Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΑΕΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ... ΑΠΟΚΤΑ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΡΩΣΙΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΙΡΑΝ...

Μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη πραγματοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι σχέσεις Τουρκίας και...

Σε τροχιά σύγκλισης για τα περιφερειακά θέματα Τουρκία και Ιράν – Στην Τεχεράνη ο Ερντογάν





Μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη πραγματοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι σχέσεις Τουρκίας και Ιράν μοιάζουν να βελτιώνονται χάρη σε μια σύγκλιση απόψεων σε πολλά περιφερειακά θέματα, όπως η Συρία και το Κουρδιστάν.




Ο Ερντογάν, που συνοδεύεται από πολυπληθή αντιπροσωπεία, πρόκειται να συναντήσει τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί καθώς και τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Προβλέπεται επίσης να διεξαχθούν συναντήσεις σχετικά με την οικονομική, την εμπορική και τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στο Ιράν και την Τουρκία, ιδιαίτερα για την επίτευξη του κοινού στόχου να τριπλασιασθούν οι εμπορικές συναλλαγές στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Σημειώνεται, ότι από την Κυριακή βρίσκεται στην Τεχεράνη και ο αρχηγός του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επωφελήθηκε της ευκαιρίας αυτής για να υπενθυμίσει την κοινή αντίθεση της Τουρκίας και του Ιράν στο δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν και το οποίο μεταφράσθηκε σε μια σαρωτική νίκη του «ναι».




«Η συνεργασία του Ιράν, της Τουρκίας και του Ιράκ μπορεί να δημιουργήσει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και να αντισταθεί στις αποσχιστικές ενέργειες», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας στρατηγός Αμίρ Χαταμί υποδεχόμενος χθες βράδυ τον Τούρκο στρατηγό.

Στο ζήτημα του Ιράκ και στη συριακή σύγκρουση, η Τουρκία και το Ιράν, δύο χώρες που έχουν ισχυρή κουρδική μειονότητα, επαναλαμβάνουν εδώ και εβδομάδες την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη αποσύνθεση του Ιράκ και της Συρίας και σε κάθε τροποποίηση συνόρων.

Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν πολλαπλασιάει τις απειλές για αντίποινα εναντίον των αρχών του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις φαίνεται να βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη φάση απ’ ό,τι ήταν κατά την τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν τον Ιανουάριο 2015. .tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.