Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η «ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥ» ΡΙΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΓΕΝΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ ΤΩΝ ΣΙΚΑΓΟ ΚΑΜΠΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕ 71 ΧΡΟΝΙΑ!

Υπάρχει μία ομάδα μπέιζμπολ στις ΗΠΑ, των Σικάγο Καμπς, η οποία είχε να πάει σε τελικό για 71 ολόκληρα χρόνια. Θα αναρωτηθείτε ίσως «πο...






Υπάρχει μία ομάδα μπέιζμπολ στις ΗΠΑ, των Σικάγο Καμπς, η οποία είχε να πάει σε τελικό για 71 ολόκληρα χρόνια. Θα αναρωτηθείτε ίσως «που είναι το περίεργο». Ο λόγος που είχε να πάρει πρωτάθλημα όλα αυτά τα χρόνια. Βλέπετε η ομάδα δεν ήταν και τόσο κακή. Ήταν απλά... καταραμένη. Και μάλιστα από Έλληνα ομογενή.

Η «Κατάρα του Τράγου», όπως έχει μείνει στην ιστορία, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αθλητικούς αστικούς μύθους στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.






Ας δούμε όμως πως γεννήθηκε αυτός ο μύθος. Ήταν, 6 Οκτωβρίου το 1945. Ένας ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ο Βασίλης Σιάνης, από την Αρκαδία που πλέον ζούσε και εργαζόταν στο Σικάγο, θέλησε να παρακολουθήσει τον τελικό του μπέιζμπολ, ανάμεσα στους Σικάγο Καμπς και τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς. Ο Σιάνης, πήρε μαζί στο γήπεδο και τον τράγο του, όπως άλλωστε έκανε σε κάθε αγώνα.

Ο «Μέρφι» όπως λέγονταν ο τράγος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους οπαδούς της ομάδας και ουσιαστικά αποτελούσε, κατά κάποιο τρόπο, την «μασκότ» των Σικάγο Καμπς και το γούρι τους. Μάλιστα, πριν από τα εντός έδρας παιγνίδια των Καμπς, ο Μέρφι έκανε το γύρο του γηπέδου με τον κύριό του, γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο.


Σε εκείνο τον τελικό όμως, ενώ ο τράγος πέρασε κανονικά στις κερκίδες, με το δικό του εισιτήριο όπως γίνονταν πάντα, αποφάσισε να κάνει την... ανάγκη του.

Η δυσωδία άρχισε να ενοχλεί τους υπόλοιπους θεατές. Οι επίσημοι δυσφορούσαν και διαμαρτύρονταν. Τότε ο Πρόεδρος των Καμπς, Φίλιπ Ρίνγκλεϊ εξοργισμένος ζήτησε αμέσως από τους άνδρες της ασφαλείας να βγάλουν έξω από το γήπεδο τον τράγο.

Ο Σιάνης το θεώρησε προσβολή και λογομάχησε με τον Ρίνγκλεϊ. Κατά τη διάρκεια της λογομαχίας και προτού αποχωρήσει εξοργισμένος μαζί με τον τράγο του, καταράστηκε την ομάδα: «Να μην φθάσει ποτέ άλλοτε σε τελικό!» φώναξε.

Σύμφωνα με μία μαρτυρία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Chicago Sun, ο τράγος δεν μπήκε ποτέ στο στάδιο. Τον έδεσαν έξω απ’ το γήπεδο και ο Σιάνης είδε μόνος του τον αγώνα, αφού απείλησε ότι θα έκανε μήνυση για την προσβολή. Η οικογένεια του Σιάνη, βέβαια, υποστηρίζει πως μετά τον αγώνα, έστειλε τηλεγράφημα στον ιδιοκτήτη της ομάδας, το οποίο έγραφε: «Θα χάσετε αυτό το πρωτάθλημα και δεν κερδίσετε άλλο πρωτάθλημα ποτέ ξανά. Δεν θα κερδίσετε γιατί προσβάλλατε τον τράγο μου»....





Η κατάρα του πάντως φαίνεται να έπιασε. Από το επόμενο κιόλας ματς, ξεκίνησε η κάτω βόλτα για την ομάδα του Σικάγο. Οι Καμπς έχασαν το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά και χρόνο με τον χρόνο κατέρρεαν, περνώντας τελικά στην αφάνεια.
Η «Κατάρα του Τράγου» είχε στοιχειώσει την ομάδα και την περιοχή. Πολλές φορές οι οπαδοί των Καμπς, προσπάθησαν να απαλλαχθούν από την κατάρα, αλλά μάταια. Ζήτησαν μάλιστα αρκετές φορές από τον Σαμ Σιάνη, που σήμερα διευθύνει την αλυσίδα εστιατορίων Billy Goat Tavern του θείου του, να λύσει τα μάγια.

Επιστρατεύτηκαν τράγοι που έκαναν τον γύρω του γηπέδου, ενώ το 2011, μία ομάδα οπαδών ίδρυσε φιλανθρωπικό οργανισμό που έστελνε κατσίκια σε οικογένειες σε υπανάπτυκτες χώρες, για να τους παρέχουν φαγητό και γάλα. Ήλπιζαν ότι βοηθώντας άλλους ανθρώπους, θα βελτίωναν και τις επιδόσεις της αγαπημένης τους ομάδας. Μάταια όμως.



Μέχρι το 2016 όταν η ομάδα κατέκτησε μετά από 71 χρόνια τον τίτλο του πρωταθλητή. Λένε πως η κατάρα έσπασε, αφού ακολούθησαν την προτροπή του Σιάνη που είχε πει ότι ο μοναδικός τρόπος να λυθεί η κατάρα ήταν ένας: οι ιδιοκτήτες του σταδίου να επιτρέψουν την είσοδο στα κατσίκια όχι με κάποιον απώτερο σκοπό, αλλά επειδή το επιθυμούσαν πραγματικά....



Ο ...δράστης της υπόθεσης πάντως δεν πάτησε από εκείνη την ημέρα ποτέ ξανά στο γήπεδο των Καμπς. Αφοσιώθηκε στις επιχειρήσεις του και πέθανε σε βαθιά γεράματα στις 22 Οκτωβρίου 1970.

Πηγή: reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.