Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ ΕΦΑΓΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΣΑΝ... ΠΑΝΩ ΑΠΟ 160 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ 15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ...!!!

Μποναμά-πρόκληση ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση για τους πρώτους 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση ...

Περισσότεροι από 160 πρώην βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά 15 εκατ. ευρώ



Μποναμά-πρόκληση ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση για τους πρώτους 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το ποσό κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές (άνω των 160) που έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Το ποσό αυτό είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής άγνωστο και στην τρόικα.




Η κυβέρνηση όμως έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου. Σε αυτόν το νόμο ψήφισε από τη μια άγριες μειώσεις συντάξεων και ΕΚΑΣ και από την άλλη τη διάταξη για αύξηση συντάξεων σε πρώην -και σήμερα συνταξιούχους- βουλευτές.

Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου. Τον νόμο που από τη μία προέβλεπε μειώσεις συντάξεων και ΕΚΑΣ και από την άλλη αύξηση συντάξεων και συνταξιούχους σήμερα βουλευτές. Στον ίδιο νόμο μόνο για τους βουλευτές- πρώην και νυν- δεν γινόταν αναφορά στο θέμα του επανυπολογισμού συντάξεων και στην ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, επισημαίνει η εφημερίδα. Στο μέλλον, μέχρι το τέλος του 2018, θα αποφασιστεί αν θα ενταχθούν και αυτοί στις ρυθμίσεις του νόμου.

Τώρα όμως έρχεται κάτι άλλο πιο προκλητικό. Τα αναδρομικά δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και η επιστροφή τους, που επίσης την έχουν ψηφίσει στον ίδιο νόμο. Μέσα στις προσφυγές αυτές είναι και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος, φέρεται να διεκδικεί κατά τους ισχυρισμούς δικηγόρου του ένα ποσόν της τάξης των 250.000 ευρώ. Η κυβέρνηση και εν προκειμένω το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει πρόσφατα σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, εξηγεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η εξόφληση των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια στους προσφεύγοντες βουλευτές, δεδομένου ότι προκαλεί νέα δημοσιονομικά βάρη που δεν έχουν καν προϋπολογιστεί και κυρίως δεν θα γνωρίζει η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το σχέδιο για τα αναδρομικά των βουλευτών αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω.




Η συνολική διάρκεια επιστροφής των αναδρομικών με τις εξαμηνιαίες δόσεις μπορεί να εκτείνεται ως και τα 5 έτη. Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί της συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.

Η σχετική εισήγηση έχει ήδη δοθεί και μένει πλέον να βγει και το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, που, όπως λέει ο νόμος, υποχρεώνεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από τη στιγμή που ενέταξε στο νόμο Κατρούγκαλου τη διάταξη του άρθρου 23 παράγραφος 4 για την επιστροφή των αναδρομικών είναι υποχρεωμένη να την εφαρμόσει διότι αφορά συνταξιοδοτική διάταξη του Δημοσίου που κατά την πάγια νομολογία και τη θέση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι υποχρεωτικά εκτελεστή, όταν βγαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις.
Μάλιστα, για κάθε μήνα που δεν εφαρμόζεται η απόφαση των αναδρομικών η τριμελής επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, εφόσον το ζητήσει αυτός που δικαιώνεται.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος