίτιά του εντοπίζονται αφενός στην ανάδυση του εθνικισμού στα Βαλκάνια και αφετέρου στην επιδίωξη της Ρωσίας να ανακτήσει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, επανακάμπτοντας και δημιουργώντας μέγα στόλο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ακολουθώντας και εκμεταλλευόμενη το πολιτικό κλίμα της εποχής, που δρομολογούσε την απελευθέρωση των ομόθρησκων βαλκανικών εθνών από την οθωμανική κυριαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.