Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΣΤΑ ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

Ακολουθεί η επιστολή του Σεβασμιωτάτου που εστάλη στην εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη»… Προς κ. Σταύρον Κονδύλην Διευθυντήν Εφημερίδ...

Αποτέλεσμα εικόνας για ανθιμος αλεξανδρουπολεως






Ακολουθεί η επιστολή του Σεβασμιωτάτου που εστάλη στην εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη»…

Προς
κ. Σταύρον Κονδύλην
Διευθυντήν Εφημερίδος
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ
Ενταύθα

Αγαπητέ μου κ. Κονδύλη,
Αντιλαμβανόμενος την αγωνία σας για την ιεροπρέπεια με την οποία πρέπει να τελούνται τα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, απαντώ στο δημοσίευμά σας της 26ης Αυγούστου ε.ε με τίτλο «Προς τι η απαγόρευση γάμων σε εξωκκλήσια;».




Οφείλω να σας ενημερώσω ότι η προσφάτως επιδιωκόμενη τέλεση γάμων σε εξωκκλήσια, αποβλέπει ακριβώς στην κοσμική επίδειξη, την οποία δικαίως κατακρίνετε.

Ενθυμείσθε ότι προ ετών είχαμε απαγορεύσει τον άκρατο στολισμό εντός των Ναών, τη ρίψη ρυζιού κ.λπ., γεγονός το οποίο είχατε επαινέσει από τις στήλες της εφημερίδος σας.

Το μέτρο εκείνο απέβλεπε επιτυχώς στην μείωση κοσμικών φολκλορικών επιδείξεων, εντός των Ναών, κοστοβόρων βεβαίως για το βαλάντιο των μελλονύμφων και των παρανύμφων.

Φυσικά, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι η ανθρώπινη ματαιοδοξία θα οδηγούσε στον στολισμό των προαυλίων των Ναών, όπου καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε.

Η «συνήθεια» να τελούνται γάμοι στα εξωκκλήσια, λοιπόν, άρχισε να παίρνει διαστάσεις ακριβώς για να επιτυγχάνεται η ελευθεριάζουσα εκκοσμίκευση, αφού στα εξωκκλήσια το μυστήριο τελείται στο προαύλιο, ο στολισμός είναι ανεξέλεγκτος, τα drones γελειοποιούν την ακολουθία, τα πυροτεχνήματα περισσεύουν κ.λπ..
Έξυπνος τρόπος και επιτηδευμένα κατευθυνόμενος (και από ιερείς σε μερικές περιπτώσεις), ώστε κάποια εξωκκλήσια να τείνουν να υποκαταστήσουν τους ενοριακούς Ναούς και την σοβαρότητα που επιβάλλουν (στο εσωτερικό τους τουλάχιστον) για την τέλεση του ιερού Μυστηρίου.

Οικονομικό ζήτημα -όπως σωστά σημειώνετε- δεν τίθεται επειδή το κόστος εκδόσεως της Αδείας Γάμου είναι το ίδιο είτε το Μυστήριο τελεσθεί σε Ενοριακό ναό, είτε σε εξωκκλήσι. (Ενδεχομένως ο ιερεύς που θα παρακινεί σε τέλεση του Γάμου σε εξωκκλήσι να απολαμβάνει παρανόμως «κάτι τι» από τους εμπλεκομένους επιχειρηματίες!)

Κύριε Κονδύλη,
Αντιλαμβάνεσθε, πιστεύω, με την εγνωσμένη εμπειρία σας, ότι η απαγόρευση δεν γίνεται να ανακληθεί επειδή προσβλέπει 1) στην εντός του Ενοριακού Ναού πνευματική ανόρθωση της Ακολουθίας του Μυστηρίου και των μελλονύμφων και 2) στην οικονομική απαλλαγή τους από κοσμικές σπατάλες και καιροσκοπικές τακτικές τυχοδιωκτικού και χριστεμπορικού χαρακτήρα.

Μπροστά στην αύξηση των «Συμφώνων Συμβίωσης» θεωρώ ποιμαντικό μου καθήκον και ευθύνη την επανατοποθέτηση των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας επάνω στις παραδοσιακές ράγες της Πίστεώς μας μακρυά από κοσμικές επιρροές και κρυφές οικονομικές δοσοληψίες.
Σας παρακαλώ να έχετε εμπιστοσύνη στην αρχιερατική διαίσθηση και εμπειρία του Επισκόπου σας.

Με ευχές, εξαιρετική εκτίμηση και αγάπη
Ο Μητροπολίτης σας
† Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.