Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ... ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

Το ζήτημα της ταφής της σορού του Λένιν ήρθε στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά. Αυτή τη φορά η πρόταση έγινε από τον μουσουλμάνο ηγέτη...




Το ζήτημα της ταφής της σορού του Λένιν ήρθε στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά. Αυτή τη φορά η πρόταση έγινε από τον μουσουλμάνο ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, και προκάλεσε τις αντιδράσεις του Κρεμλίνου, της αντιπολιτευόμενης υποψήφιας δημοσιογράφου για την ρωσική προεδρία Ξένια Σαμπτσάκ και του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.




Η σορός του Λένιν προς το παρόν βρίσκεται ακόμα ταριχευμένη στο Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας έκανε έκληση για μεταφορά της σορού από το Μαυσωλείο.

Όπως υποστήριξε σε δημοσίευσή του στο Instagram, η ταφή του Λένιν «είναι κάτι λογικό και ανθρώπινο» αλλά και σωστό από ιστορική άποψη, καθώς δεν είναι ορθό «μέσα στην καρδιά της Ρωσίας, στην Κόκκινη Πλατεία, να βρίσκεται ένας τάφος μ’ έναν νεκρό» και μάλιστα να λειτουργεί ένα ολόκληρο επιστημονικό-ερευνητικό ινστιτούτο που να ασχολείται με την συντήρηση του και να υπάρχει φρουρά σε εικοσιτετράωρη βάση.

Ο Καντίροφ προσέθεσε και ότι η μεταφορά της σορού του Βλαντιμίρ Λένιν που οφείλει να συνοδευτεί και από τη μεταφορά των λειψάνων του συνοδοιπόρου του, ιμάμη Σαμίλ Χατζί-Μουράτ τα οποία βρίσκονται σε μουσείο της Αγίας Πετρούπολης είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δήλωση του προέδρου της Τσετσενίας έφερε πολλές αντιδράσεις.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας αποφεύγει τι θέμα, δηλώνοντας ότι: «πρόκειται για ένα ζήτημα με κοινωνική απήχηση», αλλά δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Κρεμλίνου.

Την ευκαιρία για δηλώσεις δεν έχασε και η δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ, υποψήφια για την ρωσική προεδρία, η οποία είχε ανακινήσει το θέμα και η ίδια στο παρελθόν, μόλις ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία. Τότε μάλιστα η υποψήφια πρόεδρος είχε δηλώσει: ότι η Ρωσία «καταρρέει μέσα στο Μεσαιώνα» «μεταξύ των άλλων και επειδή στον 21ο αιώνα στην κεντρική πλατεία της βρίσκεται το πτώμα ενός ανθρώπου».




Στην πρόσφατη επαναφορά του θέματος όμως, οι απόψεις της δε φαίνονται να συμπίπτουν με αυτές του Καντίροφ. Η Σαμπτσάκ συμπλήρωσε ότι αυτός που θα αποφασίσει τι θα γίνει με τα λείψανα του Λένιν, δεν θα είναι ο Πούτιν, αλλά ο ρωσικός λαός «στις ελεύθερες εκλογές και στα δημοψηφίσματα», υπενθυμίζοντας ότι η ταφή του τη σορού του Λένιν, μαζί με το ζήτημα της Κριμαίας και το σύνθημα «ενάντια σε όλους» που είναι το σύνθημα της προεκλογικής της εκστρατείας, ήταν τα τρία θέματα που ανέδειξε και τα οποία συζητά σήμερα όλη η χώρα.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικούς Κόμματος της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, βρήκε την πρόταση «υβριστική», και όπως σχολίασε, κυρίς από τη στιγμή που η 100η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι προ των πυλών. Επεσήμανε μάλιστα ότι όσον αφορά την ταφή, αυτή μπορεί να γίνει με βάσει του ρωσικούς νόμους μόνο με την συγκατάθεση των άμεσων συγγενών και η Όλγα Ντιμίτριεβνα Ουλιάνοβα, συγγενής του Λένιν, ήταν πάντα κατά της ταφής του.

Η υπόθεση στο παρελθόν είχε πάρει μέχρι και διαστάσεις νομοσχεδίου, όταν την περασμένη άνοιξη βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ‘Ενιαία Ρωσία» και του εθνικιστικού Φιλελευθέρου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας είχαν καταθέσει στην Ρωσική Δούμα σχετικό νομοσχέδιο για την ταφή της σορού του Λένιν, επισημαίνοντας στην επεξηγηματική τους έκθεση ότι το εν λόγω ζήτημα διαρκώς ανακινείται.

Την προηγούμενη Τετάρτη, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε ότι όσον αναφορά το Κρεμλίνο, η ταφή της σορού θα γίνει όταν η κοινωνία συναινέσει στο ζήτημα αυτό.

ΔΕΞΙ ΕΞΤΡΕΜ