Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ... ΚΑΣΤΑΝΟ: ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο ΕΠΙΟΡΚΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΒΟΛΟΥ - Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΤΟ 2013

Σε αστυνομική υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας επέστρεψε και υπηρετεί μετά την αποφυλάκισή του ο πρώην Διοικητής του Τμήμ...





Σε αστυνομική υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας επέστρεψε και υπηρετεί μετά την αποφυλάκισή του ο πρώην Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, αναμένοντας την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.



Ο Αστυνόμος Β’ εδώ και δύο περίπου εβδομάδες αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει τα 3/5 της κάθειρξης των 6 ετών και 4 μηνών που του επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης και πλέον υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας αλλά όχι στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, το οποίο μετά τη σύλληψή του τον Ιανουάριο του 2013 εκκαθαρίστηκε και στελεχώθηκε εκ νέου από μηδενική βάση.
Η υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό, είχε συγκλονίσει στην αυγή του 2013 το πανελλήνιο.
Το χρονικό
Ρεπορτάζ του 2013 (2 Ιανουαρίου), αναφέρουν σχετικά:
Τη διαφθορά χωρίς όριο που επικρατούσε στο ίδιο το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομίας έφερε στο φως η εξάρθρωση πανελλαδικού κυκλώματος ναρκωτικών. Όπως αποδείχτηκε, υψηλόβαθμοι αστυνομικοί χρηματίζονταν για να υπερασπιστούν κακοποιούς και δώριζαν ποσότητες ναρκωτικών σε διακινητές που τους εξυπηρετούσαν.

Συγκεκριμένα τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν, ενώ τέσσερις ακόμη εμπλέκονται στο πανελλαδικό και καλά οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο.

Η καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο, ενώ σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, κατά τη διάρκεια των παρακολουθήσεων διακινήθηκαν 400 κιλά χασίς, 30 κιλά ηρωίνη και ένα κιλό κοκαΐνη.

Πριν από ένα χρόνο και μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, ξεκίνησε η έρευνα για το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και την εμπλοκή των αστυνομικών της Δίωξης σε αυτό. Όπως διαπιστώθηκε, τα ναρκωτικά έρχονταν από την γειτονική Αλβανία και τη διακίνησή τους είχαν αναλάβει Ρομά του Δενδροποτάμου της Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια των ερευνών ζητήθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου και άρχισαν να καταγράφονται οι συνομιλίες των μεγαλεμπόρων με αστυνομικούς.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι σοκαριστικά και θυμίζουν ταινία του Χόλιγουντ:

Στις 13 Σεπτεμβρίου ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου συμφώνησε με τους τρεις Αλβανούς εγκεφάλους της εγκληματικής οργάνωσης την επιχείρηση σύλληψης άλλης ομάδας κακοποιών και την κατάσχεση 2,7 κιλών ηρωίνης στην Αθήνα. Οι εγκέφαλοι ήταν μάλιστα παρόντες στην επιχείρηση, δίπλα στους αστυνομικούς, ενώ την επόμενη ημέρα έλαβαν ως δώρο 1 κιλό ηρωίνη από την κατασχεθείσα ποσότητα, ενώ αντίστοιχες επιχειρήσεις στήνονταν τακτικά και οι αστυνομικοί συνεργάζονταν με τους μεγαλέμπορους για την εξυπηρέτηση και των δύο πλευρών.

Παράλληλα, εκτός από τις δωρεάν ποσότητες, τα μέλη του κυκλώματος εξασφάλιζαν ευνοϊκή μεταχείριση για τους συνεργάτες τους που βρίσκονταν στη φυλακή. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, έγκλειστοι για ναρκωτικά κατέβαλαν έως και 20.000 ευρώ σε αστυνομικούς για να εμφανιστούν ως πληροφοριοδότες ή να στείλουν παραπλανητικές αναφορές στην εισαγγελία, πετυχαίνοντας ευνοϊκή μεταχείριση.

