Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΡΕ... ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ...!!! ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΤΖΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΥΠΕΞ... ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, ολοκλήρωσαν τις τριήμερες συνομιλίες στην Κρήτη, όπου για πρώτη φορά συζητήθηκ...





Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, ολοκλήρωσαν τις τριήμερες συνομιλίες στην Κρήτη, όπου για πρώτη φορά συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν και τις δύο χώρες.

Τα Τίρανα και η Αθήνα δηλώνουν ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, όπου έγινε ουσιαστική πρόοδος.




«Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα προς επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων, με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες και κανόνες, προς όφελος και των δύο χωρών και των λαών τους», αναφέρει ανακοίνωση της αλβανικής διπλωματίας.

Πολύ σημαντική για την κυβέρνηση της Αθήνας είναι η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τη λεγόμενη «Συμφωνία της Θάλασσας», όπου μετά το 2009 εκκρεμεί και φαίνεται πως τα δύο μέρη συζήτησαν το θέμα.

Η Ελλάδα συμφώνησε να διαπραγματευθεί και να δεχθεί μια ενδιάμεση λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, που φαίνεται να έχει ικανοποιήσει τα Τίρανα.

Πηγές από τη συνάντηση ανέφεραν ότι σύντομα αναμένεται ότι θα υπάρξει νέα συμφωνία μεταξύ των πλευρών.




Εν τω μεταξύ, η Αθήνα ζήτησε την επίλυση του ζητήματος των τάφων των Ελλήνων στρατιωτών, ενώ το θέμα των τσάμηδων, αν και έγινε μέρος της ημερήσιας διάταξης και η κυβέρνηση ζήτησε άμεση λύση, η ελληνική πλευρά ζήτησε να συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρουν έναν τρόπο με λιγότερη αρνητική χρέωση και το ζήτημα να είναι πιο αποδεκτό από το ελληνικό κοινό.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν για τα (σχολικά) βιβλία και την άρση των αρνητικών φορτίων σε αυτά.
Η Αθήνα θέλει να αφαιρετθούν οι αναφορές για την περιοχή της λεγόμενης ‘τσαμουριάς’.

Επίσης ο Κοτζιάς απαίτησε το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ενώ ο Μπουσάτι έθεσε το θέμα της κατάργησης της εμπόλεμης κατάστασης, με την οποία έχουν κατασχεθεί ιδιοκτησίες των Αλβανών και των μειονοτικών πολιτών αλβανικής υπηκοότητας σε ελληνικό έδαφος.

Για αυτά, τα μέρη συμφώνησαν ότι υπάρχει μια λύση, μια νομική λύση, που ανήκει στην ελληνική πλευρά, η οποία δεσμεύθηκε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει απάντηση. Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν πολύ σύντομα στην Αλβανία.

Ο Μπουσάτι επέστρεψε από την Κρήτη αεροπορικώς με τον Κοτζιά στο Ρίνας (αεροδρόμιο Τιράνων), όπου μετά το γεύμα στο αεροδρόμιο, ο αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας έφυγε για τις Βρυξέλλες στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.


(Στοιχεία από top-channel.tv)
--

The Hellenic Information Team