Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΛΟΥΗ ΤΙΚΑ (ΗΛΙΑ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ) ΣΤΟ ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ! Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ

Ο Λούης Τίκας, αριστερά, με κρητική στολή, πριν φύγει από την Ελλάδα και δεξιά με κοστούμι, στην Αμερική. Δολοφονήθηκε ως ηγέτης τω...







Ο Λούης Τίκας, αριστερά, με κρητική στολή, πριν φύγει από την Ελλάδα και δεξιά με κοστούμι, στην Αμερική. Δολοφονήθηκε ως ηγέτης των ανθρακωρύχων το Κολοράντο, το 1914.

Του Σταύρου Μαρμαρινού.

ΤΑΜΠΑ. Ο Λούης Τίκας, του οποίου το όνομα ήταν Ηλίας Σπαντιδάκης, ήλθε με όνειρα από την Κρήτη στην Αμερική το 1906.





Δούλεψε σκληρά στα ανθρακωρυχεία του Κολοράντο και έγινε ηγέτης των εργατών εκεί, οι οποίοι συχνά έκαναν απεργίες για βασικά δικαιώματά τους. Σε βίαιες συγκρούσεις με την εθνοφρουρά που είχε δεσμούς με την ιδιοκτησία της πανίσχυρης οικογένειας Ροκφέλερ, καθώς και έμπιστα πρόσωπά της, σκοτώθηκαν απεργοί και μέλη οικογενειών τους. Ο Λούης Τίκας δολοφονήθηκε άνανδρα όταν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της εθνοφρουράς. Τα γεγονότα εκείνα, έμειναν στην αμερικανική ιστορία ως «Η σφαγή του Λάντλοου», από το όνομα της περιοχής. Ηταν 20 Απριλίου 1914.

Αυτό τον καιρό, 103 χρόνια μετά τη δολοφονία του Λούη Τίκα, το Ιδρυμα Ελληνισμού που εδρεύει στη Φλόριδα, ετοιμάζεται, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αμερικανικών αρχών, να φτιάξει και να τοποθετήσει κοντά στην περιοχή του μαρτυρίου, άγαλμα του μεγάλου Ελληνα αγωνιστή, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τους Αμερικανούς μεγάλος ηγέτης και ήρωας.

«Στείλαμε επιστολή στην πόλη του Τρίνιντατ του Κολοράντο και στο εκεί Μουσείο μνήμης για τους ανθρακωρύχους και πήραμε απάντηση με ευχαριστίες για την προσφορά μας να στήσουμε το άγαλμα», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού, Μιχάλης Σέρβος.
Στην απάντηση του Δήμου του Τρίνιντατ και του Southern Colorado Coal Miners’ Memorial & Sc Coal Miner’s Museum, εκφράζεται η ευγνωμοσύνη τους για την τοποθέτηση του αγάλματος, ενώ γίνεται αναφορά στον Τίκα τον οποίο χαρακτηρίζουν ηγέτη και ήρωα που δολοφονήθηκε ενώ αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Ο Λούης Τίκας ήταν ο Ελληνας μετανάστης ο οποίος άλλαξε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας και της εργατικής νομοθεσίας», τονίζεται, μεταξύ άλλων στην επιστολή-απάντηση.





Το άγαλμα θα τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο, ανάμεσα στο Μουσείο των ανθρακωρύχων και ενός μνημείου που είναι αφιερωμένο στα καναρίνια μέσα σε κλουβιά που χρησιμοποιούσαν κατεβαίνοντας οι ανθρακωρύχοι στις υπόγειες στοές για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν διαρροές επικίνδυνων αερίων στα οποία τα συγκεκριμένα πτηνά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Στον ίδιο χώρο έξω από το Μουσείο, υπάρχει και άλλο άγαλμα που δείχνει ανθρακωρύχους να φορτώνουν ένα βαγόνι.

Ο κ. Σέρβος είπε ότι άρχισε η προεργασία για την αναζήτηση προσφορών προκειμένου να φιλοτεχνηθεί το άγαλμα του Λούη Τίκα. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξουν χρηματικές δωρεές από ομογενείς και διάφορους φορείς.

«Θα αποταθούμε και σε μεγάλες οργανώσεις, ιδιαίτερα στις κρητικές, αφού ο Τίκας καταγόταν από την Κρήτη», πρόσθεσε ο κ. Σέρβος. «Βέβαια, το άγαλμα αυτό, αφορά και τιμά όλους τους Ελληνες, όλο τον Ελληνισμό».

Στόχος είναι να είναι έτοιμο ο άγαλμα στα τέλη Ιουνίου του 2018. Θα είναι μπρούτζινο και θα έχει ύψος 6,2 πόδια, θα βρίσκεται δε επάνω σε βάση ύψους 6 ποδών. Στο μπροστινό μέρος της βάσης θα υπάρχει μεταλλική επιγραφή στην οποία θα αναγράφεται το όνομα του Τίκα, θα αναφέρεται ο ηγετικός του ρόλος και η δολοφονία του στη «Σφαγή του Λάντλοου», στις 20 Απριλίου 1914. Θα αναγράφεται επίσης στα ελληνικά και αγγλικά, «Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται».

ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.