Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΟΛΑ... ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΠΑΡΑΝΟΜΗ» Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΝΤΙΜΠΛ... ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΕΕΙ Η ΣΥΡΙΑ!!!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας προειδοποίησε το Σάββατο ότι θα θεωρούσε «παράνομη» την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βορε...

Η Συρία λέει ότι η επικείμενη τουρκική εισβολή στην Ιντλίμπ είναι «παράνομη» αλλά «προσωρινή»





Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας προειδοποίησε το Σάββατο ότι θα θεωρούσε «παράνομη» την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στην επαρχία Ιντλίμπ, που κατέχεται από ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και της συριακής Αλ Κάιντα (Ταχρίρ Αλ Σαμ), προκειμένου να νικηθεί η Αλ Κάιντα και να εγκαθιδρυθεί στην επαρχία μια «ζώνη αποκλιμάκωσης».




Την Παρασκευή στην Αστάνα, η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης, συμφώνησαν με την Τουρκία, που υποστηρίζει τους ισλαμιστές, να επιτηρούν από κοινού μια «ζώνη αποκλιμάκωσης» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, στα σύνορα με την Τουρκία, δηλαδή Ρωσία, Ιράν και Τουρκία να εισβάλουν στην Ιντλίμπ, να την καταλάβουν και να τη χωρίσουν σε τρεις τομείς.

Ο επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, ο Μπασάρ Αλ Τζααφάρι, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «επιτυχείς» ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών στη Δαμασκό μια ημέρα μετά επέκρινε την Άγκυρα.

«Αυτές οι συμφωνίες (…) δεν αναγνωρίζουν καμία νομιμότητα σε μια τουρκική παρουσία στη συριακή επικράτεια» τόνισε μια πηγή του υπουργείου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Πρόκειται για μια παράνομη παρουσία» συμπλήρωσε η πηγή, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι «προσωρινή».

Η ζώνη «αποκλιμάκωσης» του Ιντλίμπ είναι η τέταρτη κατά σειρά αυτού του είδους που καθορίζεται από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα, οι οποίες επικεντρώνονται σε στρατιωτικά και τεχνικά θέματα παράλληλα με την πολιτική διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι άλλες ζώνες που έχουν οριστεί βρίσκονται στην ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό, στη Χομς (κεντρικά) και στη νότια Συρία.

Η Τουρκία εισέβαλε τον Αύγουστο του 2016 στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των Κούρδων πολιτοφυλάκων.





Η συριακή κυβέρνηση διατυπώνει συχνά τη δυσφορία της στον ΟΗΕ για την τουρκική επέμβαση θεωρώντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας συνιστούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της.

«Η συμφωνία της Αστάνας είναι μια διεθνής συμφωνία που σέβεται η Συρία όμως δεν νομιμοποιεί σε καμία περίπτωση την παρουσία ξένων δυνάμεων -τουρκικών ή όχι- στο συριακό έδαφος χωρίς να υπάρχει απευθείας συντονισμός με την κυβέρνηση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουάντα Άμπεντ Ράμπο, αρχισυντάκτης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Al- Watan.

Στην πραγματικότητα η Δαμασκός έχει αποδεχθεί την τουρκική επέμβαση στο έδαφός της και απλά «διαμαρτύρεται» τόσο για την τιμή των όπλων όσο για να προλάβει μόνιμη τουρκική κατοχή, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Στόχος των τουρκικών επιχειρήσεων στη βορειοδυτική Συρία είναι να εμποδιστεί η δημιουργία «κουρδικού διαδρόμου» που θα ξεκινά από το βόρειο Ιράκ, θα επεκτείνεται στη βόρεια Συρία και θα καταλήγει στη Μεσόγειο.
.tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.