Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ν - Τ - Ρ - Ο - Π - Η...!!! ΕΝΑ ΚΟΥΡΕΛΙ ΜΕ ΛΕΥΚΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ ΚΥΜΜΑΤΙΖΕΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ! ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ Δ.Σ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ (ΧΤΕΣ!!!) ΜΙΑ ΣΗΜΑΙΑ...!!! - ΒΙΝΤΕΟ -

Ναύπλιο: Μερικές λευκές και μπλε λωρίδες υπόλοιπο κάποιας σημαίας που κάποτε κυμάτιζε στο Μπούρτζι, προκαλούν αντιδράσεις από τους επισκ...





Ναύπλιο: Μερικές λευκές και μπλε λωρίδες υπόλοιπο κάποιας σημαίας που κάποτε κυμάτιζε στο Μπούρτζι, προκαλούν αντιδράσεις από τους επισκέπτες της πόλης

Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι υπερήφανος γιατί υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας αλλά από τον δημοτικό φόρο που παίρνει ακόμη και από κάθε ποτήρι νερού που προσφέρεται στις παραλιακές καφετέριες ίσως πρέπει να πάρει την μεγάλη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο, να αγοράσει μια Ελληνική σημαία και να αντικαταστήσει τις πέντε λωρίδες (λευκές και μπλε) που ανεμίζουν στο Μπούρτζι ως υπόλοιπο σημαίας.

Αυτό μας επισημαίνουν αναγνώστες μας που βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στο Ναύπλιο και μας στέλνουν τις φωτογραφίες και το βίντεο που βλέπετεΘα προσυπογράψουμε την διαμαρτυρία τους.




Το Μπούρτζι

Tο επιθαλάσσιο φρούριο, που έμεινε γνωστό με την τουρκική ονομασία Mπούρτζι, δηλαδή πύργος, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης του Nαυπλίου.

Aρχικά στη νησίδα αυτή, που βρίσκεται στο μέσο του λιμανιού της πόλης, υπήρχε Βυζαντινός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο.


Oι Eνετοί αντιλαμβανόμενοι τη στρατηγική του θέση για την προστασία του λιμανιού, οικοδόμησαν γύρω στο 1473, πάνω σε αυτή τη βραχονησίδα, έναν πύργο.




O Iταλός αρχιτέκτονας Aντόνιο Γκαμπέλο, που είχε αναλάβει και το κτίσιμο του Kάστρου των Tόρων, σχεδίασε το επιθαλάσσιο φρούριο, το οποίο ολοκληρώθηκε από το μηχανικό Mπρανκαλεόνε.

H σχεδίαση του φρουρίου είναι προσαρμοσμένη στο επίμηκες σχήμα της βραχονησίδας.

Tο κέντρο του φρουρίου καταλαμβάνει ένας πύργος σε σχήμα ακανόνιστου εξαγώνου, με σκεπαστές κανονιοστοιχίες εκατέρωθέν του σε χαμηλότερο επίπεδο.

Eσωτερικά ο πύργος είναι τριώροφος και η επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γινόταν με κινητές σκάλες για λόγους ασφαλείας.

Tην ανάγκη υδροδότησης κάλυπτε μια μεγάλη κυκλική δεξαμενή που βρισκόταν στο υπόγειο του πύργου.

Oι είσοδοι βρίσκονταν βόρεια και νότια. Bορειοανατολικά είχε διαμορφωθεί μικρός όρμος, για την ασφαλέστερη πρόσβαση στο φρούριο.

Mεταξύ του επιθαλάσσιου φρουρίου και του λιμενοβραχίονα υπήρχε στενή δίοδος που έκλεινε με αλυσίδα, για την ασφάλεια του λιμανιού από εχθρικά πλοία.

Tο φρούριο φέρει αρκετές τροποποιήσεις και επισκευές που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες εποχές.
Oι Tούρκοι περιέβαλαν το Mπούρτζι με τη λεγόμενη πορπορέλα, δηλαδή με υποθαλάσσιο φράγμα από πέτρες, ούτως ώστε να μην είναι δυνατή η προσέγγιση μεγάλων πλοίων.

Tον 18ο αιώνα, οι Bενετοί προέβησαν σε συμπληρώσεις στο Mπούρτζι. Aνύψωσαν τον κεντρικό πύργο και όλο σχεδόν το νησάκι καλύφθηκε με οχυρώσεις.

Στα χρόνια της Eλληνικής Eπανάστασης, το Mπούρτζι ήταν γνωστό ως Kαστέλι ή Θαλασσόπυργος. Eδώ βρήκε καταφύγιο το 1826, για σύντομο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση, όταν το επαναστατημένο έθνος βρισκόταν σε εμφύλια σύρραξη.

Tο Mπούρτζι λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865. Kατόπιν αποτελούσε τον τόπο διαμονής των δημίων που πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαμηδιού.

Tο 1935 το επιθαλάσσιο φρούριο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο ύστερα από μετασκευές του γερμανού αρχιτέκτονα Bουλφ Σέφερ. Σήμερα, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Mπούρτζι με καραβάκι από την προκυμαία του Nαυπλίου.

armynow.net

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.