Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ...!!! ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΑΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥΣ...!!

Οι Κούρδοι της Συρίας προετοιμάζονται να οργανώσουν από την Παρασκευή τις πρώτες τοπικές εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν, προς μεγ...

Νέα ημικρανία σε Άγκυρα και Δαμασκό: Οι Κούρδοι της Συρίας προκήρυξαν εκλογές




Οι Κούρδοι της Συρίας προετοιμάζονται να οργανώσουν από την Παρασκευή τις πρώτες τοπικές εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Δαμασκού και της Άγκυρας, που ήδη είναι ενοχλημένες από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.




Οι Κούρδοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Συρίας και επί χρόνια υφίσταντο διακρίσεις από το μπααθικό καθεστώς της Δαμασκού, εκμεταλλεύθηκαν τον πόλεμο στη χώρα για να αποκτήσουν μια ντε φάκτο αυτονομία στις περιοχές που ελέγχουν, στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ανίκητες στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, χάρη και στη βοήθεια των ΗΠΑ και τη σχετικά καλή σχέση τους με τη Ρωσία, οι κουρδικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να κερδίσουν έδαφος ακόμη και σε περιοχές που δεν είναι στην πλειονότητά τους κουρδικές.

Τον Μάρτιο του 2016 οι ημιαυτόνομες περιοχές ανακοίνωσαν τη δημιουργία «ομόσπονδης επικράτειας», προκαλώντας ανησυχία στην Τουρκία αλλά και στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις τοπικές εκλογές «ανέκδοτο».

Η ομόσπονδη επαρχία αποτελείται από τρία καντόνια: το Αφρίν, στην επαρχία του Χαλεπιού, το Φούρατ [σ.σ. Ευφράτης] μεταξύ του Χαλεπιού και της Ράκα και το Τζαζιρέ [σ.σ. νησί], στην επαρχία Χασακέ.

Στις εκλογές θα επιλεγεί το αντίστοιχο μιας επιτροπής που θα διοικείται από τους «δημάρχους» και στις 3 Νοεμβρίου σε μια άλλη ψηφοφορία θα εκλεγούν τα μέλη των «δημοτικών συμβουλίων».

Στις 19 Ιανουαρίου 2018 θα εκλεγούν τα νομοθετικά συμβούλια κάθε καντονιού, καθώς και μια νομοθετική συνέλευση για το σύνολο της ομόσπονδης επαρχίας.

Οι Κούρδοι αρνούνται ότι επιθυμούν τον διαμελισμό της Συρίας.




«Οι εκλογές θα ενισχύσουν το ομοσπονδιακό σύστημα», τόνισε ο Σάλεχ Μόσλεμ, συμπρόεδρος του σοσιαλιστικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), αδελφής οργάνωσης του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), αφού και οι δύο οργανώσεις αναγνωρίζουν ως ιδεολογικό ηγέτη τους τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

«Είμαστε μέρος της Συρίας, οι διεκδικήσεις μας δεν είναι ίδιες με αυτές του ιρακινού Κουρδιστάν», πρόσθεσε.

«Στη Συρία γίνεται το πρώτο βήμα, στο Ιράκ ίσως να μοιάζει με το τελευταίο. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος είναι η απόκτηση τοπικής και διεθνούς αναγνώρισης», εκτίμησε από την πλευρά του ο γεωγράφος Φαμπρίς Μπαλάνς, ειδικός σε θέματα Συρίας.
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.