Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ;

Του ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΗ Το δίκτυο αισθητήρων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) ανακοίνωσε και επίσημα στις 2...




Του ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΗ

Το δίκτυο αισθητήρων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) ανακοίνωσε και επίσημα στις 23 Νοεμβρίου ότι στις 15 Νοεμβρίου 13:51 GMT κατέγραψε μία έκρηξη στη περιοχή που πιθανολογείται ότι έπλεε το υποβρύχιο της Αργεντινής πριν χαθεί η επαφή μαζί του.

Η έκρηξη χαρακτηρίστηκε από το Ναυτικό ως «ανώμαλη, σύντομη, βίαιη» γεγονός που εξανέμισε και τις τελευταίες ελπίδες ότι τα 44 μέλη του πληρώματος θα μπορούσαν να διασωθούν.






“Μέχρι να βεβαιωθεί κάτι με σιγουριά, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αναζήτησης”, δήλωσε ο κύριος Enrique Balbi, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, προσθέτοντας ότι η διεθνής ομάδα αναζήτησης θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Σύμφωνα με το BBC την Τετάρτη 22/11, το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής έλαβε μια έκθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια “υδροακουστική ανωμαλία” που είχε ανιχνευθεί λίγες ώρες μετά την κήρυξη του υποβρυχίου σε κατάσταση εξαφάνισης.



Ο διοικητής Erik Reynolds, εκπρόσωπος του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, επίσης, σημείωσε ότι ο ήχος που ανιχνεύθηκε δεν προκλήθηκε από ηφαιστειακή ή σεισμική δραστηριότητα.
“Αυτός δεν ήταν ένας φυσικός ήχος που ακούστηκε σε ένα ωκεάνιο περιβάλλον”, ανέφερε, στους New York Times.
“Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή είναι ακόμα μια αποστολή έρευνας και διάσωσης”, πρόσθεσε. “Υποθέτουμε ότι ζουν.”
Καθυστερημένη ενημέρωση για τη καταγραφή
Όταν ρωτήθηκε ο εκτελεστικός γραμματέας του οργανισμού CTBTO Lasino Zerbo γιατί μια τόσο κρίσιμη πληροφορία δόθηκε με καθυστέρηση τόσων ημερών η απάντηση ήταν η εξής :

” Ένας τεράστιος όγκος δεδομένων ερευνήθηκε για ενδείξεις ως προς το εξαφανισμένο υποβρύχιο. Χιλιάδες πιθανά σήματα και πηγές θορύβου έπρεπε να ταξινομηθούν μέσω – νέων αλγόριθμων και προσεγγίσεων που αναπτύχθηκαν για να φιλτράρουν το φυσικό και άλλο βιομηχανικό θόρυβο και να βρουν αυτό το σήμα.”


Αναλύοντας την φασματική υπογραφή του σήματος
Σύμφωνα με τα φασματογραφήματα του θορύβου που κατέγραψαν τα υδρόφωνα υπάρχει ένα αρχικό γεγονός ισχυρό και σύντομο το οποίο παράγει μεγάλο φάσμα συχνοτήτων δευτερόλεπτα μετά ακολουθούν τρία πολύ μικρά σε ένταση γεγονότα.

Μετά από 2 λεπτά ακολουθεί ένα τέταρτο γεγονός μικρότερης έντασης του αρχικού αλλά ισχυρό και με μεγάλο φάσμα συχνοτήτων.

Στη συνέχεια άλλα τρία συμβάντα με διαφορά 1,5 έως 2,5 λεπτά μεταξύ τους τα οποία από άποψη έντασης ήταν συνεχώς μειούμενα.

Η διάρκεια του σήματος ήταν περίπου 6-8 λεπτά

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι έγινε μία αρχική ισχυρή έκρηξη και μία δεύτερη λιγότερο ισχυρή.


Προσδιορίζοντας τη θέση της πηγής του σήματος.
Ο οργανισμός CTBTO μεταξύ των δικτύων αισθητήρων που διαθέτει διεθνώς είναι και αυτό των ποντισμένων υδροφώνων στο πυθμένα των ωκεανών.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό δύο συστοιχίες υδροφώνων η μία στη Μέσο Ατλαντική ράχη Ascension Island (H10 station) και η άλλη στη περιοχή Crozet (HA04 station) μεταξύ Μαδαγασκάρης και Ανταρκτικής.

Με αυτό το τρόπο έγινε δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης της πηγής απο όπου προήλθε η έκρηξη περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την έκταση που έπρεπε να γίνουν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Όμως η πληροφορία άργησε να γίνει διαθέσιμη και το οξυγόνο ένα αυτό υπήρχε σε κάποιο μέρος του υποβρυχίου έχει ήδη εξαντληθεί.

militaire