Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Η 1605Η ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

Χιλιάδες πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό συνέρρευσαν και φέτος στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο συμμετέχοντ...






Χιλιάδες πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό συνέρρευσαν και φέτος στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο συμμετέχοντας με δέος και συγκίνηση στην 1605η πανήγυρή της, αναζητώντας τη χάρη Της.






Σε κλίμα κατάνυξης παρακολούθησαν τον Όρθρο και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος.

Η συγκίνηση των παρισταμένων κορυφώθηκε όταν δύο ζιπκοφόροι εισήλθαν στο ναό κρατώντας λάρνακα τυλιγμένη με τη σημαία του Πόντου, στην οποία φυλάσσονται τα οστά του Πόντιου ευπατρίδη Λεωνίδα Ιασονίδη, και η οποία πλέον θα εναποτεθεί στην Παναγία Σουμελά, όπως ήταν η επιθυμία του.

Στη μνήμη του εξέχοντος Πόντιου πολιτικού και ευεργέτη τελέστηκε τρισάγιο. Για την προσωπικότητα και το έργο του μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης. Το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» τίμησε μάλιστα την ανιψιά του αείμνηστου Λεωνίδα Ιασονίδη, Ναυσικά Γκάγκα-Ιασονίδου, με τον χρυσό σταυρό της Σουμελιώτισσας, τον οποίο επέδωσε ο Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.



Στη συνέχεια ο μαθητής του Γενικού Λυκείου Μακρυχωρίου Σταύρος Τοπαλίδης παρέλαβε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο την υποτροφία που έχει θεσπιστεί στη μνήμη των μαθητών του Μακρυχωρίου που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, το 2003. Ο αριστούχος μαθητής, που έλαβε από τον Πάνο Καμμένο και ένα αναμνηστικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του να εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων.

Όλο το πλήθος ακολούθησε στη συνέχεια τη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά και της εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.



Ήταν η πρώτη φορά που οι πιστοί έγιναν μάρτυρες της ιστορικής «συνάντησης» των δύο ιερών εικόνων, που από την παραμονή της μεγάλης γιορτής τέθηκαν δίπλα-δίπλα σε λαϊκό προσκύνημα στο ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

Η ιερή πομπή στάθηκε, πριν καταλήξει ξανά στο ναό, στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.


Στη μνήμη του τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή πριν από την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.







Στις εκδηλώσεις παρέστησαν υπουργοί και βουλευτές διαφόρων κομμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποντιακών σωματείων. Μεταξύ αυτών ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Δημήτρης Μάρδας, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, οι βουλευτές της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος και Κώστας Γκιουλέκας, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης κ.ά.

Δεξίωση στο Μελισσανίδειο Μέλαθρο
Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων ακολούθησαν δεξίωση παρουσία των πολιτικών και των εκπροσώπων των ποντιακών σωματείων στο Μελισσανίδειο Μέλαθρο και βέβαια οι καθιερωμένες χορευτικές εκδηλώσεις. Ποντιακούς χορούς παρουσίασαν στον ανοιχτό χώρο της περιοχής τα χορευτικά τμήματα του Παμποντιακού Συλλόγου «Η Αργώ», του Συλλόγου Ποντίων Αξιούπολης «Τραντέλλενες», της Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων και του Συλλόγου Ποντίων Λεβαίας.

Ιδιαίτερη νότα στις χορευτικές εκδηλώσεις έδωσε η Ελένη Καλαϊτζίδου ερμηνεύοντας τραγούδια για την Παναγία, συνοδευόμενη από τους μουσικούς Γιώργο Τσακουρίδη (λύρα), Γρηγόρη Μπαμπούρα (νταούλι) και Μαριλένα Μιχαΐλοβιτς (βιολί).

Ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.