Για διακίνηση ναρκωτικών κατηγορείται και ένας από τους τρεις συλληφθέντες κατηγορείται επίσης για διακίνηση ναρκωτικών. Ο αρχιφύλακας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης (που στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και στο τμήμα Δενδροποτάμου) στις 15 Μαρτίου 2012 διασφάλισε τη μεταφορά ποσότητας από μέλη της συμμορίας, έχοντας και ο ίδιος φυσική παρουσία στην αγοραπωλησία, ενώ σε ακόμη δύο περιπτώσεις, στις 5 και 7 Απριλίου, γνώριζε για τη διακίνηση ναρκωτικών και δεν το ανέφερε.

Η κολοσσιαία επιχείρηση που έγινε προχθές, ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο, οδήγησε στη σύλληψη 35 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ένας αρχιφύλακας στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και ένας ακόμη αρχιφύλακας στο Αγρίνιο, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Παράλληλα κατασχέθηκαν 37.000 ευρώ, βιβλιάρια τραπεζών και συναλλαγματικές, τρία πιστόλια, μία καραμπίνα, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και μικρή ποσότητα ναρκωτικών, καθώς και 42 γραμμάρια ηρωίνη η οποία δεν είχε δηλωθεί στο γραφείο της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας δήλωσε «Νομιμότητα παντού, από όλους και σε κάθε κατεύθυνση», ενώ συνεχάρη προσωπικά όσους συμμετείχαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος και διαβεβαίωσε ότι «οι ελάχιστοι επίορκοι στο εσωτερικό των διωκτικών Αρχών σήμερα εντοπίζονται από τους ίδιους τους συναδέλφους τους και αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου. Στόχος είναι όχι μόνο ο εντοπισμός της απειροελάχιστης μειοψηφίας που μετέχει στην οργανωμένη παρανομία, αλλά και οιουδήποτε τυχόν την ανέχεται».

iefimerida.gr






Μεγαλέμποροι ναρκωτικών οργάνωναν αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης ηρωίνης. Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών χρηματίζονταν για να καταθέσουν υπέρ φυλακισμένων κακοποιών, ενώ ποσότητες ναρκωτικών από τις κατασχεμένες δωρίζονταν σε αλβανούς και ρομά διακινητές ναρκωτικών που εμφανίζονταν ως δήθεν πληροφοριοδότες!

Εντυπωσιακές λεπτομέρειες για τη σύλληψη τριών αστυνομικών και την εμπλοκή ακόμη τεσσάρων στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, το οποίο εξαρθρώθηκε σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο, αποκαλύπτονται από την απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Οι διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια των πολύμηνων παρακολουθήσεων τα μέλη του κυκλώματος, με εγκεφάλους τρεις Αλβανούς, διακίνησαν 400 κιλά χασίς, 30 κιλά ηρωίνη και ένα κιλό κοκαΐνη. Οι κακοποιοί, μάλιστα, θεωρούσαν ότι βρίσκονταν στο απυρόβλητο, έχοντας την κάλυψη και την καθοδήγηση των αστυνομικών που μετείχαν στη συμμορία.
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται πριν από έναν χρόνο, έπειτα από πληροφορίες που είχαν φθάσει στην Αστυνομία. Τα ναρκωτικά εισάγονταν από την Αλβανία και διακινούνταν κυρίως από Ρομά του Δενδροποτάμου της Θεσσαλονίκης. Ετσι, ζητήθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου συγκεκριμένων υπόπτων και ο κοριός της ΕΥΠ από το πρώτο κιόλας διάστημα άρχισε να καταγράφει τις «στενές σχέσεις» των μεγαλεμπόρων με αστυνομικούς.
Ενδεικτικά, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, στις 13 Σεπτεμβρίου ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου συμφώνησε με τους εγκεφάλους της εγκληματικής οργάνωσης την επιχείρηση σύλληψης άλλης ομάδας κακοποιών και την κατάσχεση 2,7 κιλών ηρωίνης στην Αθήνα.
Οι Αλβανοί ήταν μάλιστα παρόντες στην επιχείρηση, δίπλα στους αστυνομικούς, και την επόμενη ημέρα έλαβαν ως δώρο 1 κιλό ηρωίνη – η μισή ποσότητα αποδεικνύεται ότι προερχόταν από την κατασχεθείσα ηρωίνη. Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες προκύπτει ότι αντίστοιχες επιχειρήσεις στήνονταν τακτικά μεταξύ των Αλβανών και των αστυνομικών-συνεργατών τους.


