Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΛΑΚΑΤ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΝΕΑΡΟΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ - ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Ελληνοαμερικανός Μάικ στέκεται μπροστά στον Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού του Αγίου Φραγκίσκου με την πινακίδα που γράφει: "Κακ...




Ελληνοαμερικανός Μάικ στέκεται μπροστά στον Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού του Αγίου Φραγκίσκου με την πινακίδα που γράφει: "Κακοποιήθηκα σεξουαλικά στις Κατασκηνώσεις του Αγίου Νικολάου το 2002". Φωτογραφια Pokrov




Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκπληκτοι έμειναν οι ενορίτες του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη του Αγίου Φραγκίσκου, διότι κατά την είσοδό τους στο ναό την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 ένα νέο παιδί κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε: «Κακοποιήθηκα σεξουαλικά στις Κατασκηνώσεις του Αγίου Νικολάου το 2002».

Ηταν ο Ελληνοαμερικανός Μάικ Γ., 27 ετών σήμερα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από ιερέα το έτος 2002 στη διάρκεια της εξομολόγησης. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που μπόρεσε και συγκέντρωσε ο «Εθνικός Κήρυξ», ο Μάικ Γ. το έτος 2002 συμμετείχε στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου στο Κατασκηνωτικό Κέντρο, γνωστό ως «Αγρόκτημα του Αγίου Νικολάου» -St. Nicholas Ranche- το οποίο βρίσκεται στην πόλη Dunlap της Καλιφόρνιας.

Οταν το έστειλαν το παιδί να εξομολογηθεί τις αμαρτίες του, ο ιερέας τού επιτέθηκε σεξουαλικά. Σήμερα έχει βάλει στόχο να βρει και να αναγνωρίσει τον ιερέα για να βεβαιωθεί ότι δεν κάνει τα ίδια και σε άλλα παιδιά. Αναζητεί να βρει φωτογραφίες της εποχής εκείνης, δηλαδή του Ιουλίου του 2002, για να μπορέσει να τον αναγνωρίσει.

Μέχρι την ώρα που είχε προχωρήσει το παρόν κείμενο ο «Ε.Κ.» δεν είχε κατορθώσει να επικοινωνήσει απευθείας μαζί του. Ελπίζεται όμως να γίνει κάτι τέτοιο σύντομα.

Σε επικοινωνία μας ωστόσο με τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο, ο τελευταίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του «Ε.Κ.» και λίγη ώρα αργότερα η Μητρόπολη εξέδωσε και σχετικό ανακοινωθέν αναφορικά με τη θέση της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης από ιερωμένους.

Τονίζεται ότι από το έτος 2001 και εντεύθεν η Αρχιεπισκοπή έχει πληρώσει για αποζημιώσεις σε θύματα παιδεραστίας και άλλων διαστροφικών συμπεριφορών κληρικών της σε διακανονισμούς εκτός δικαστηρίων και δικηγορικά έξοδα, πάνω από είκοσι εκατομμύρια δολάρια. Οι υποθέσεις ανάγονταν στην εποχή της Αρχιεπισκοπίας Ιακώβου, αλλά και μερικές επί Αρχιεπισκοπίας Δημητρίου, όπως ήταν η περίπτωση του ιερέα Νικολάου Κατίνα από το Σικάγο και συνέχεια το Ντάλας του Τέξας, ο οποίος καθαιρέθηκε τελικά και πέθανε ως λαϊκός.


Η είσοδος στο Ιδρυμα-Αγρόκτημα του Αγίου Νικολάου της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου. Φωτογραφία: Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου
Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος είπε πως «ένα παιδί το οποίο σήμερα πρέπει να είναι γύρω 26 με 27 χρόνων λέγει ότι το 2002 όταν είχε πάει στην κατασκήνωση στον Αγιο Νικόλαο και πήγε για εξομολόγηση ένας παπάς του επιτέθηκε».

