Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΥΘΟΜΑΝΕΙΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΙΣΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΑΝ 5 ΜΗΝΕΣ ΑΒΟΗΘΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ; ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥΣ

Η συγκινητική ιστορία της διάσωσης δύο γυναικών από τη Χαβάη που ισχυρίστηκαν ότι είχαν περάσει πέντε μήνες χαμένες στη θάλασσα προτού...




Η συγκινητική ιστορία της διάσωσης δύο γυναικών από τη Χαβάη που ισχυρίστηκαν ότι είχαν περάσει πέντε μήνες χαμένες στη θάλασσα προτού διασωθούν τελικά την περασμένη Τετάρτη από σκάφος του Αμερικανικού Ναυτικού έκανε τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας συγκίνηση και δέος σε πολλούς αναγνώστες.






Ωστόσο, καθώς οι δύο γυναίκες άρχισαν να ξεδιπλώνουν το νήμα της ιστορίας τους τις μέρες μετά τη διάσωση, άρχισαν να διαφαίνονται ορισμένα λογικά κενά σε όσα υποστήριζαν ότι τους συνέβησαν.

Η Jennifer Appel και η Tasha Fiava διασώθηκαν 900 μίλια νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας, πριν από περίπου μια εβδομάδα. Οι ίδιες υποστήριξαν μετά την επιχείρηση διάσωσης ότι ταξίδευαν από την Χαβάη στην Ταϊτή όταν η μηχανή του σκάφους τους έπαθε βλάβη κατά τη διάρκεια μιας κακοκαιρίας τον περασμένο Μάιο. Οι δύο γυναίκες, έμπειρες ιστιοπλόοι, «πίστεψαν ότι θα τα κατάφερναν να φτάσουν στον προορισμό τους μόνο με τα πανιά του σκάφους». Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, «έσπασε και το κεντρικό τους κατάρτι, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια απελπισμένη περιπλάνηση που έμελλε να κρατήσει αρκετούς μήνες». Μεταξύ των απίστευτων περιπετειών που ισχυρίζονται ότι βίωσαν ήταν και η... αναμέτρηση με ένα κοπάδι καρχαρίων που σφυροκοπούσε επί ώρες το σκάφος τους.

Η ιστορία των δύο γυναικών, αν και συναρπαστική, «μπάζει νερά» από παντού, αναφέρουν σήμερα τα διεθνή ΜΜΕ.

Το πιο σημαντικό «κενό» σε όσα αφηγήθηκαν στην ακτοφυλακή είναι η απόφασή τους να μην ενεργοποιήσουν τον ραδιοφάρο EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) με τον οποίο ήταν εξοπλισμένο το σκάφο τους, εκπέμποντας σήμα κινδύνου που θα καταγραφόταν αμέσως από κάποιον επίγειο σταθμό λήψεως.

Η ενέργεια αυτή θα οδηγούσε στον άμεσο εντοπισμό τους, ωστόσο οι δύο γυναίκες αρχικά δήλωσαν ότι δεν διέθεταν ανάλογη συσκευή στο σκάφος (κάτι που αποδείχθηκε ψέμα), ενώ έπειτα δικαιολογήθηκαν λέγοντας ότι «δεν αισθάνθηκαν ότι κινδύνευε άμεσα η ζωή τους».




Άλλο ένα προβληματικό σημείο στην αφήγηση είναι ότι η τεράστια καταιγίδα που ισχυρίζονται ότι συνάντησαν στην αρχή του ταξιδιού τους με τεράστια κύματα ύψους 10 μέτρων και ισχυρούς ανέμους δεν καταγράφηκε από κανέναν μετεωρολογικό κέντρο.

Μέρες αργότερα από την... ανύπαρκτη καταιγίδα που «προκάλεσε βλάβη στο σκάφος τους» οι δύο γυναίκες πέρασαν από ένα κοντινό νησί, στο οποίο ισχυρίζονται ότι δεν σταμάτησαν για επισκευές επειδή «ήταν ακατοίκητο». Ωστόσο το νησάκι αυτό έχει πάνω από 2.000 κατοίκους και δέχεται συχνά επισκέψεις από πολύ μεγαλύτερα τουριστικά σκάφη.

Παρά την άθλια κατάσταση του σκάφους τους, όρισαν έναν νέο προορισμό που απείχε 1.000 μίλια από τον αρχικό προορισμό τους, την Ταϊτή. Επίσης, οι δύο γυναίκες φέρονται να επικοινώνησαν μέσω ασύρματου με την Ακτοφυλακή της Ταϊτής τον περασμένο Ιούνιο (όταν υποτίθεται ότι είχαν ήδη... χάσει μηχανή και κεντρικό κατάρτι) λέγοντας ότι «είναι μια χαρά και ότι θα έφταναν την επόμενη μέρα». Ωστόσο, μήνες αργότερα κατέληξαν στον δυτικό Ειρηνικό, χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν πώς έφτασαν εκεί.

Νάνσυ Κουλούρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