Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΠΟΥ… ΣΚΟΡΠΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης Μια πραγματικά καταπληκτική ιστορία που προκαλεί τον φόβο και τον τρόμο στους Τούρκους, σε σημείο να κά...







Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια πραγματικά καταπληκτική ιστορία που προκαλεί τον φόβο και τον τρόμο στους Τούρκους, σε σημείο να κάνουν λόγο για ένα καταραμένο ορφανοτροφείο των Ρωμιών, φέρνουν στην δημοσιότητα τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ.







Συγκεκριμένα αναφέρονται στο πολύ γνωστό, ερειπωμένο εδώ και χρόνια ορφανοτροφείο της Πρίγκηπου, στα Πριγκηπόννησα της Κωνσταντινούπολης.

Το κτήριο άρχισε να ανεγείρετε το 1898 με σκοπό να μετατραπεί σε ξενοδοχείο με καζίνο, αλλά μετά την απαγόρευση του τότε σουλτάνου Abdul Hamit του Β’ αναζητήθηκε νέα χρήση. Το 1903 με δωρεά της Ελένης Ζαρίφης προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στεγάστηκε το Εθνικό Ορφανοτροφείο. Λειτούργησε μέχρι και το 1964 και προσέφερε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε 5744 παιδιά.

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κατασκευάσματα στην Ευρώπη, είναι πενταόροφο και διαθέτει 206 δωμάτια, αίθουσες χορού, τραπεζαρίες και άλλους χώρους.


Το 1964 το τουρκικό κράτος, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, διατάζει την εκκένωση των κτιρίων από το Πατριαρχείο και η μεγάλη πυρκαγιά στη δεκαετία του ’80 του δίνει τη χαριστική βολή.


Η ιστορία όπως την αναφέρουν, είναι ότι στην πυρκαγιά αυτή καήκαν αβοήθητα από τους Τούρκους κάποια παιδιά που βρίσκονταν εκεί μέσα στις κραυγές απόγνωσης τους, ενώ ένα παιδί προσπάθησε να διαφύγει και τρέχοντας έπεσε σε ένα πηγάδι. Εκεί φώναζε επί ώρες βοήθεια, αλλά κανείς από τους Τούρκους δεν έσπευσε να το βοηθήσει και έσβησε μέσα στις τραγικές φωνές του.



Από τότε, όπως αναφέρουν μάρτυρες Τούρκοι της περιοχής, ακούγονται συχνά τα βράδια οι τραγικές κραυγές των παιδιών που καλούν σε βοήθεια.

Οι Τούρκοι θεωρούν το μέρος στοιχειωμένο, σε σημείο να μην τολμούν καν να το πλησιάσουν, ενώ και στους τουρίστες που έρχονται να το δουν τους συμβουλεύουν να μείνουν μακριά γιατί θα τους κυνηγούν οι φωνές των παιδιών που καήκαν αβοήθητα στην μεγάλη πυρκαγιά.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.