Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΑΠΟ 9 ΕΩΣ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1953... ΔΙΑΔΟΧΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ... ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ -ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ- ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ 871 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ 11.000 ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ...!

Ισχυρός σεισμός (Μ=7,2) έπληξε στις 12 Αυγούστου του 1953 τα Ιόνια νησιά. Είχαν προηγηθεί πολλές σεισμικές δονήσεις, δύο από τις ...









Ισχυρός σεισμός (Μ=7,2) έπληξε στις 12 Αυγούστου του 1953 τα Ιόνια νησιά. Είχαν προηγηθεί πολλές σεισμικές δονήσεις, δύο από τις οποίες ήταν καταστροφικές (9/8, 11/8). Η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή, από τα 33300 σπίτια των νησιών αυτών καταστράφηκαν εντελώς τα 27659.



455 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2412 τραυματίστηκαν. Καταστροφές προκλήθηκαν και στη Λευκάδα, στην Αιτωλία και την Ηλεία. Οι μεγαλύτερες εντάσεις παρατηρήθηκαν στο Αργοστόλι, Ληξούρι, Βαλσαμάτα, Ασπρογέρακα, Χαβδάτα και Αγία Ευθυμία της Κεφαλονιάς (ΙΧ Χ), στις Βολίμες της Ζακύνθου (ΙΧ+) καθώς και την πόλη της Ζακύνθου (ΙΧ). Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=6,3) έγινε την ίδια μέρα με τον κύριο σεισμό.



1953: Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος, Ιθάκη και Κεφαλλονιά υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή.



Ο καταστροφικός σεισμός του 53 που κατέστρεψε μια πόλη αρχόντισσα εξαφανίζοντας για πάντα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα με μακραίωνη ιστορία, όπως το παλιάτσο των Κομούτο, τους ναούς του Αγίου Παύλου, Αγίου Λούκα Παναγία Φανερωμένη, το θέατρο Ζακύνθου και δεκάδες αλλά με αξιοσημείωτα όπως το καμπαναριό του Αγίου και της Φανερωμένης.


Τα δε κειμήλια και έργα τέχνης που χαθήκαν λόγο της πυρκαγιάς που ακλούθησε μας στέρησε για πάντα αριστουργήματα ανυπολόγιστου αξίας



Η λιτανεία του Αγίου12 μέρες μετά
Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 9 Αυγούστου στις 10 το πρωί όταν ένας μεγάλος σεισμός τράνταξε τη γη της Ζακύνθου, δημιουργώντας αρκετά σοβαρές ζημίες σχεδόν σε όλα τα κτίρια του νησιού, παρ ότι οι εκτεταμένες καταρρεύσεις τοίχων και μετατοπίσεις σκεπών, όλοι θεώρησαν ότι είχαν περάσει τα χειρότερα.





Ποσό λάθος έκαναν.


Διότι την τρίτη 11 Αυγούστου στις 5.35 το πρωί ένα φοβερό τράνταγμα ξύπνησε τους ζακυνθινούς δημιουργώντας ακόμα ο μεγαλύτερες ζημίες και καταρρεύσεις κτιρίων από την μια άκρη στην άλλη. Ο σεισμός είχε διάρκεια 30 δευτερόλεπτων που στάθηκαν όμως ικανά να διαλύσουν πάμπολλα κτίρια στη Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα.


Σε αναφορά που έστειλαν οι νομομηχανικοί Γεώργιος Φουρνογεράκης και Ιωάννης Πομόνης ότι το 75% των των κτιρίων κατέστησαν επικίνδυνοι ή απλώς ετοιμόρροποι και το 100% αυτων ακατοίκητα.


Κανένα θύμα δεν είχε το νησί, μονό μερικούς μικροτραυματισμούς και από ότι έγραφε σε τηλεγράφημα του προς το υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας ο νομίατρος Αναστασιος Μαρίνος απ το πλοιο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ζάκυνθος Πειραιάς το «ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΤΟΓΙΑΣ» έλεγε λοιπόν «Σεισμός ισχυράς εντάσεως σήμερον ώραν 5.30 πρωινήν προϋκάλεσεν εκτεταμένας ζημίας εις οικήματα πόλεως. Πλείσται οικίαι κατέρρευσαν. Ανθρώπινα θύματα ουδέν. Τραυματίαι εννέα.Παρεσχέθη πρώτη περίθαλψις.Τηρήσωμεν δια νέας τηλεγραφικής ενημέρους υμάς».



Η Ζάκυνθος ισοπεδωμένη.
Διακρίνετε το κτίριο της Εθνικής Τραπέζης που έμεινε ανέπαφο
Δυστυχώς όλα αυτά δεν ήταν παρά η αρχή του μεγάλου κακού που έμελλε να έρθει.


Ήταν τετάρτη 12 Αυγούστου και το ρολόι έδειχνε 11.30 ένας νέος μεγάλος σεισμός κατέστρεψε μέσα σε 45 δευτερόλεπτα τα πάντα σπέρνοντας θάνατο και όλεθρο στο ήδη τραυματισμένο νησί μας, που ήρθε να αποτελειώσει το δράμα η μεγάλη πυρκαγιά που ακλούθησε εξαφανίζοντας από προσώπου γης την πόλη και τα χωριά μας.
Το δράμα είναι ότι μετά το ξέσπασμα της φωτιάς πολλοί εγκλωβισμένοι δυστυχείς καήκαν ζωντανοί!
Με βάση τα επίσημα στοιχεία 3000 οικίες στην χώρα γκρεμιστήκαν ή καήκαν και 11688 στα χωριά του νησιού.
Έμειναν άστεγοι 38.440 άνθρωποι.


Βρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν 82 άτομα νέκρα και εκατοντάδες άλλα που η αναγνώριση τους ήταν αδύνατη εξ αιτίας της φωτιάς.



ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.