Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

DEUTSCHE BANK: ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ - ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

Τις ημερομηνίες – ορόσημο που θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσει η κυβέ...

greece eu flags




Τις ημερομηνίες – ορόσημο που θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως προς την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, τη συζήτηση για το χρέος, αλλά και το ενδεχόμενο προκήρυξηςπρόωρων εκλογών, περιγράφει αναλυτικά η έκθεση της Deutsche Bank για την Ελλάδα που δόθηκε τη Δευτέρα (11/12/2017) στη δημοσιότητα.




Σύμφωνα με την έκθεση, ο γερμανικός τραπεζικός «κολοσσός», εκτιμά πως είναι η πρώτη φορά έπειτα από αρκετό καιρό που «οι οι πολιτικές πρωτοβουλίες μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών φαίνονται «λελογισμένα ευθυγραμμισμένες». Βάσει αυτού, εκτιμά η Deutsche Bank, είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας «συνεργατικής» (σ.σ. co-operative) εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα, πάντα, με την έκθεση της γερμανικής τράπεζας, θα απαιτηθεί, αφενός, μια «περιορισμένη και υπό όρους» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφετέρου ένας σαφώς πιο μειωμένος – επικουρικός – ρόλος για το ΔΝΤ και, βεβαίως, μια λιγότερο επιθετική πολιτική σε επίπεδο τακτοποίησης των δημοσιονομικών ζητημάτων της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο γερμανικός τραπεζικός «κολοσσός» σε τρεις παραμέτρους, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει εκτός στενής δημοσιονομικής εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος.

Αυτές είναι οι εξής:




Η πρώτη αφορά στην αποφυγή οπισθοδρόμησης στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό με, απλά λόγια, σημαίνει πως όσο η Ελλάδα παραμένει εντός των στόχων που έχει θέσει, τόσοι οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα τη «σιγοντάρουν» με θετικές δέσμες μέτρων, όπως, για παράδειγμα, ελάφρυνση χρέους με ευνοϊκούς όρους, αλλά και με περαιτέρω χρηματοδότηση.

Μια δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τη σταδιακή ομαλοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Deutsche Bank εκτιμά πως η Αθήνα θα πρέπει να κινηθεί γοργά ως προς την τακτοποίηση των «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων) δανείων και την περαιτέρω «χαλάρωση» των τραπεζικών κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).

Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική προϋπόθεση, είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας σε συνδυασμό με μια σταθερή δημοσιονομική στάση. Όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, κάτι τέτοιο θα ενίσχυε μια περαιτέρω ανάκαμψη στην καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, που ακόμα δεν έχουν επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα.
newsbomb.gr