Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΞΥΛΟ... ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΓΙΝΑΝ «ΛΟΥΗΣ» ΟΙ ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ!

Στα «χέρια» παρ' ολίγον να έρθουν επιθεωρητές του Σώματος Εργασίας με εργοδότη που αντέδρασε σε έλεγχο που έγινε στην επιχείρηση φαγ...





Στα «χέρια» παρ' ολίγον να έρθουν επιθεωρητές του Σώματος Εργασίας με εργοδότη που αντέδρασε σε έλεγχο που έγινε στην επιχείρηση φαγητού ιδιοκτησίας του σε συνοικία του Βόλου.




Από τους ελεγκτές που προπηλακίστηκαν λεκτικά ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας, ενώ μόλις «έπεσε σύρμα» ότι γίνεται έλεγχος, οι διανομείς της επιχείρησης προκειμένου να μην «καταγραφούν» τράπηκαν σε φυγή με τα ιδιωτικά τους μηχανάκια.

Το συμβάν σημειώθηκε -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ- κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε περιφερειακή συνοικία περιμετρικά της πόλης, στο πλαίσιο ελέγχου σε ταχυφαγεία και πιτσαρίες και έβγαλε μεγάλα λαβράκια. Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, στον κλάδο του γρήγορου φαγητού, το τελευταίο διάστημα η αδήλωτη εργασία κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις -ειδικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που παρατηρείται μεγαλύτερη ζήτηση-, απασχολούν σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 20 διανομείς (delivery) χωρίς ασφάλιση για ένα... χαρτζιλίκι.





Ένταση και κλήση στην αστυνομία

Το συμβάν σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ, όταν οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας του Βόλου πέρασαν το κατώφλι της επιχείρησης και ζήτησαν από τον υπεύθυνο του καταστήματος το βιβλίο προσωπικού. Στη θέα του κλιμακίου με τους τρεις ελεγκτές, νεαροί που βρίσκονταν έξω από την επιχείρηση άρχισαν να επιβιβάζονται πάνω σε μηχανάκια και να τρέπονται σε φυγή. Για τους ελεγκτές ήταν «ηλίου φαεινότερο» πως επρόκειτο για προσωπικό του μαγαζιού, που προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο και «έγινε καπνός». Τα πνεύματα δεν άργησαν να οξυνθούν, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας. Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσαν στο σημείο του συμβάντος προκειμένου να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση. Στην επιχείρηση, αφού ολοκληρώθηκε ο επεισοδιακός έλεγχος, βεβαιώθηκε τελικά παράβαση μόνο για 3 άτομα, τα οποία πρόλαβαν να βεβαιώσουν ως ανασφάλιστα οι ελεγκτές. Η «καμπάνα» που άκουσε η επιχείρηση ανήλθε στις 30.000 ευρώ.

Το επεισόδιο έχει θορυβήσει ολόκληρη την υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στον Βόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, για το συμβάν ενημερώθηκε ήδη το Υπουργείο Εργασίας, ενώ οι τοπικοί ελεγκτές έχουν ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας ώστε να τους «συνοδεύει» στους στοχευμένους ελέγχους που θα ακολουθήσουν.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από δύο συνεργεία έξι συνολικά ελεγκτών. Ανασφάλιστοι διανομείς, αμοιβές «ψίχουλα» κάτω και από τα 400 ευρώ και υπέρβαση του 8ωρου χωρίς ξεκούραση, ήταν μερικές από τις παραβάσεις που επίσης σημείωσαν στα μπλοκάκια τους οι επιθεωρητές.

Με πρωτοβουλία της τοπικής υπηρεσίας αποφασίστηκε οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν από τις επόμενες κιόλας μέρες ειδικά στις συνοικίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, στο κέντρο της πόλης η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και οι επιχειρήσεις λίγο-πολύ τηρούν όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι το ΣΕΠΕ μπορεί να διεξάγει παράλληλα, από κοινού με την ελεγκτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, είναι σε θέση να εντοπίζει και να ελέγχει επιχειρήσεις με υψηλή πιθανότητα παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: Εφ. Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.