Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ NAVY SEALS ΣΤΗΝ ΣΟΥΔΑ

Όπως έγινε γνωστό οι Αμερικανοί προτίθενται, με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης, να εγκαταστήσουν μόνιμα Navy Seals του N...






Όπως έγινε γνωστό οι Αμερικανοί προτίθενται, με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης, να εγκαταστήσουν μόνιμα Navy Seals του Naval Special Warfare Group 2 στην βάση της Σούδας. Οι ομάδες που ανήκουν στο Group 2 είναι οι ζυγές (2,4,6,8,10) και κατά την περίοδο του deployment τους στην Ευρώπη, εδράζονται σε στρατιωτική βάση στην Γερμανία, με την εξαίρεση της Seal Team 6 που ακολουθεί διαφορετικό πρόγραμμα λόγω της φύσης της αποστολής της.





ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

Είναι σαφές πως με την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Τουρκία, το πρόσφατο πραξικόπημα και την αναθεωρητική ρητορική του κ. Ερντογάν, η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως πόλος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μοναδική θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα – μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, συνομιλητής και σύμμαχος τόσο του Αραβικού κόσμου όσο και του Ισραήλ και η στάση που τήρησε στην μεταναστευτική κρίση – την έχει αναβαθμίσει στην διεθνή κοινότητα. Εάν η πατρίδα είχε και την αντίστοιχη οικονομική ευρωστία θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει την γεωπολιτική της αξία και την στρατηγική της θέση με πολύ καλύτερο τρόπο.






ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

Οι Αμερικανοί στα πλαίσια του Military Assistance που παρέχουν σε συμμαχικές χώρες επιλέγουν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων στις οποίες κρίνουν σκόπιμο να επενδύσουν σε επίπεδο εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας. Πριν από 2.5 χρόνια η ΜΥΑ/ΛΣ με αίτημα που υπέβαλλε κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Navy Seals στην Ελλάδα. Κλιμάκιο αξιωματικών και υπαξιωματικών του Αμερικανικού Ναυτικού αξιολόγησε όλες τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της χώρας και επέλεξε την ΜΥΑ/ΛΣ ως την μοναδική μονάδα που συνδυάζει στρατιωτική εκπαίδευση (τα στελέχη είναι όλοι απόφοιτοι του σχολείου βατραχανθρώπων του Π.Ν.) και την δυνατότητα να επιχειρεί εντός της Επικράτειας, καθώς ανήκει σε σώμα ασφαλείας (Ελληνική Ακτοφυλακή). Έκτοτε υπάρχει συνεχής παρουσία Navy Seals στην ΜΥΑ/ΛΣ, η οποία έχει αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες της.

Η συνεργασία προχωράει με σταθερά βήματα, χωρίς όμως να έχει αξιοποιηθεί από την Ελληνική πλευρά σε ικανοποιητικό βαθμό. Το προσδοκώμενο από τους Αμερικανούς αποτέλεσμα της συνεχούς παρουσίας τους στην Μονάδα θα ήταν το Λιμενικό Σώμα να αναθέτει στην ΜΥΑ/ΛΣ ειδικές επιχειρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι άνδρες της οποίας, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των Αμερικανών, είναι στο υψηλότερο επίπεδο στην χώρα μετά από 2.5 χρόνια ανελλιπούς εκπαίδευσης.

Καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, κατόπιν πρόσκλησης του Π.Ν. και της Ελληνικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί συμφώνησαν να εγκατασταθούν στην Σούδα στην οποία θα επιδιώξουν να επενδύσουν εκπαιδευτικές ώρες και εξοπλισμό.

ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Η παρουσία του Αμερικανών βατραχανθρώπων είναι ευεργετική για την χώρα τόσο σε στρατηγικό όσο και σε επιχειρησιακό/τακτικό επίπεδο. Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα είναι απομονωμένη διπλωματικά από την Ε.Ε. και οικονομικά ασθενής ώστε να ανταπεξέλθει σε πιθανές πιέσεις από την Τουρκία, είναι ύψιστης σημασίας η αναβάθμιση των σχέσεων με τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις παγκοσμίως. Σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητο πως οι άντρες των Ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν πάρα πολλά να μάθουν από τους Navy Seals, αρχαία στελέχη των οποίων έχουν τρομακτική πολεμική εμπειρία.
ΠΗΓΗ: thinknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.