Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΦΩΝΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΛΙΜΟΥΖΙΝΑ» ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΙΝΤΖΕΝΓΚ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Μπροστά σε ένα εντυπωσιακό εύρημα, μοναδικό στο είδος του, βρέθηκαν οι ανασκαφείς σε αρχαιολογικό χώρο στην πόλη Σιντζένγκ στην κεντρ...





Μπροστά σε ένα εντυπωσιακό εύρημα, μοναδικό στο είδος του, βρέθηκαν οι ανασκαφείς σε αρχαιολογικό χώρο στην πόλη Σιντζένγκ στην κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας. Έπειτα από πέντε μήνες οι κόποι τους απέδωσαν καρπούς: Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα τεράστιο, εκκεντρικό άρμα ηλικίας 2.400 χρόνων. Η αρχαία «λιμουζίνα» ανήκε σε άρχοντες του κράτους Τζενγκ, το οποίο ήταν ένα υποτελές κράτος κατά τη διάρκεια της Περιόδου της Άνοιξης και του Φθινοπώρου (770-476 π.Χ.) και της Περιόδου των Εμπόλεμων Κρατών (475-221 π.Χ.).





Το τεράστιο άρμα έχει μήκος 2,56 μέτρα και πλάτος 1,66 μέτρα. Είχε ειδικό «εξοπλισμό» στην οροφή του για την προστασία από τη βροχή και τον ήλιο, και ήταν διακοσμημένο με χάλκινα και κοκάλινα στολίδια.

«Είναι το μεγαλύτερο και πιο εκκεντρικό εύρημα που έχουμε φέρει στο φως έως τώρα. Ήταν το καλύτερο δημόσιο όχημα που χρησιμοποιούσαν οι άρχοντες και οι σύζυγοί τους», δήλωσε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας της επαρχίας Χενάν, Μα Τζουτσάι. Μάλιστα το όχημα ήταν τόσο ευρύχωρο που οι επιβάτες μπορούσαν να στέκονται όρθιοι, να κάθονται ή να ξαπλώνουν.

Κάθε ρόδα διέθετε πάνω από 26 ακτίνες, γεγονός που υποδήλωνε την ευγενική καταγωγή και το υψηλό κύρος του ιδιοκτήτη. Άλλωστε, η «λιμουζίνα» ανακαλύφθηκε σε ένα ταφικό σύνολο αρχόντων του συγκεκριμένου κράτους. Συνολικά μέσα σε ένα λάκκο βρέθηκαν τέσσερις άμαξες, όλες τοποθετημένες με κατεύθυνση προς τα δυτικά, δηλαδή προς την πρωτεύουσα του Κράτους Τζενγκ. Οι αρχαιολόγοι καθαρίζουν τώρα την τρίτη άμαξα, η αριστερή ρόδα της οποίας υπέστη ζημιές από τους τυμβωρύχους.

Η ανασκαφή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής εκτός από τις άμαξες (20 στο σύνολο), έχουν ανακαλυφθεί τα οστά 18 αλόγων και πάνω από 3.000 τάφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.