Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

1822: ΟΙ ΜΥΚΟΝΙΑΤΕΣ ΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΦΥΓΗ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ – 2017: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ… «ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΗ ΜΥΚΟΝΟ! -ΒΙΝΤΕΟ

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά και το κοντράστ στην Μύκονο που δέχεται χιλιάδες Τούρκους τουρίστες και επί τη ευκαιρία της μουσουλμανικής ...






Σχεδόν εκατό χρόνια μετά και το κοντράστ στην Μύκονο που δέχεται χιλιάδες Τούρκους τουρίστες και επί τη ευκαιρία της μουσουλμανικής εορτής του Κουρμπάν Μπαιράμ, είναι χαρακτηριστικό. Η Μύκονος έγινε τόπος διακοπών επωνύμων Τούρκων και όχι μόνο και τα σκάνδαλα δίνουν και παίρνουν.








Πριν όμως από ένα αιώνα, το 1822 στις 11η Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη, μοίρα του τουρκικού στόλου εμφανίστηκε μεταξύ Νάξου και Μυκόνου και ορισμένα σκάφη της πλησίασαν περισσότερο τις ακτές της Μυκόνου.
Οι κάτοικοι του νησιού ανησύχησαν. Η ανησυχία τους μεγάλωσε όταν δια τηλεσκοπίου ένας καπετάνιος είδε την αλγερινή σημαία επ’ αυτών. Οι Μυκονιάτες, όπως και οι άλλοι Κυκλαδίτες, είχαν σκληρή πείρα από τις επιδρομές των αλγερίνων πειρατών και δραματικές αναμνήσεις από το παρελθόν.

Αμέσως, σήμανε συναγερμός δια κωδωνοκρουσιών και όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του νησιού. Μετ’ ολίγον, τα εχθρικά πλοία άρχισαν να ρίχνουν λέμβους στη θάλασσα και 100 αλγερίνοι αποβιβάστηκαν στη Μύκονο. Είχαν έλθει για διαρπαγή ζωοτροφών ή προς τιμωρία των Μυκονιατών, κατ’ εντολή των Τούρκων. Οι αμυνόμενοι, που γρήγορα πέρασαν στην αντεπίθεση, ήταν οπλισμένοι με τρομπόνια (βραχύκαννα πλατύστομα όπλα) και χατζάρια. Επικεφαλής τους ήταν η κοσμοπολίτισσα Μαντώ Μαυρογένους, με καταγωγή από ευγενή οικογένεια του νησιού, αν και από πολλούς ιστορικούς αμφισβητείται η παρουσία της στη μάχη.




Οι γενναίοι Μυκονιάτες όρμησαν αμέσως κατά των Αλγερινών και τους απώθησαν σχετικά εύκολα προς τις λέμβους τους. 17 άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χώμα του νησιού και πολλοί τραυματίστηκαν. Τα τουρκικά πλοία άρχισαν να κανονιοβολούν το λιμάνι χωρίς επιτυχία. Ο Καπουδάν Πασάς έκρινε ότι δεν άξιζε τον κόπο να χάσει καιρό για να επιχειρήσει νέα απόβαση στο νησί και να τιμωρήσει τους Μυκονιάτες. Αφού κράτησε τα πλοία του μέχρι τις 14 Οκτωβρίου στην περιοχή μεταξύ Νάξου και Μυκόνου, έδωσε το σήμα απόπλου του στόλου προς βορρά.



Σήμερα αυτή η ηρωική Μύκονος είναι γεμάτη ξενυχτάδικα και ο βόρβορος της νύχτας με μαφίες, όργια και άλλα «όμορφα», ενώ το χρήμα πραγματικά ρέει άφθονο, είναι το έμβλημα του νησιού.


Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.