Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΗΡΥΓΜΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡ ΚΛΕΟΜΕΝΗ ΠΟΥ ΒΕΒΗΛΩΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥΣ, ΕΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών τελέστηκε (19/7) ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Προφήτη Ηλία Αλυκών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπ...






Παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών τελέστηκε (19/7) ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Προφήτη Ηλία Αλυκών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από γεγονότα της επικαιρότητας, κάλεσε όλους να σταθούν απέναντι στην καπηλεία του θρησκευτικού συναισθήματος. «Μην παρασύρεστε, μην ενδίδετε σε τέτοιες καπηλείες, να μείνετε αυθεντικά ορθόδοξοι, να μείνετε αληθινά Έλληνες. Είναι κρίσιμη εποχή για όλους μας και ιδιαίτερα για την πατρίδα μας. Η ενότητά μας, ο πολιτισμός και η ορθοδοξία μας θα είναι αυτά που θα μας σώσουν. Εξάλλου, ξέρετε ότι το κήρυγμά μας, όλα αυτά τα χρόνια και πριν από την κρίση ήταν και παραμένει ότι ο κάθε άνθρωπος σ’ ό,τι κι αν πιστεύει, όποιος κι αν είναι, για μας παραμένει μια ζωντανή εικόνα του Θεού.




Θέλω, λοιπόν, να μείνουμε πιστοί σ’ αυτό που παραλάβαμε. Θέλω να παραμείνουμε ορθόδοξοι και Έλληνες αυθεντικά. Θα είμαστε εμείς που μπορούμε να διδάξουμε σε όλους τί σημαίνει αλληλεγγύη, αληθινή φιλοξενία, σεβασμός στο άλλο».

Κάνοντας ειδική αναφορά στον λόγο του Προφήτη Ηλία, υπογράμμισε τις «παγίδες» που μπορεί να εμπεριέχει ο όρος των προφητειών στις ημέρες, που πολλοί συνειδητά καπηλεύονται. «Προσέξτε αδερφοί μου, γιατί ιδιαίτερες παγίδες υπάρχουν πάνω σ’ αυτό το θέμα», σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος. «Οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ένα πράγμα προφήτεψαν: την έλευση του Μεσσία, του Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό ήταν απεσταλμένοι του Θεού. Για να κρατήσουν ζωντανή την πίστη του λαού, αφού επελέγησαν να κρατήσουν την σχέση με τον αληθινό Θεό, προκειμένου, μέσα από αυτό τον λαό, να έρθει στον κόσμο ο Θεάνθρωπος Ιησούς. Όλα τ’ άλλα δεν είναι ακριβώς αυτό που πιστεύουμε και νομίζουμε για τους προφήτες. Και είναι λυπηρό ότι και στην εποχή μας, μεγάλη καπηλεία γίνεται γύρω από το γεγονός της προφητείας. Άνδρες όντως όσιοι και άγιοι, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ασεβείς καπηλευτές, που θέλουν να καπηλευθούν το θρησκευτικό συναίσθημα και την πίστη του λαού μας και να επενδύσουν πάνω σ’ αυτήν, για τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους ιδεοληψίες. Θέλω, λοιπόν, απόψε ακριβώς να σας καλέσω και κυρίως να τονίσω ένα πράγμα, με αφορμή πρόσφατο γεγονός και μάλιστα εδώ στην Θεσσαλία. Κανείς δεν μπορεί να βεβηλώνει σύμβολα και μνημεία, που έχουν στηθεί για να θυμίζουν πράξεις αποτροπιασμού και απάνθρωπης συμπεριφοράς σε ανθρώπινες υπάρξεις, φέροντας, μάλιστα το τίμιο ράσο του ορθοδόξου κληρικού, κάνοντας, όμως, πράξεις που δεν είναι ούτε ορθόδοξες, ούτε έχουν καμία σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό.




Κανείς δεν μπορεί να βεβηλώσει μνημεία που ανήκουν σ’ αυτούς που θέλουν να κρατήσουν ζωντανή την μνήμη, γιατί υπήρξε εποχή, όχι πολύ μακρινή μας, που δυστυχώς χάθηκε η ανθρωπιά, εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν αθώοι στα κρεματόρια, προκειμένου να επικρατήσει μία ιδεοληψία που οδήγησε σε αιματοχυσία ολόκληρους λαούς.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα, στο όνομα της ορθοδοξίας και της φιλοπατρίας των Ελλήνων, να προβαίνει σε τέτοιες πράξεις».

Ο Μητροπολίτης μας κάλεσε τον λαό να καταδικάσει απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές, υπενθυμίζοντας τις γενναίες πράξεις αλληλεγγύης και σεβασμού των προκατόχων μας.

«Σας καλώ όλους να καταδικάζετε τέτοιες συμπεριφορές και κυρίως να διαβεβαιώσετε ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν στην ορθόδοξη Εκκλησία, στην Εκκλησία της Ελλάδος. Και δεν είναι αυτοί ούτε ορθόδοξοι, ούτε Έλληνες, όσο κι αν το επικαλούνται, γιατί μέσα στην ορθόδοξη παράδοση κρατήσαμε πάντοτε τον σεβασμό στον κάθε άνθρωπο. Μάλιστα, εμείς εδώ στην Θεσσαλία, έχουμε Μητροπολίτη, τον προκάτοχό μας Ιωακείμ, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για να σωθεί ολόκληρη η κοινότητα των Εβραίων του Βόλου και σήμερα ανήκει στους Δικαίους των Εθνών, για να θυμίζει, τους αγώνες που έδωσαν εκατοντάδες ρασοφόροι, εκείνη την εποχή, για να σώσουν τους ανθρώπους αυτούς από τον ναζισμό και τον φασισμό. Δεν έχει κανείς δικαίωμα, εν ονόματι της Ελλάδος και του ελληνικού πολιτισμού, να βεβηλώνει μνημεία, γιατί εμείς οι έλληνες σεβαστήκαμε, ακόμη και από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθετί ιερό και όσιο για τους άλλους…

Σας καλώ και σας παρακαλώ, τούτη την ημέρα που γιορτάζουμε τον προφήτη Ηλία, που με τον λόγο και με τις πράξεις του, κράτησε την ενότητα του λαού του, κράτησε ζωντανή την μνήμη και την πίστη στον αληθινό Θεό, να σταθείτε απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις».

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Επιφανίου Δημητρίου, Ιεροκήρυκος, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο. http://orthodoxia.info

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.