Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΥΠΟΨΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ELDORADO: ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΞΕΚΛΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΦΥΛΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ!!!

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη σφαγή περίπου 10 μελών της φυλής, μετά την καταγγελία π...




Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη σφαγή περίπου 10 μελών της φυλής, μετά την καταγγελία που υπέβαλε η βραζιλιάνικη υπηρεσία για τις αυτόχθονες υποθέσεις, Funai




Τα μέλη της απομονωμένης και «ανέγγιχτης» από το σύγχρονο πολιτισμό, φυλής ζούνε κατά μήκος του ποταμού σε απομακρυσμένο τμήμα του Αμαζονίου. Η σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη της ύπαρξής τους είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον σε μελετητές.

Ο σύγχρονος κόσμος όμως φαίνεται πως τους ανακάλυψε για να τους αφανίσει, καθώς τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι απειλές για τις αυτόχθονες ομάδες αυξάνονται στη χώρα.

Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα των New York Times και Independent, oι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη σφαγή περίπου 10 μελών της φυλής, μετά την καταγγελία που υπέβαλε η βραζιλιάνικη υπηρεσία για τις αυτόχθονες υποθέσεις, Funai, στο γραφείο του εισαγγελέα στην πολιτεία του Αμαζονίου. Σύμφωνα με αυτήν, κάποιοι μεταλλωρύχοι πήγαν σε ένα μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και μάρτυρες αναφέρουν ότι καυχήθηκαν για τις δολοφονίες. Οι μάρτυρες δηλώνουν πως οι μεταλλωρύχοι περιέγραψαν με λεπτομέρεια ότι τεμάχισαν τα σώματα των ιθαγενών και τα πέταξαν στο ποτάμι και πως μαζί τους είχαν και τρόπαια. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα ανάμεσα στα δολοφονηθέντα μέλη ήταν γυναίκες και παιδιά.

Οι δολοφονίες έγιναν τον περασμένο μήνα. Ο αρμόδιος για την υπόθεση εισαγγελέας, ο Pablo Luz de Beltrand, επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορούσε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενώ ήταν σε εξέλιξη. Είπε ότι το επεισόδιο φέρεται να συνέβη στην κοιλάδα Javari, στη μακρινή δύση και πως τα στοιχεία είναι σημαντικά.





«Ερευνούμε, αλλά τα εδάφη είναι μεγάλα και η πρόσβαση είναι περιορισμένη. Αυτές οι φυλές είναι απρόσιτες, ακόμα και η Funai έχει μόνο σποραδικές πληροφορίες γι 'αυτές», δήλωσε ο εισαγγελέας ο οποίος πρόσθεσε πως απαιτείται η συνεργασία πολλών φορέων για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο ίδιος ο Beltrand είπε ότι ήταν το δεύτερο τέτοιο επεισόδιο που ερευνούσε φέτος. Η πρώτη αναφερθείς δολοφονία μελών φυλών στην περιοχή συνέβη τον Φεβρουάριο και αυτή η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

Η Survival International, μια παγκόσμια ομάδα για τα δικαιώματα των ιθαγενών προειδοποίησε ότι, δεδομένου του μικρού μεγέθους των φυλών του Αμαζονίου, αυτό το τελευταίο επεισόδιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των «αμόλυντων» φυλών χάθηκε για πάντα ενώ κάνουν λόγο ακόμη και για γενοκτονία.

«Αν η έρευνα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες, θα πρόκειται για μια σφαγή γενοκτονίας που προκύπτει άμεσα από την αποτυχία της κυβέρνησης της Βραζιλίας να προστατεύσει τις φυλές - κάτι που εγγυάται το Σύνταγμα», δήλωσε η Sarah Shenker, ανώτατη εκστρατεία με την ομάδα δικαιωμάτων.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούν την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα για την προστασία των φυλών και την επικρίνουν καθώς το τελευταίο χρόνο διέκοψε σημαντικές χρηματοδοτήσεις και προγράμματα δράσεων με στόχο τη διαφύλαξη των φυλών. Tην ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση για ασύδοτη παραχώρηση των παρθένων δασών με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση και σημειώνουν πως εκτός από την οικολογική προσέγγιση στην πολιτική αυτή υπάρχει και η ανθρωπιστική.

Ο εθνικός δρυμός διαθέτει χρυσό, μαγγάνιο, χαλκό, νικέλιο, ταντάλιο και σιδηρομετάλλευμα, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian. H κυβέρνηση του Μισέλ Τεμέρ έχει ήδη μειώσει τους προϋπολογισμούς των οργανισμών που καταπολεμούν την παράνομη αποψίλωση των δασών και εφαρμόζουν τους περιβαλλοντικούς νόμους, καθώς και τον προϋπολογισμό του οργανισμού που προστατεύει τα δικαιώματα των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.