Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΚΥΡΩΣΤΕ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΕ ΚΟΤΕΣ!!! ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΑΝ ΠOΥΤ@ΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Αποφασισμένος να μεταφέρει ολόκληρη την ατζέντα του στην Αθήνα, όπου αναμένεται να φθάσει το πρωί της Πέμπτης, εμφανίζεται ο Τούρκος ...





Αποφασισμένος να μεταφέρει ολόκληρη την ατζέντα του στην Αθήνα, όπου αναμένεται να φθάσει το πρωί της Πέμπτης, εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λίγες ώρες πριν την επίσημη επίσκεψή του μίλησε στον ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.




O κ. Ερντογάν εμμένει στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, ζητώντας αλλαγή ή -όπως ο ίδιος λέει- «επικαιροποίησή» της, διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι «όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω». Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να τονίζει ότι «πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται.



Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις. Η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας, μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Δεν θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες. Η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται, και μόνο από μια εξέλιξη, τα πράγματα περιπλέκονται. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια μεγάλη θάλασσα όπως το Αιγαίο. Τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα και θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές.


Γι’ αυτό το λόγο φέρνω το θέμα αυτό στην επικαιρότητα […] Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε». Στην συνέντευξή του, ο Ερντογάν αναφέρεται και στο ζήτημα του Αιγαίου και των ελληνικών νησιών, λέγοντας ότι δεν θυμάται ακριβώς τι είχε πει σε ομιλία του, αλλά τονίζει ότι «υπάρχουν αρκετές κρίσεις θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί, αν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντήσεις και τα συζητούσαν. Όμως συνεχώς χρησιμοποιούνται διαφορετικές ιδέες, σε διαφορετικές προτάσεις.






Ο ένας υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί διαφορετικές προτάσεις και ο άλλος πράττει διαφορετικά και όλα τα προβλήματα συνεχίζουν σε διάφορες θεματικές ενότητες». Συνεχίζοντας είπε ως «για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε ακόμη μία φορά. Και αυτό θεωρώ ότι θα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των χωρών μας. Μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από το διάλογο. Χωρίς να μιλάμε, χωρίς να ερχόμαστε κοντά, οι διαφορές δεν θα λυθούν. Οπότε πιστεύω πως χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς δισταγμούς, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».


«Ο Τσίπρας μου υποσχέθηκε σε 15-20 ημέρες την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι αξιωματικοί βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα…», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Παράλληλα, ο Ερντογάν εμφανίζεται να επανέρχεται στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε άμεση έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά στον Αλέξη Παπαχελά ότι «όταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και του είπα »Αγαπητέ φίλε μου, αυτή είναι η κατάσταση.


Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα, ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα. Και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία». Αυτό ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15-20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα». Μάλιστα σε ερώτηση για την άποψη που εκφράζεται ότι στην Τουρκία επικρατεί δικτατορία, ο Ερντογάν απάντησε ότι «η τουρκική δικαιοσύνη είναι πιο δίκαιη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή. Σημείωσε επίσης ότι εξελέγη απευθείας από το λαό πρόεδρος Δημοκρατίας για πρώτη φορά. Οι ισχυρισμοί ότι δεν είμαστε δημοκράτες δεν μας υπονομεύουν» προσέθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα του στις εκλογές πήρε ποσοστό 86%....



skai.gr