Πρόσθεσε πως «εγώ δεν ήμουν Μητροπολίτης τότε εδώ, ήταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αντώνιος, εγώ ήλθα το 2005». Στην ερώτηση αν ήλθε το παιδί να τον ενημερώσει, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε «όχι προσωπικά δεν ήλθε, δεν επικοινώνησε μαζί μας, αλλά πήγε με μία πινακίδα εδώ μπροστά στον Καθεδρικό του Ευαγγελισμού στον Αγιο Φραγκίσκο». Τόνισε πως «ψάχνουμε να βρούμε ποίος ήταν αυτός ο ιερεύς που του επιτέθηκε, έχω δώσει εντολή να ελεγχθούν όλες οι πιθανότητες».





Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε ακόμα «σας παρακαλώ σημειώστε ότι εμείς σαν Μητρόπολη και σαν Αρχιεπισκοπή έχουμε τον απόλυτο σεβασμό για τα παιδιά που πηγαίνουν εκεί και την ιερότητα που έχει η κατασκήνωση, είναι ιερά πράγματα αυτά. Επίσης, εδώ και αρκετά χρόνια όσοι πηγαίνουν στην Κατασκήνωση για να υπηρετήσουν και εργασθούν είναι υποχρεωμένοι και υποχρεωμένες να περάσουν μέσα από το πρόγραμμα ελέγχου, γνωστό ως back ground check, δηλαδή εξονυχιστικό έλεγχο του παρελθόντος τους, διότι η ασφάλεια των παιδιών είναι η πρωταρχική μας προτεραιότητα».

Στην ερώτηση «το παιδί δεν μίλησε σε σας προσωπικά ποτέ;» απάντησε: «όχι, αλλά προς το τέλος του 2015 έκανε μία προσπάθεια μέσω του Facebook. Είπα στην κοπέλα που ήταν και είναι υπεύθυνη για τη Νεολαία να βρει πληροφορίες, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να βρει κάτι σχετικό». Ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τόνισε πως «ψάχνουμε να βρούμε ποιοι ήταν οι ιερείς που είχαν πάει το 2002 στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα» και συμπλήρωσε πως «εκατόν πενήντα τοις εκατό έχομε μηδενική ανοχή για τέτοιες καταστάσεις».

Το ίδρυμα «Αγρόκτημα του Αγίου Νικολάου» (St. Nicholas Ranche), περιλαμβάνει κατασκηνωτικό κέντρο για τους νέους, ξενώνες και αθλητικές εγκαταστάσεις, κτίριο γραφείων και αίθουσες συνεδριάσεων. Επίσης, στον ίδιο χώρο υπάρχει και το Γυναικείο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που ίδρυσε ο ιερομόναχος Εφραίμ επί αρχιερατείας του Μητροπολίτη Αντωνίου και στο οποίο εγκαταβιούν πάνω από 20 μοναχές. Υπογραμμίζεται ότι εκεί έχει ενταφιαστεί και ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Αντώνιος, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής του Κατασκηνωτικού Κέντρου.

Ο χώρος του Ιδρύματος του Αγίου Νικολάου, ο οποίος αρχικά αποτελείτο από 180 έκρες ανήκε στην οικογένεια του ομογενή Νικολάου Κοσσαρά, η οποία το 1979 το δώρισε στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου. Αργότερα αγοράσθηκαν κι άλλα οικοπεδικά τεμάχια και σήμερα αποτελείται από 300 έκρες.

Πριν από ένα χρόνο η οικογένεια του κ. Αλεξ Σπανού από την πόλη Στόκτον της Καλιφόρνιας ανοικοδόμησε και δώρισε μέσα στο Αγρόκτημα και Κατασκηνωτικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου «Κέντρο Πίστεως και Κληρονομιάς», το οποίο φέρει το όνομα των δωρητών, «Alex and Faye Spanos Faith and Heritage Center».

ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.