Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ «ΑΝΕΤΕΙΛΕ» Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης Μέσα σε ένα μεγάλο κήπο με πορτοκαλιές ήρθε τελείως απροσδόκητα στο φως της ημέρας η πρώτη, όπως ...







Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης





Μέσα σε ένα μεγάλο κήπο με πορτοκαλιές ήρθε τελείως απροσδόκητα στο φως της ημέρας η πρώτη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεγάλη χριστιανική εκκλησία της ευρύτερης Μικράς Ασίας.

Πρόκειται για την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, που ανακαλύφθηκε στην επαρχία Arsuz της περιφέρειας του Hatay, όπου άκμαζε την εποχή εκείνη η γνωστή Αντιόχεια.



Η εκκλησία εντοπίστηκε στον μεγάλο Arpaçiftlik Mahallesi, ανάμεσα στις πορτοκαλιές που καλύπτουν τον χώρο. Οι ανασκαφές μετά από ενδείξεις για κάτι σπουδαίο που βρίσκονταν στο έδαφος του πορτοκαλεώνα, είχαν αρχίσει πριν από τρεις μήνες για να φτάσουν στο εντυπωσιακό, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, αυτό αποτέλεσμα.




Η σπουδαιότητα της ανακάλυψης φαίνεται και από το γεγονός της μεγάλης κινητοποίησης των τοπικών αρχών, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος του Arsuz, Nazım Culha, έχει αναλάβει την εποπτεία των ανασκαφών. Ο εντοπισμός της ονομασίας της εκκλησίας αποδίδεται στον Τούρκο εδικό, Nazım Culha, ο οποίος ειδικεύεται σε ανακαλύψεις βυζαντινών χριστιανικών εκκλησιών.










Η εκκλησία αυτή χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα ποιο σημαντικά δείγματα των χριστιανικών ναών της πρώτης χριστιανικής περιόδου, όταν ο χριστιανισμός εξαπλώνονταν με γοργούς ρυθμούς σε όλη την Μικρά Ασία και Συρία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Nazım Culha, ο τόπος πρέπει να έχει ειδική προστασία και να συνεχιστούν οι ανασκαφές για την πιθανή εξεύρεση πολυτίμων χριστιανικών κειμήλιων, ενώ υπάρχουν ίχνη και από ένα πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο πλησίον του ναού.

Άλλη μια σημαντική ανακάλυψη της παρουσίας του Χριστιανισμού στην πρώτη μεγάλη του εστία, στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας και Συρίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.