Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΧΩΡΙΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

«Παίζει ρέστα» ο Τσίπρας και τραβάει το χαρτί του εκβιασμού – Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση και χωρίς συμμάχους στο κρίσιμο Eurogroup για...






«Παίζει ρέστα» ο Τσίπρας και τραβάει το χαρτί του εκβιασμού – Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση και χωρίς συμμάχους στο κρίσιμο Eurogroup για το χρέος – Υπόγεια συμφωνία Βερολίνου – Ουάσινγκτον να δώσουν παράταση στο αδιέξοδο και καμία λύση
Έντονος προβληματισμός που ορισμένες φορές μετατρέπεται σε πανικό επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.



Τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, με κορυφαίους αξιωματούχους να χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών και να βάζουν «φρένο» στα όνειρα του Αλέξη Τσίπρα για... γραβάτα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως πλέον συντάσσεται με τις θέσεις Σόιμπλε και διαμηνύει μέσω διαρροών πως η όποια απόφαση για το ελληνικό χρέος θα ήταν προτιμότερο να ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Από την άλλη η Κομισιόν, μέσω του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά απάντησε μάλλον με ήξεις αφήξεις για το θέμα του χρέους. Ζήτησε κοινή «κατανόηση» στο ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για παράταση των συζητήσεων.
Όσο για τον Σόιμπλε, είναι βέβαιο πως θα κάνει τα πάντα για να μην λάβει η Ελλάδα την παραμικρή ρύθμιση του χρέους. Το ξεκαθάρισε άλλωστε στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά τη συνάντησή τους. «Ούτε τώρα ρύθμιση ούτε μετά τις γερμανικές εκλογές ούτε μετά το τέλος του προγράμματος ούτε ποτέ...», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λεονταρισμοί και απειλές από την Κουμουνδούρου
Αναμφισβήτητα οι πολιτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, με την ψήφιση μνημονίων και σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και δυσφορία στο κόμμα του.


Κατά τη σημερινή (6 Ιουνίου) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, επικράτησε έντονος προβληματισμός για τη στάση των δανειστών ενώ τα στελέχη ζητούσαν από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις για το πού οδηγείται η κατάσταση.



Το κορυφαίο όργανο του κυβερνώντος κόμματος συζήτησε όλα τα πιθανά σενάρια, σχετικά με την πρόταση που θα δοθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμονδούρου ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Στο πλαίσιο αυτό έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για σκληρή γραμμή απέναντι στους τοκογλύφους δανειστές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα αποδεχτεί μόνο μία συνολική συμφωνία για το ζήτημα του χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ξεκαθαρίσει στους δανειστές και κυρίως στο ΔΝΤ ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα, κάτι το οποίο είχε διαμηνύσει και ο Αλέξης Τσίπρας.
Αν στο Eurogroup οι δανειστές δεν έχουν καμία νέα πρόταση και βάλουν ξανά στο τραπέζι την πρόταση του Σόιμπλε που κατέθεσε στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου, έστω και με ελάχιστες αλλαγές, τότε είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν θα τη δεχτεί και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει με άδεια χέρια από το Λουξεμβούργο.
Το σενάριο αυτό, περί επιμονής στο στην πρόταση Σόιμπλε, φαντάζει πολύ πιθανό και ενισχύθηκε μετά την παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ, που έδειξε ότι το ΔΝΤ είναι στην ίδια γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κάτι που αιφνιδίασε την κυβέρνηση, μιας και νόμιζε ότι δεν υπάρχει καμία υπόγεια συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον.
Από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε η πρόσκληση που έχει απευθύνει το Μαξίμου για πολιτική συναίνεση, χωρίς όμως να περιγράφει καμία σχετική πρωτοβουλία. Ενδεχομένως βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας να κρατάει αυτό το χαρτί για το τέλος, ως πολιτική επιβίωση, για να μην πάρει εξολοκλήρου πάνω του την αποτυχία της διαπραγμάτευσης.
Στην συνεδρίαση εκφράστηκε η άποψη και πιθανόν να αποτελέσει και την κύρια γραμμή στη διαπραγμάτευση, πως εάν δεν προκύψει μία θετική λύση στο Εurogroup της μεθεπόμενης Πέμπτης, τότε ο πρωθυπουργός να οδηγήσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, σε μία ύστατη προσπάθεια να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα του χρέους.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ο τόνος ναι μεν είναι ενωτικός και ζητείται για μια ακόμη φορά η στήριξη του λαού στη σκληρή διαπραγμάτευση, ωστόσο είναι προφανές πως η υπομονή εξαντλείται και στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν από τώρα να δουν τι θα πουν στο λαό αν η διαπραγμάτευση για το χρέος καταλήξει σε... φιάσκο για την κυβέρνηση.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.