Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΟΥΤΕ ΜΑΓΚΙΑ... ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΧΡΥΣΟΙ» ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...

Πολλοί από εμάς που κάνουμε χρήση των όπλων, θα έχουμε αντιληφθεί άλλους χρήστες να παραβαίνουν βασικούς κανόνες ασφαλείας των όπλων....





Πολλοί από εμάς που κάνουμε χρήση των όπλων, θα έχουμε αντιληφθεί άλλους χρήστες να παραβαίνουν βασικούς κανόνες ασφαλείας των όπλων.




Αυτό βέβαια συμβαίνει σε χώρους όπου γίνεται χρήση των όπλων, αλλά και οπουδήποτε αλλού.

Είναι και η αιτία που έχουμε αρκετά ατυχήματα από κατόχους κυνηγετικών όπλων αλλά δυστυχώς και από αστυνομικούς. Ξεκινώντας θα αναφέρω τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, αλλά και εξειδικευμένες περιπτώσεις που χρήζουν της προσοχής των χρηστών όπλων.

Α) Κρατάμε το όπλο σε ασφαλή κατεύθυνση

Β) Έχουμε το δάκτυλο εκτός σκανδάλης, μέχρι να κάνουμε χρήση

Γ) Πάντα έχουμε το όπλο χωρίς φυσίγγιο στην θαλάμη, εκτός αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί κανόνες ασφαλείας που αναγνωρίζονται παγκοσμίως.

Θα προχωρήσω σε ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να αφορούν ειδικές ομάδες οπλοχρηστών όπως κυνηγοί, σκοπευτές, αστυνομικοί ή απλοί χρήστες.

1) Αναγνώριση στόχου αλλά και τι υπάρχει πίσω από αυτόν. Αυτό αφορά όλους τους χρήστες, διότι και σε ένα πιστόλι με cal 9 mm, η ενέργεια του βλήματος μειώνεται και μετά από απόσταση 300 μέτρων. Επίσης προσέχουμε το είδος της επιφανείας που βρίσκεται πίσω από τον στόχο, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξοστρακισμό του βλήματος και αλλαγή της κατεύθυνσης του. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν βλήμα χτυπήσει σε επιφάνεια νερού, είναι σαν να χτυπά σε ατσάλινη επιφάνεια με μεγάλο δείκτη εξοστρακισμού.

2) Πρέπει να γνωρίζουμε την ασφαλή χρήση του όπλου, διαβάζοντας το βιβλίο του κατασκευαστή, ασχέτως αν γνωρίζουμε από όπλα ή ο μηχανισμός είναι ίδιος με άλλα. Πάντα μπορεί να υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια στην κατασκευή διαφορετική από άλλα όπλα.

3) Για το όπλο που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι είναι σε καλή κατάσταση, αλλιώς πρέπει να το ελέγξει οπλουργός. Βρώμικα ή σκουριασμένα όπλα είναι επικίνδυνα στην χρήση τους. Ο καθαρισμός και οι συνθήκες φύλαξης του όπλου, παίζουν μεγάλο ρόλο στην ασφαλή λειτουργία του.




4) Χρησιμοποιούμε πάντα τα οριζόμενα από τον κατασκευαστή πυρομαχικά, τα οποία πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και όχι με κατασκευή πλέον των 5-7 ετών διότι υπάρχει ο κίνδυνος, συσσωματώσεως τμημάτων της πυρίτιδας, με αποτέλεσμα την δημιουργία 2-3 εκρήξεων στον κάλυκα κατά την πυροδότηση, που αυξάνει ανομοιόμορφα τις πιέσεις, με σύνηθες φαινόμενο την διαραγή του κάλυκα ή και χειρότερα.

5) Πάντα πρέπει να φοράμε προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια μας και ακουστικά στα αυτιά, όταν γίνεται χρήση του όπλου σε σκοπευτήριο ή κάνουμε χρήση διαμετρημάτων τύπου MAGNUM.

6) Ποτέ δεν κάνουμε χρήση του όπλου, μετά από κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων. Είναι γνωστό ότι η χρήση ορισμένων φαρμάκων για συγκεκριμένες ασθένειες, μπορεί να επηρεάσουν την ασφαλή χρήση του όπλου.

7) Η αποθήκευση του όπλου, όταν δεν χρησιμοποιείται, πρέπει να γίνεται σε ασφαλές σημείο, ώστε να είναι αδύνατη η πρόσβαση σε αυτό από άλλα άτομα και κυρίως παιδιά.

8) Αυτό αφορά κυρίως σκοπευτές, οι οποίοι σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους όπλων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές λειτουργίας και η χρήση πρέπει να γίνεται μετά την γνώση κάθε τύπου όπλου από το βιβλίο του κατασκευαστή, αλλά και βάσει των κανονισμών του κάθε αθλήματος.

Η ασφάλεια στην χρήση των όπλων, είναι υπευθυνότητα των χρηστών κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής θέσεως. Στην περίπτωση που αντιλαμβανόμαστε μη ασφαλή χρήση όπλου, πρέπει να σταματήσουμε τον χρήστη, όποιος και αν είναι για να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες επιπτώσεις.

policenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.