Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ...!!! ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 500 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ!

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε στην Άγκυρα η μεγαλύτερη δίκη για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 ...

Ξεκίνησε στην Τουρκία η ομαδική δίκη 500 κατηγορουμένων ως πραξικοπηματιών






Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε στην Άγκυρα η μεγαλύτερη δίκη για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, με σχεδόν 500 κατηγορουμένους.




Η δίκη αυτή διεξάγεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε φυλακή που βρίσκεται στις παρυφές της τουρκικής πρωτεύουσας.

Οι κατηγορούμενοι είναι ύποπτοι ότι ενορχήστρωσαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αεροπορική βάση του Ακιντζί, βορειοδυτικά της Άγκυρας, η οποία παρουσιάζεται ως το διοικητικό κέντρο των πραξικοπηματιών.

Η ακροαματική συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

Η δίκη διεξάγεται στη φυλακή του Σιντζάν, όπου μια τεράστια αίθουσα, που μπορεί να υποδεχθεί περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, κατασκευάσθηκε ειδικά για τη διεξαγωγή δικών τέτοιου μεγέθους που συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Μερικές δεκάδες διαδηλωτές, περιστοιχισμένοι από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις, συγκεντρώθηκαν κοντά στο δικαστήριο και μερικοί φώναζαν συνθήματα ζητώντας να επιβληθεί στους κατηγορουμένους η θανατική ποινή.

Όταν οι ύποπτοι οδηγήθηκαν από τη φυλακή προς την αίθουσα του δικαστηρίου, διαδηλωτές τους αποδοκίμασαν και πέταξαν προς το μέρος τους σχοινιά δεμένα εν είδει κρεμάλας και άδεια μπουκάλια.

Διαδηλωτές παρήλασαν επίσης φορώντας στολές που θύμιζαν αυτές των κρατουμένων της αμερικανικής στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει στα μέσα Ιουλίου ότι οι κατηγορούμενοι πραξικοπηματίες που δικάζονται πρέπει να φορούν όλοι την ίδια στολή, «όπως στο Γκουαντάναμο», μετά την πολεμική που είχε ξεσπάσει όταν ένας ύποπτος πραξικοπηματίας εμφανίσθηκε στη δίκη του φορώντας ένα μπλουζάκι που έφερε την επιγραφή «ήρωας» στα αγγλικά.

Οι αρχές υποστηρίζουν πως από τη βάση του Ακιντζί δόθηκαν οι εντολές στους πιλότους της αεροπορίας του στρατού που τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016 βομβάρδισαν το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο.




Ποιοι είναι οι βασικοί κατηγορούμενοι

Μεταξύ των κατηγορουμένων που δικάζονται, 461 βρίσκονται υπό κράτηση, επτά διαφεύγουν και οι υπόλοιποι δεν είναι προφυλακισμένοι.

Ο κύριος ύποπτος που δικάζεται ερήμην είναι ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί πως είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ο Αντίλ Οκσούζ, ο οποίος πιστεύεται πως ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός των πραξικοπηματιών, διαφεύγει επίσης.

Είχε ωστόσο συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, πριν απελευθερωθεί στη συνέχεια μέσα σε συγκεχυμένες συνθήκες κατ’ εντολήν ενός δικαστή.

Ο υπαρχηγός του, ο επιχειρηματίας Κεμάλ Μπατμάζ, ο οποίος κρατείται σε μια φυλακή κοντά στην Άγκυρα, θα είναι αντίθετα παρών στο δικαστήριο.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ περιλαμβάνεται επίσης μεταξύ των υπόπτων που είναι προφυλακισμένοι.

Μαζί και με άλλους, είναι κατηγορούμενος σε πολλές δίκες σχετικές με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πολλές κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος των υπόπτων, από απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν έως παραβίαση του συντάγματος.

Για τη δίκη έχουν κινητοποιηθεί 1.130 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται μέσα και γύρω από την αίθουσα του δικαστηρίου, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Τεθωρακισμένα οχήματα, ελεύθεροι σκοπευτές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης έχουν αναπτυχθεί επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.