Οι αστυνομικοί παρουσίαζαν τις συλλήψεις ως επιτυχίες στην υπηρεσία τους, οι Αλβανοί εξασφάλιζαν ναρκωτικά και πρόσβαση στις Αρχές, ενώ ζητούσαν ευνοϊκή μεταχείριση για τρίτους συνεργάτες τους, τους οποίους υποδείκνυαν στους αστυνομικούς. Και βέβαια, με τη βοήθεια των ανθρώπων του… νόμου οι κακοποιοί έβγαζαν από τη μέση ανταγωνιστές τους στην πιάτσα της διακίνησης των ναρκωτικών.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι έγκλειστοι για ναρκωτικά κατέβαλαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε αστυνομικούς – ακόμη και 20.000 ευρώ, όπως αναφέρεται -, ώστε να εμφανιστούν ως πληροφοριοδότες σε υποθέσεις που δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη, πετυχαίνοντας ευνοϊκή μεταχείριση. Στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. περιγράφεται ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί έστελναν ακόμη και παραπλανητικές αναφορές στις εισαγγελικές Αρχές για δήθεν πληροφοριοδότες.





Ενας εκ των τριών συλληφθέντων αστυνομικών κατηγορείται επίσης για διακίνηση ναρκωτικών. Οπως αναφέρεται, στις 15 Μαρτίου 2012 ο αρχιφύλακας που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στο Τμήμα Δενδροποτάμου διασφάλισε τη μεταφορά ποσότητας από μέλη της συμμορίας, έχοντας και ο ίδιος φυσική παρουσία στην αγοραπωλησία, ενώ σε ακόμη δύο περιπτώσεις, στις 5 και 7 Απριλίου, γνώριζε για τη διακίνηση ναρκωτικών και δεν το ανέφερε.


Καθ’ όλο το διάστημα των ερευνών, πάντως, μεγάλες ποσότητες δεν κατασχέθηκαν και επ’ αυτοφώρω συλλήψεις δεν έγιναν, καθώς οι έμποροι ναρκωτικών είχαν εξασφαλίσει εσωτερική πληροφόρηση. «Χρησιμοποιήσαμε ακόμη και τα πιο περίεργα οχήματα που διαθέτει η Ασφάλεια. Κάθε φορά όμως οι Αλβανοί βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, πληκτρολογούσαν τους αριθμούς κυκλοφορίας στα τερματικά της ΕΛ.ΑΣ. και μας αντιλαμβάνονταν», αναφέρεται στη δικογραφία.
Στην προχθεσινή ταυτόχρονη επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο συνελήφθησαν 35 άτομα, μεταξύ αυτών ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ένας αρχιφύλακας στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και ένας ακόμη αρχιφύλακας στο Αγρίνιο, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.


Από τις έρευνες κατασχέθηκαν 37.000 ευρώ, βιβλιάρια τραπεζών και συναλλαγματικές, τρία πιστόλια, μία καραμπίνα, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και μικρή ποσότητα ναρκωτικών, καθώς και 42 γραμμάρια ηρωίνη «αχρέωτη» στο γραφείο της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου.
«Νομιμότητα παντού, από όλους και σε κάθε κατεύθυνση», δήλωσε για την υπόθεση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Ο ίδιος συνεχάρη όσους συμμετείχαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος και διαβεβαίωσε ότι «οι ελάχιστοι επίορκοι στο εσωτερικό των διωκτικών Αρχών σήμερα εντοπίζονται από τους ίδιους τους συναδέλφους τους και αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου. Στόχος είναι όχι μόνο ο εντοπισμός της απειροελάχιστης μειοψηφίας που μετέχει στην οργανωμένη παρανομία, αλλά και οιουδήποτε τυχόν την ανέχεται».
ΤΑΝΕΑ 2/1/2013


myvolos

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.