Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ, ΣΩΣΤΑ;... ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΛΟΓΩ... ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

«Κατεβάζουν» τα εργαλεία τους οι ορθοπαιδικοί στα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και Χατζηκώστα Ιωαννίνων και αναστέλλουν σοβαρές ορθοπα...






«Κατεβάζουν» τα εργαλεία τους οι ορθοπαιδικοί στα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και Χατζηκώστα Ιωαννίνων και αναστέλλουν σοβαρές ορθοπαιδικές επεμβάσεις, λόγω των συρρικνωμένων προϋπολογισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών που βρίσκονται στις μακρές λίστες αναμονής.




Στο παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης οι ορθοπαιδικοί έχουν ήδη βάλει στον «πάγο» δώδεκα παιδιά, τα οποία χρειάζεται να χειρουργηθούν άμεσα για σοβαρές παθήσεις στην σπονδυλική στήλη, όπως για παράδειγμα η παραλυτική μορφή της σκολίωσης, κι έχουν ενημερώσει τους γονείς τους για την εμπλοκή που προκύπτει λόγω έλλειψης των αναγκαίων κονδυλίων.

Ο συρρικνωμένος προϋπολογισμός του νοσηλευτικού ιδρύματος, περί τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τα κονδύλια για την ορθοπαιδική κλινική. Το ποσό που αναλογεί στους ορθοπαιδικούς για την προμήθεια του αναγκαίου υλικού είναι περίπου 60.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό που δεν καλύπτει όμως τις ανάγκες των ασθενών.




Η πίεση που δέχεται η ορθοπαιδική κλινική και από οικονομικής πλευράς και από πλευράς ασθενών, ώθησε τη διευθύντρια στην Ορθοπαιδική κλινική, Ιωάννα Πασπάτη, να αποστείλει επιστολή στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σε μία ύστατη προσπάθεια άμεσης επίλυσης της εμπλοκής που έχει προκύψει.

«Οι ασθενείς είναι ανήλικα παιδιά με σοβαρά προβλήματα και οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σύντομα και να διατίθεται το χρηματικό ποσό για τα υλικά που χρειάζονται» τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας σε μια σκληρή αποστροφη της πως «οι ανάγκες των παιδιών δεν μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις». Μάλιστα, η ΕΙΝΑΠ απέστειλε επιστολή για το θέμα αυτό και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι το κόστος για τα υλικά μίας σπονδυλοδεσίας (χειρουργική μέθοδος για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης) αγγίζει τις 5.000 - 6.000 ευρώ, ωστόσο το κόστος για την αντιμετώπιση της παραλυτικής σκολίωσης μπορεί να φτάσει έως και τις 10.000 ευρώ. Εκτός από τη «μάχη» με τα ολοένα και λιγότερα χρήματα, οι ορθοπαιδικοί παλεύουν και για την εξεύρεση αναισθησιολόγων, μια δυσεύρετη ιατρική ειδικότητα που επιμηκύνει τον χρόνο αναμονής των μικρών ασθενών.

Δίμηνη αναστολή των τακτικών ορθοπαιδικών επεμβάσεων αποφάσισαν οι χειρουργοί και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων για λόγους οικονομικούς. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος και τα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν πρόσφατα να μην πραγματοποιηθούν «ορθοπαιδικά χειρουργεία Ιουλίου - Αυγούστου από τη λίστα χειρουργείων, λόγω υπέρβασης του ορίου μηνιαίας δαπάνης ορθοπαιδικού υλικού για την κάλυψη τακτικών και έκτακτων περιστατικών, ύψους 90.000 ευρώ σύμφωνα με τον κώδικα του προϋπολογισμού». Επιπλέον, η διοίκηση του νοσοκομείου έκανε σύσταση στους ορθοπαιδικούς για συμμόρφωσή τους από εδώ και στο εξής στην τήρηση του ορίου δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.