Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ: «ΕΦΥΓΕ» Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΤΕΡ ΠΑΠΠΑΣ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΚΥΠΕ). Απεβίωσε την Πέμπτη, σε ηλικία 77 ετών, έπειτα από σύντομη ασθένεια, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρω...




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΚΥΠΕ). Απεβίωσε την Πέμπτη, σε ηλικία 77 ετών, έπειτα από σύντομη ασθένεια, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Πίτερ Πάππας. Καταλείπει την επί 57 έτη σύζυγό του Κατερίνα Σκιαδά – Πάππας, τα παιδιά τους Πίτερ Τζούνιορ, Τζέιμι και Τάρα και εννέα εγγόνια.




Ο Πίτερ Πάππας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1939. Ο πατέρας του ήταν Κύπριος, από το χωριό Δρούσια της Πάφου, που μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 14 ετών. Ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της P.J. Mechanical Corp. – μιας εταιρείας κατασκευής και εγκατάστασης μονάδων κλιματισμού για μεγάλα κτήρια – και των Delta Sheet Metal Corp. και Expert Insulation και κατασκευαστής ακινήτων στη Νέα Υόρκη, Πάλμ Μπιτς Φλόριντα και Σακραμέντο, Καλιφόρνια.

Ξεκίνησε την καριέρα του ενόσω ακόμη φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εκπαιδεύτηκε με πολλούς από τους κορυφαίους κατασκευαστές εξοπλισμού στον τομέα του κλιματισμού. Το 1971 ίδρυσε την εταιρεία PJ Mechanical Corp. – που έγινε μία από τις κορυφαίες των ΗΠΑ – και ένα χρόνο αργότερα, την Delta Sheet Metal Corp. Ο κατάλογος επιτυχιών του περιλαμβάνει τις ανακαινίσεις ακινήτων όπως ο ουρανοξύστης της Chrysler, το GM Building, το Park Avenue Atrium, ο ουρανοξύστης της Citicorp, το Morgan Stanley Properties, το Time Warner Centre, εκτός από πολλά άλλα μεγάλα έργα σε όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένων των νέων σταδίων, Citifield και Yankee Stadium.

Ο Πίτερ Πάππας υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική καθώς και της Ελληνοαμερικανικής και Κυπρο-αμερικανικής κοινότητας. Ήταν Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ηγεσίας των 100, μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και την περίοδο 1997-2000 μέλος του εκτελεστικού του συμβουλίου.

Υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αρωγής Κυπριοπαίδων (Cyprus Children’s Fund) του οποίου υπήρξε πρόεδρος από το 2000 μέχρι το -2005. Για τις υπηρεσίες του στο «Ταμείο» του απονεμήθηκε το Τιμητικό Χρυσό Μετάλλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Crohn`s &Colitis, του Biovest International, του Michael Wolk Heart Foundation και πολλών άλλων συμβουλίων.

Ισόβιο μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δημιούργησε της Επιτροπή Ελληνοαμερικανικών Νέας Υόρκης, της οποίας υπήρξε πρόεδρος, συμμετέχοντας σε πολλά συνέδρια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προεδρικές, πολιτειακές και τοπικές πολιτικές εκστρατείες.

Παθιασμένος παίκτης του γκολφ, μετά την οικονομική κρίση της Ελλάδας, εισηγήθηκε τη δημιουργία γηπέδων γκολφ σε ελληνικά θέρετρα, προκειμένου να προσελκύσει η χώρα υψηλής ποιότητας τουρισμό. Συμμετείχε σε διάφορους διαγωνισμούς γκολφ στο Costa Navarino και σε άλλα γήπεδα γκολφ και ξεκίνησε την ιστοσελίδα http://www.greeceisgolfing.com με στόχο να προωθήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας στο αμερικανικό και διεθνές κοινό.




Όπως είπε κατά τη βράβευσή του από το Κυπρο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στις 30 Μαΐου 2008, ανακάλυψε την Κύπρο αφού πέθανε ο πατέρας του.

«Ο πατέρας μου έφυγε από το χωριό του τη Δρούσια στα 14 του χρόνια και μετά από μιάμιση μέρας οδοιπορία βρέθηκε στο λιμάνι της Πάφου, από όπου τελικά βρήκε τον δρόμο του για την Αμερική. Στα νεανικά μου χρόνια δεν ήξερα ότι η Κύπρος υπήρχε. Ανακάλυψα για την Κύπρο στο σχολείο, αλλά ο πατέρας μου δεν μου μίλησε ποτέ για την Κύπρο».

Όπως είπε κατά τη βράβευσή σε εκδήλωση του Cyprus Children’s Fund, το Μάιο του 2006, αποφάσισε να επισκεφθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’70 τη γενέτειρα του πατέρα του, το χωριό Δρούσια της Πάφου.

«Εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά της Κύπρου και τη ζεστασιά των ανθρώπων της νήσου και με την επιστροφή μου στην Αμερική ταυτοποιήθηκα ως Ελληνας Κύπριος της Αμερικής, προσφέροντας κάθε υποστήριξη στην υπόθεση της Κύπρου».

Ο Πίτερ Πάππας συνέχισε να υπηρετεί το «Ταμείο» μέχρι το θάνατό του, ενώ προσωπικά συντηρούσε 24 παιδιά.

«Ο Πίτερ Πάππας ήταν ένας φιλάνθρωπος, ένα άτομο αφοσιωμένο στην Εκκλησία, στην υπόθεση της Κύπρο και στην αλληλεγγύη προς τα παιδιά της Κύπρου. Ένα άτομο που επέστρεφε γενναιόδωρα στην κοινότητα με ευγενικές πράξεις», είπε ο Πρόεδρος του Cyprus Children’s Fund Σάββας Τσίβικος, εκφράζοντας βαθιά συλλυπητήρια εκ μέρους του οργανισμού προς την οικογένεια του εκλιπόντος».

Η νεκρώσιμος ακολουθεί θα τελεστεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Ώρες επισκέψεων τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, από τις 5-9 μμ, στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας.

Αντί ανθέων, η οικογένεια παρακαλεί να γίνουν προσφορές στη μνήμη του είτε για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου (www.stnicholaswtc.org) ή στο νοσοκομεία Boca Raton Regional Hospital (www.brrh.com)

ekirikas