Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΙΓΑ ΜΗ ΠΑΕΙ Ν΄ΑΝΑΨΕΙ ΚΑΙ ΚΕΡΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΞΑΡΛΙΑΝ - ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: «ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ» - ΒΙΝΤΕΟ

Την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε για πρώτη φορά μετά το 2002 ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καθώς πήρε 2ήμερη άδεια. Ο Δημήτρης Κουφ...




Την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε για πρώτη φορά μετά το 2002 ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καθώς πήρε 2ήμερη άδεια.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 12:14, μετά από 15 χρόνια. Τον συνόδευαν η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτορας και η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε χαμογελαστός από τις φυλακές και τον περίμεναν φίλοι και συγγενείς. Επίσης, ήταν εκεί ομάδα νεαρών που φώναζαν «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».




Σε ερώτηση προς την κ. Κούρτοβικ, πόσες αρνήσεις για χορήγηση άδειας είχε μέχρι σήμερα ο Δ. Κουφοντίνας, απάντησε ότι αυτές στηρίχθηκαν σε κριτήρια που δεν προβλέπει ο νόμος. «Ο νόμος δεν προβλέπει ότι η μεταμέλεια του κρατούμενου μπορεί να είναι λόγος και κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. Ο νόμος προβλέπει ως κριτήρια την προσωπικότητα του κρατούμενου, την κρίση του συμβουλίου με μία πρόγνωση: ότι ο κρατούμενος δεν κάνει κακή χρήση της άδειας. Και η προσωπικότητα του συγκεκριμένου κρατούμενου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι μια προσωπικότητα που και εσείς και όλοι όσοι τον γνώρισαν μέσα από τις διαδικασίες είναι σεβαστή και εκτιμητέα σε πολλά επίπεδα και από πολύ μεγάλο μέρος».



Συνεχίζοντας, η κ. Κούρτοβικ είπε: «Ο λόγος άρνησης ήταν η μη δήλωση μετάνοιας, αλλά και ένα κριτήριο παράλογο, το ότι δεν είχε αλλάξει το συνειδησιακό του υπόβαθρο, δεν έχει αλλάξει τις φιλοσοφικές, ιδεολογικές και πολιτικές του πεποιθήσεις. Το συνειδησιακό υπόβαθρο, που είναι τα μύχια της ψυχής, προφανώς δεν είναι κάτι που έχει δικαίωμα να ερευνά η φυλακή, ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο νόμος. Τις πράξεις ερεύνησαν, οι πράξεις του κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη. Καταδικάστηκε, εκτίει ποινή. Εκεί τελειώνει αυτό το κεφάλαιο. Θα εκτίσει την ποινή του, θα εκτίσει την κύρωση που του επιβλήθηκε για την παραβίαση του νόμου, τις παραβιάσεις του δικαίου».

Ερωτηθείσα αν θα ζητήσει εκ νέου άδεια, η συνήγορος του Κουφοντίνα είπε ότι η πρώτη άδεια είναι 48 ώρες και κάθε εξήντα ημέρες δικαιούται να κάνει αίτηση για να πάρει άδεια. Η άδεια που μπορεί να πάρει, σύμφωνα με το νόμο, είναι έξι ημέρες και υπό προϋποθέσεις οκτώ.




Η κ. Κούρτοβικ πρόσθεσε τέλος, ότι το συμβούλιο έκρινε το αυτονόητο, το οποίο και ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει, ότι η μεταμέλεια του κρατούμενου και οι δηλώσεις μετάνοιας, δεν αποτελούν κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. Άλλα είναι τα κριτήρια και ο νόμος αυτή τη φορά εφαρμόστηκε, συμπλήρωσε.


«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα», φέρεται να είπε στο Συμβούλιο των φυλακών ο Κουφοντίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο «Λουκάς» της 17Ν, κατά τη διάρκεια της διήμερης άδειας που του χορηγήθηκε θα πρέπει να δίνει παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, στον Βαρνάβα, δύο φορές την ημέρα. Στο σπίτι του στον Βαρνάβα μένει η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου (το ζευγάρι παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στον Κορυδαλλό, στις 11 Δεκεμβρίου του 2002).

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγαίνει μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, με το Συμβούλιο των φυλακών να κρίνει ως καλή τη συμπεριφορά του μέσα στη φυλακή τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς δεν έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. Μετά το σάλο αντιδράσεων που προκλήθηκε για τη χορήγηση της διήμερης άδειας στον Κουφοντίνα, πηγές των φυλακών τόνιζαν ότι ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με ποσοστό «αστοχίας» περίπου στο 2%.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».



iefimerida.gr