Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΓΑΜΠΡΟ ΤΩΝ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΝΤΕ ΜΠΛΑΣΙΟ ΕΧΑΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ Η ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΝΙΚΟL MALLIOTAKIS - ΒΙΝΤΕΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο κ. Μπιλ ντε Μπλάσιο κέρδισε με σημαντική διαφορά τις εκλογές για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, έχοντας μία δεύτερη θητεία ...




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο κ. Μπιλ ντε Μπλάσιο κέρδισε με σημαντική διαφορά τις εκλογές για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, έχοντας μία δεύτερη θητεία πλέον εμπρός. Ο κ. Ντε Μπλάσιο είναι ο πρώτος Δημοκρατικός που επανεκλέγεται ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης μετά τον Εντ Κοχ, 32 χρόνια πριν.




Επικράτησε της κύριας αντιπάλου του, της ομογενούς, Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία πάντως κατάφερε να να μειώσει τη διαφορά, καθώς ο υποψήφιος του 2013, Ρέι Λότα είχε χάσει με 49% και να αφήσει μία σημαντική παρακαταθήκη για το πολιτικό της μέλλον.

Με το 99% των ψήφων καταμετρημένων, ο κ. Ντε Μπλάσιο είχε ποσοστό κοντά στο 66% έναντι 28% της κ. Μαλλιωτάκη, με τη συμμετοχή να παραμένει χαμηλά και σε αυτές τις εκλογές. Με 1% να απομένει προς καταμέτρηση, είχαν ψηφίσει 1.097.846, δηλαδή μόλις 22% των ψηφοφόρων έκριναν την αναμέτρηση.

Η κ. Μαλλιωτάκη, είπε στους οπαδούς της πως «μπορεί να χάσαμε τις εκλογές, όμως ακούστηκε η φωνή μας και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσους μας πιστεύουν» και αυτό μπορεί «να αλλάξει την πορεία αυτής της πόλης». Αναλυτές εκτιμούν ότι διεξήγαγε μια πολύ αξιοπρεπή εκστρατεία αν και δεν ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό πριν από μερικούς μήνες. Πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να βασίζονται σε αυτή, προσθέτουν.
«Σήμερα, η πόλη της Νέας Υόρκης έστειλε ένα μήνυμα στο Λευκό Οίκο επίσης» είπε ο κ. Ντε Μπλάσιο μιλώντας σε ψηφοφόρους του μετά τα αποτελέσματα. «Δεν μπορείς να τα βάλεις με τις αξίες της Νέας Υόρκης και να κερδίσεις κ. Πρόεδρε. Αν στραφείς ενάντια στις αξίες της πόλης σου, η πόλη του θα αντεπιτεθεί. Και έτσι, έχουμε μάχες εμπρός. Θα παλέψουμε και θα νικήσουμε», δήλωσε.

Παράλληλα, οι Νεοϋορκέζοι δεν ενέκριναν τις εκκλήσεις για μία συνταγματική συνέλευση για το καταστατικό της Πολιτείας.

Ειδικότερα, ο κ. Ντε Μπλάσιο, δήλωσε μετά τη νίκη του: «Θα υπερασπιστούμε το σύστημα υγείας μας…θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες μας (…) Όταν δέχονται επίθεση οι μετανάστες, δεχόμαστε επίθεση εμείς!».




Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την εκλογή των υποψηφίων των Δημοκρατικών σε δύο άλλες περιφερειακές εκλογές, οι οποίες θεωρούνταν τεστ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2018.

Στην Πολιτεία Βιρτζίνια, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Ραλφ Νόρθαμ εξελέγη κυβερνήτης και στο Νιού Τζέρσεϊ ο Φιλ Μέρφι θα διαδεχθεί έπειτα από οκτώ χρόνια τον αντιδημοφιλή Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Κρις Κρίστι.

Αν και έχει δεχθεί επικρίσεις για την πολύ αριστερή του πολιτική, που πλησιάζει περισσότερο τον Μπέρνι Σάντερς παρά τη Χίλαρι Κλίντον, ο κ. Ντε Μπλάσιο, θεωρούνταν σχεδόν δεδομένο ότι θα επανεκλεγεί στη δημαρχία της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, όπου ζουν 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι και διαθέτει προϋπολογισμό 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεσμεύθηκε να αρχίσει να εφαρμόζει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ξεκινώντας από τη συνέχιση του προγράμματός του που προβλέπει τη φοίτηση στα δημόσια σχολεία από την ηλικία των τριών ετών, μια μικρή επανάσταση στις ΗΠΑ η οποία αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της πρώτης του θητείας.



Επίσης έχει υποσχεθεί να εκσυγχρονίσει το μετρό της Νέας Υόρκης μέσω «ενός φόρου στους εκατομμυριούχους». Ωστόσο θα προσπαθήσει να μην απομονώσει τους λευκούς ψηφοφόρους, που γενικά τον αντιμετωπίζουν επικριτικά, και τις μεγάλες περιουσίες που αποτελούν σημαντικό συνθετικό της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Ντε Μπλάσιο, που είναι παντρεμένος με Αφροαμερικανή, χρησιμοποιεί σε όλες του τις ομιλίες κάποιες λέξεις στα ισπανικά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μαύρων και των ισπανόφωνων, που αποτελούν το 53% των Νεοϋορκέζων.

ekirikas