Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει η κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, με αφορμή την σύλληψη ενός Αμερικανού υπ...






Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει η κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, με αφορμή την σύλληψη ενός Αμερικανού υπηκόου από τις τουρκικές αρχές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία προχώρησε και σε νέα σύλληψη Αμερικανού υπηκόου, με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ του Φετουλάχ Γκιουλέν και της προσπάθειας ανατροπής του τουρκικού καθεστώτος.





Όπως έγινε γνωστό σε έκτακτες ειδήσεις από τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά την σύλληψη του Metin Topuz, Αμερικανού υπηκόου από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος της Τουρκίας, σήμερα το πρωί η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας προέβηκε και σε νέα σύλληψη με τις ίδιες κατηγορίες.


Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως το αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο από τις δυνάμεις ασφαλείας και κανείς δεν μπαίνει ή βγαίνει από το κτίριο.





Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει άσυλο στον επίσης καταζητούμενο σαν πρωτεργάτη του αποτυχόντος πραξικοπήματος, Zekeriya Öz, ενώ πολλοί αξιωματικοί που μετείχαν στο πραξικόπημα είχαν διασυνδέσεις με την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπία.

Για το θέμα υπήρξε και έκτακτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ.

Πάντως γεγονός είναι πως η κρίση αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των δυο χωρών μετά τον Μάρτιο του 2003, όταν η Τουρκία τότε είχε αρνηθεί στις ΗΠΑ να παραχωρήσει το έδαφος της για αμερικανική εισβολή στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.