Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΙ» ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ... ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ. ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΑΠ΄ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

Το κουβάρι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο προσπαθούν να ξετυλίξουν οι αρχές - Δεν έχει χρησιμοποιηθεί το καλάσνικοφ μ...






Το κουβάρι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο προσπαθούν να ξετυλίξουν οι αρχές - Δεν έχει χρησιμοποιηθεί το καλάσνικοφ με το οποίο πυροβόλησαν οι τρομοκράτες σε άλλη επίθεση - Δεν… δουλεύουν οι κάμερες του Εφετείου, δεν «έπιασαν» τους δράστες - "Ψάχνουν" τη διαδρομή των δραστών από τη Λουκάρεως έως τα Εξάρχεια όπου έκαψαν το βανάκι






Στο… μηδέν φαίνεται πως βρίσκονται οι έρευνες για την τρομοκρατική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής (22.12.2017) στο Εφετείο της Αθήνας. Τέσσερις τρομοκράτες έφτασαν με βανάκι στη Λουκάρεως, τοποθέτησαν τη βόμβα στην είσοδο, πυροβόλησαν με καλάσνικοφ και εξαφανίστηκαν.

Η πρώτη εκτίμηση της Αντιτρομοκρατικής ήταν πως ίσως πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Το σκουρόχρωμο βαν που χρησιμοποιηθεί στο Εφετείο μοιάζει πολύ με εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη τρομοκρατική επίθεση: εκείνη με ρουκέτες πριν λίγα χρόνια στην ισραηλινή πρεσβεία.

Για την ώρα, όμως, οι έρευνες κινούνται στα… τυφλά. Το ρόλο τους σε αυτό παίζουν και οι κάμερες ασφαλείας στο Εφετείο. Που αποδεικνύεται ότι είναι… για τα μάτια μόνο αφού πολλές εδώ και χρόνια δεν δουλεύουν. Και άρα, δεν έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών.
«Καθαρό» το καλάσνικοφ

Οι τρομοκράτες που έκαναν την επίθεση στο Εφετείο πυροβόλησαν κατά ενός από τους αστυνομικούς που είχε εκείνη την ώρα βάρδια. Από τον κάλυκα που βρέθηκε προκύπτει πως το όπλο είναι «καθαρό». Η βαλλιστική έδειξε ότι το καλάσνικοφ αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση.

Αυτό είναι ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Γιατί περίμεναν πως το καλάσνικοφ θα «έδινε» την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Πως θα είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση της οργάνωσης.





Δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που προβληματίζει. Το βαν με το οποίο έφτασαν οι τρομοκράτες στο Εφετείο είχε κλαπεί τον Ιούλιο του 2015. Σχεδόν δυο χρόνια, οι τρομοκράτες κατάφεραν να το κρατήσουν κρυμμένο.

Γι’ αυτό οι αρχές εκτιμούν πως από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να μην βρεθεί ένα αυτοκίνητο που έκλεψαν το ’15, διαθέτουν έναν ασφαλή χώρο για να το κρύψουν. Και εκτός από το… γκαράζ των τρομοκρατών, αναζητείται και το οπλοστάσιό τους.
«Διαβασμένοι» κι έτοιμοι για μάχη

Από την ποσότητα της αμμωνιοδυναμίτιδας που χρησιμοποίησαν οι δράστες αλλά και από το σημείο που τοποθέτησαν τη βόμβα (σ.σ. κοντά στην κολώνα), οι αρχές οδηγούνται στο συμπέρασμα πως όχι μόνο ήθελαν να στείλουν «μήνυμα» (σ.σ. το Εφετείο είναι μια ανάσα από τη ΓΑΔΑ και «καρδιά» της Δικαιοσύνης) αλλά και κάτι ακόμα: φαίνεται πως στόχευαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη στατικότητα του κτιρίου.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι τέσσερις πήγαν στο Εφετείο «διαβασμένοι». Είχαν μελετήσει τα πάντα. Είχαν παρακολουθήσει για μεγάλο διάστημα το κτίριο και τα μέτρα ασφαλείας. Ήξεραν πως να κινηθούν.

Γι’ αυτό, εκτιμάται, ότι η ομάδα που ανέλαβε να κάνει την επίθεση ήταν τόσο οργανωμένη: αποτελούνταν από τέσσερα άτομα. Αυτούς που τοποθέτησαν τη βόμβα, εκείνον με το καλάσνικοφ που τους «κάλυπτε» κι έναν ακόμα.

Ακόμη και το γεγονός πως ο ένας έμεινε στο αυτοκίνητο δείχνει πόσο οργανωμένη ήταν η «επιχείρηση». Και δεν αποκλείεται αυτός ο άνθρωπος να ήταν εκείνος που είχε το ρόλο του παρατηρητή έτοιμου να επέμβει σε περίπτωση που χρειαζόταν. Πιστεύεται πως οι τέσσερις ήταν έτοιμοι ακόμη και να εμπλακούν σε «μάχη» αν χρειαζόταν.
Εφετείο – Εξάρχεια από τα… στενά

Οι έρευνες επικεντρώνονται και στη διαδρομή που ακολούθησαν οι δράστες από τη Λουκάρεως μέχρι τα Εξάρχεια. Εκεί όπου έκαψαν το βαν που χρησιμοποίησαν για την επίθεση.

Με τις κάμερες του Εφετείου «τυφλές», στο επίκεντρο μπαίνουν τα όσα έχουν καταγράψει οι κάμερες των καταστημάτων σε αυτή την περιοχή αλλά και οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας.

Φαίνεται πως οι τρομοκράτες επέλεξαν να κινηθούν από τα στενά, μέσω του Γκύζη προς τα Εξάρχεια. Πως δεν «μπήκαν» καθόλου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά μόνο τη διέσχισαν κάθετα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