Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΣΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΠΕΙΝΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟ «ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ - ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ

«Ναι» στην απόσχιση των Καταλανών ψήφισαν 9 στους δέκα πολίτες, με το ποσοστό των αυτονομιστών να διαμορφώνεται στο 90,18%, σύμφωνα με τ...





«Ναι» στην απόσχιση των Καταλανών ψήφισαν 9 στους δέκα πολίτες, με το ποσοστό των αυτονομιστών να διαμορφώνεται στο 90,18%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής που ανακοινώθηκαν από την περιφερειακή κυβέρνηση.





Στο «Όχι» αντιστοιχεί το 7.83% και το λευκό στο 2% περίπου. Τα αποτελέσματα φτάνουν ενώ ο πονοκέφαλος γίνεται πιο ενοχλητικός για τον ισπανό πρωθυπουργό μετά και την ομιλία του Κάρλες Πουτζεμόντ ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ιδέας διαμεσολάβησης αναφορικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Αναμένεται να εκφωνήσει την Τρίτη ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου για την «τρέχουσα πολιτική κατάσταση». Η πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Κάρμα Φορκαντέλ όρισε την έναρξη της ολομέλειας για τις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού, η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη σε όσους τραυματίστηκαν από τους αστυνομικούς την ημέρα του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η Καταλονία είναι κυρίως υπεύθυνη για την συνολική κατάσταση που επικράτησε και δεν μετακινείται από την αρχική της θέση, σύμφωνα με την οποία το δημοψήφισμα είναι παράνομο.

Η Ισπανία κάλεσε τους καταλανούς αυτονομιστές να διαλύσουν το κοινοβούλιό τους και να προκηρύξουν εκλογές στην περιφέρεια, ενώ ώρες αγωνίας συνοδεύει το σενάριο της ενεργοποίησης του άρθρου 155 που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα.

«Κάθε προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να μας εμποδίσει έχει πέσει στο κενό. Στο Κοινοβούλιό μας θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες » δήλωσε στο BBC ο ΥΠΕΞ της Καταλονίας.

Αποχωρούν οι τράπεζες

Νωρίτερα η ισπανική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα με το οποίο διευκολύνεται η μετακίνηση κεντρικών γραφείων εταιρειών από την Καταλονία.

Σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης, το ΔΣ της εταιρείας Gas Natural που έχει την έδρα της στη Βαρκελώνη αποφάσισε να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στη Μαδρίτη.




Την απομάκρυνση της εταιρικής έδρας της από την Καταλονία αποφάσισε και η τράπεζα Banco Sabadell.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης της Ισπανίας Caixabank, αποφάσισε να μεταφέρει την εταιρική της έδρα από την Καταλονία στην Βαλένθια, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η τράπεζα έλαβε την απόφαση «δεδομένης της υπάρχουσας πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στην Καταλονία».

Με τις κινήσεις αυτές διασφαλίζεται ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη και υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ, ακόμη κι όταν η Καταλονία αποσχιστεί.

Στο μέτωπο των συγκρούσεων Καταλανών με την ισπανική αστυνομία, η κυβέρνηση της Καταλονίας υποστηρίζει ότι εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος, ύστερα από ξυλοδαρμό από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο βασιλιάς Φελίπε δεν αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στα βίαια επεισόδια της περασμένης Κυριακής.

Το θερμόμετρο ανεβαίνει και στην Ευρώπη αφού δεν είναι λίγοι οι ηγέτες εκείνοι που τάσσονται κατά της απόσχισης βάζοντας όρους στην Καταλονία για την επόμενη ημέρα και αναδεικνύοντας το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Καταλονία, ωστσόσο, δεν φαίνεται να οπισθοχωρεί.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.