Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«1973, ΕΝΑΣ ΨΗΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ»... ΦΩΝΑΞΕ ΠΡΙΝ ΞΕΨΥΧΗΣΕΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΛΙΟΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ...

Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στο Φάληρο τον απότακτο αστυνομικό Ευάγγελο Μάλλιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο προτο...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΥαγγελοσ μαλλιοσ





Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στο Φάληρο τον απότακτο αστυνομικό Ευάγγελο Μάλλιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο προτού ξεψυχήσει, στη Γενική Κλινική Παλαιού Φαλήρου, ο Μάλλιος φώναξε στους γιατρούς: «1973, ένας ψηλός και μία κοπέλα». Τον ίδιο αριθμό  είχε φωνάξει και τη στιγμή που έπεφτε αιμόφυρτος στον δρόμο.




«Το ίδιο όπλο που σκότωσε τον Γουέλς χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι του Μάλλιου», κραυγάζουν με πηχυαίους τίτλους οι ελληνικές εφημερίδες στις 18 Δεκεμβρίου 1976.

Ο Καραμανλής ενημερώνεται αμέσως μετά την επιστροφή του από το Πακιστάν για την εκρηκτική κατάσταση που προέκυψε μετά τη δολοφονία του απότακτου αστυνόμου Ευάγγελου Μάλλιου (14 Δεκεμβρίου) και τα έκτροπα που σημειώθηκαν μετά την κηδεία του.

«Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε σε μένα και στον αμερικανό πρέσβη χθες το βράδυ ότι η δολοφονία του Μάλλιου μπορεί να έχει επικίνδυνες πολιτικές προεκτάσεις», τηλεγραφεί επειγόντως ο Ρίτσαρντς (16 Δεκεμβρίου 1976 - FCO9/2396).

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ σπεύδει να επισημάνει στους συνομιλητές του ότι «τον Μάλλιο τον εκτιμούσαν πολλοί στην υπηρεσία του» και να τον  καθαγιάσει: «Ο Μάλλιος δεν ήταν βασανιστής, μολονότι, όπως πολλοί άλλοι στη θέση του, είχε μάλλον χαστουκίσει κρατούμενους στη διάρκεια των ανακρίσεων».




Ήταν απλώς η κακιά συγκυρία που τον είχε φέρει να υπηρετεί στο τμήμα εκείνο της Ασφάλειας που ανέκρινε τους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια της Χούντας.

Ο Αβέρωφ σημειώνει μάλιστα με νόημα πως «ορισμένοι εθνικιστές αξιωματικοί ίσως καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι κινδυνεύει η ζωή τους και ότι έφθασε η ώρα να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους».

Ο Ευ'αγγελος Μάλλιος ήταν αστυνόμος Α’ της Αστυνομίας Πόλεων που τοποθετήθηκε στη «νευραλγική» Υπηρεσία Διώξεως Κομμουνισμού από το 1958 έως το 1964, όταν εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Επανήλθε βέβαια λίγους μήνες αργότερα και τώρα είχε αυξημένες αρμοδιότητες.

Μάλλιος και Μπάμπαλης είναι αυτοί που παραδίδουν τα αεροπορικά εισιτήρια για το Παρίσι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έχοντας από πλευράς της Γενικής Ασφάλειας την ευθύνη για την ομαλή αναχώρηση αυτού και της συνοδείας του για τη γαλλική πρωτεύουσα.

Ταυτοχρόνως, στην υπηρεσία του φαίνεται να απολαμβάνει κύρος, καθώς είχε κατορθώσει να διεισδύσει με πράκτορές του στον μηχανισμό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Μεγάλες δόξες θα γνώριζε βέβαια στη διάρκεια της 21ης Απριλιου όταν ανέλαβε επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Αστυνομία Πόλεων. Υπηρετούσε με τον βαθμό του αστυνόμου Α'  στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, αρχικά στο κτ'ιριο της οδού Μπουμπουλίνας και στη συνέχεια στο κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων...

Μετά την πτώση της 21ης Απριλίου, ο Μάλλιος κατηγορήθηκε για βασανισμούς πολιτών και τον Σεπτέμβριο του 1974 τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ανακρίθηκε. Τελικά παραπέμφθηκε σε δίκη, καταδικάστηκε σε ποινή συμβολική και αποπέμφθηκε από την Αστυνομία Πόλεων.