Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΔΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ...

Ξεκίνησε η διαδικασία να γίνουν «αδέρφια» ο Δήμος Τρικάλων και ο Δήμος Δρόπολης της Αλβανίας. Αποδέχθηκε όπως φαίνεται ο Δήμος Τρ...







Ξεκίνησε η διαδικασία να γίνουν «αδέρφια» ο Δήμος Τρικάλων και ο Δήμος Δρόπολης της Αλβανίας.

Αποδέχθηκε όπως φαίνεται ο Δήμος Τρικκαίων άμεσα το αίτημα που κατατέθηκε πριν 5 μέρες, με επιστολή του Δημάρχου Δρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα με θέμα «αίτημα αδελφοποίησης».




Η Δρόπολη (αναφέρεται και ως Δερόπολη· αλβανική Dropull «Ντροπούλ») είναι περιοχή της Βορείου Ηπείρου, που από το 1913 έχει επιδικαστεί στην Αλβανία.

Η περιοχή εκτείνεται από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στο ύψος της Κακαβιάς ως τα νότια της πόλης του Αργυροκάστρου, κατά μήκος της κεντρικής οδού. Η περιοχή αποτελεί τμήμα της Βορείου Ηπείρου, που έχει αναγνωριστεί από το Αλβανικό κράτος ως «ελληνική μειονοτική ζώνη», που δίνει έτσι το δικαίωμα για την ίδρυση ελληνόγλωσσων σχολείων. Ο πληθυσμός της περιοχής αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από κατοίκους που μιλούν την ελληνική ως μητρική γλώσσα.

Σύμφωνα με το αίτημα αδελφοποίησης του κ. Ντέτσικα οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των 2 Δήμων αφορούν:

α) Προφύλαξη του περιβάλλοντος μέσω δραστηριοποίησης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

β) Ανταλλαγή απόψεων μεταξύ καθηγητών και μαθητών με συχνές επισκέψεις.

γ) Προώθηση και γνωστοποίηση σχεδίου πόλεως του Δήμου Δρόπολης και ανταλλαγή πείρας από το Δήμο Τρικάλων.




δ) Γνωστοποίηση της ιστορίας του Δήμου Δρόπολης , ως ζωντανό κομμάτι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

ε) Ανάδειξη και προώθηση των τουριστικών και πολιτιστικών προορισμών του Δήμου Δρόπολης.

ζ) Ανταλλαγή εξειδικευμένου δημόσιου προσωπικού για συγκεκριμένα προγράμματα και δραστηριότητες που αφορούν ευρωπαϊκές πρακτικές και πλεονεκτήματα για εύρεση λύσης σε διάφορα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης .

η) Ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας σε θέματα διοίκησης , τοπικής αυτοδιοίκησης , τρόπου ζωής , πολιτισμού.

θ) Προώθηση και ανάδειξη αυλητικών δρώμενων , εκπαίδευσης , υγείας , ποιότητας ζωής.

ι) Ανάδειξη προγραμμάτων εθελοντισμού , ανάπτυξης και ευημερίας εκ μέρους του Δήμου Δρόπολης.

Η πρόταση του Δήμου Τρικκαίων προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι να υπάρξει «καταρχήν έγκριση της Αδελφοποίησης του Δήμου Τρικκαίων με τον Δήμο Δρόπολης με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών και προώθησης απόψεων και ιδεών μεταξύ ανθρώπων και θεσμών, τη φιλία και τη συνεργασία. Επίσης την αμοιβαία ευαισθητοποίηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η τέχνη, ο πολιτισμός, οι νέοι, η αειφόρος ανάπτυξη, οι τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, η τοπική οικονομική ανάπτυξη και το άνοιγμα νέων αγορών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ επιχειρήσεων, καθώς και η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη» και αποστολή απόφασης στην Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Trikala News

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.