Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΡΟΣΟΧΗ: «ΑΚΥΡΗ» Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Του Ζώη Μαρίνου. ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Μπορεί για τους υπηκόους από την Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν καθώς και για τους περισσότερους Ευ...







Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Μπορεί για τους υπηκόους από την Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν καθώς και για τους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες που μένουν μόνιμα στον Καναδά, η εθνική άδεια οδήγησής τους ν’ αναγνωρίζεται αυτομάτως και η μετατροπή της σε καναδική να εξαντλείται σε μια απλή υπηρεσιακή διατύπωση, δεν ισχύει, εν τούτοις, το ίδιο και για τους Ελληνες οδηγούς.





Η ελληνική άδεια οδήγησης δεν αναγνωρίζεται και οι κάτοχοί της, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να κινήσουν όλη τη διαδικασία από την αρχή, υποβαλλόμενοι ξανά σε γραπτές εξετάσεις (σήματα) και εξετάσεις οδήγησης. Η μόνη υποχρέωση που αίρεται από την προσκόμιση της ελληνικής άδειας οδήγησης στην Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας είναι αυτή της υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων οδήγησης σε αναγνωρισμένες σχολές οδηγών.

Οι περισσότεροι από τους περίπου 7.000 νέους μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στην επαρχία Κεμπέκ -κατά μείζονα λόγο στο Μόντρεαλ- από το 2011 και μετά, αιφνιδιάζονται όταν πληροφορούνται ότι, επί της ουσίας, η ελληνική άδεια οδήγησής τους είναι «άκυρη» σ’ αυτή την περιοχή του Καναδά αλλά και σ’ όλη τη χώρα.

Κάποιοι εξ αυτών πριν μερικές εβδομάδες διαμαρτυρήθηκαν, μ’ επιστολή τους, στο ελληνικό υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ωστόσο, η απάντηση που έλαβαν δεν τους διαφώτισε, ούτε αναφερόταν σε κάποια πιθανή πρωτοβουλία για την λύση του προβλήματος.

Σ’ έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και Μεταφορών (Τμήμα αδειών οδήγησης και επιμόρφωσης οδηγών), με αριθμό πρωτοκόλλου Α1/24305/3029, που έχει στην κατοχή του ο «Ε.Κ.», σημειώνεται ότι:

«Ο Καναδάς δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν υπάρχει κάποια συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης των αδειών οδήγησης με την Ελλάδα. Υπάρχει μονομερής αναγνώριση από την Ελλάδα, για μετατροπή αδειών οδήγησης που εκδόθηκαν από τον Καναδά, σε αντίστοιχης κατηγορίας άδειες οδήγησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 24058/2653/2004 (Β’1119)».

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προτρέπει τους ενδιαφερόμενους «για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές του Καναδά».




Την απάντηση υπογράφει, εκ μέρους του Τμήματος, ο προϊστάμενος Αθανάσιος Κλέντος. Είναι προφανές ότι η έλλειψη «συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης» δεν βαρύνει το υπηρεσιακό δυναμικό όσο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με το αποτέλεσμα, όμως, να μην αλλάζει για τους χιλιάδες νέους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στον Καναδά και, μέσα σ’ όλα, αντιμετωπίζουν ένα ακόμη πρόβλημα.





Η απόκτηση άδειας οδήγησης στην επαρχία Κεμπέκ συνεπάγεται μια σημαντική δαπάνη και, πέραν αυτού, απαιτεί και μακρά αναμονή έως ότου βρεθούν διαθέσιμες ημερομηνίες για τις γραπτές και πρακτικές εξετάσεις, ιδίως σε περιόδους όπως η άνοιξη και το καλοκαίρι.

Σε μια μικρή έρευνα του «Ε.Κ.» στην κυβερνητική ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας αλλά και σε ιδιωτικούς ιστοτόπους, απεδείχθη ότι πολλές από τις διατιθέμενες θέσεις απασχόλησης -κυρίως ανειδίκευτων εργατών- περιλαμβάνουν ως αναγκαίο προσόν την άδεια οδήγησης Ι.Χ. Και, επιπλέον, μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας αφορούν σε περιοχές έξω από το νησί του Μόντρεαλ, που δεν εξυπηρετούνται από το μετρό ή από συχνά δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Βόρειος Ιρλανδία κ.α.) υπάρχει σχετική συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης αδειών οδήγησης με τον Καναδά.
ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.