Show/Hide Leaderboard

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟΧΟΣ»

Beaking News

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2017

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ;

Τέλος με το νόμο βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι από 1/1/2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν 0,08 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Θα προβλέπεται πάντως και μεταβατικό στάδιο με τη μισή χρέωση, 0,04 ευρώ, έως τις 30 Ιουνίου 2018. Από την 1η Ιουλίου του 2018 η χρέωση θα είναι ολόκληρη και κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα κοστίζει στον καταναλωτή 0,08 ευρώ.

Ουσιαστικά στην εθνική νομοθεσία ενσωματώνεται η σχετική κοινοτική οδηγία.

Κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί τον χρόνο 400 πλαστικές σακούλες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια και έτσι η χρέωση για τις πλαστικές σακούλες θα μειώσει τη χρήση τους ενώ παράλληλα τα χρήματα θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες τους με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες

Η χρήση των πλαστικών και ειδικά της πλαστικής σακούλας δεν αποτελεί μόνο ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις συνιστά μία θανάσιμη απειλή για την πανίδα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όπως τονίστηκε σε ημερίδα που πραγματοποίησαν σχετικά πρόσφατα το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.

Τουλάχιστον 269.000 τόνοι, δηλαδή πέντε τρισεκατομμύρια πλαστικά, κολυμπούν στον παγκόσμιο ωκεανό, ενώ 8 εκατομμύρια νέοι τόνοι εισέρχονται ετησίως. Η διάσπασή τους σε πολύ μικρότερα κομμάτια, τα μικροπλαστικά, καθιστά την απομάκρυνσή τους από το θαλάσσιο περιβάλλον, σχεδόν αδύνατη. Ειδικά η πλαστική σακούλα, χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο να παραχθεί, 20 λεπτά κατά μέσο όρο να χρησιμοποιηθεί, και προκαλεί μόλυνση για περισσότερο από 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθεί πλήρως.

Πρόκειται για έναν σοβαρότατο κίνδυνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και για τη δημόσια υγεία, ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις επιπτώσεις, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο της τελευταίας 50ετίας. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι είναι υπεύθυνη για τον θάνατο εκατομμυρίων θαλασσίων θηλαστικών, ψαριών, και πτηνών, ενώ όπως έχει παραδεχθεί και ο ΟΗΕ, σε περίπτωση που δεν αντιστραφεί η κατάσταση, η Μεσόγειος αναμένεται να μετατραπεί σε μία «σούπα από πλαστικό», την οποία, μέσω της κατάποσης των μικροπλαστικών από τα ψάρια, αλλά και το πλαγκτόν, θα τη βρίσκουμε στο πιάτο μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ύστερα από έρευνες, στον Πατραϊκό κόλπο και το Ιόνιο, εντοπίζονται 437 τεμάχια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ στο Σαρωνικό εμφανίζονται 3,5 χιλιάδες τεμάχια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια περίπτωση μιάς φάλαινας –φυσητήρα, η οποία ξεβράστηκε νεκρή σε ακτή της Μυκόνου. Ο θάνατός της προήλθε από ασιτία, αφού το στομάχι της είχε γεμίζει από πλαστικές σακούλες και πλαστικές συσκευασίες προϊόντων καθημερινής χρήσης, καθώς το κήτος δεν μπορεί να τις μεταβολίσει. Έτσι αυτά πέτρωσαν, οδηγώντας το νεαρό κήτος στο θάνατο.
« Προηγουμενη
Επομενη »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου