Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΙΣ 25 ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στη Μ. Ανατολή και κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες δεν αφήσουν ανεπηρέαστη και την εύθραυστ...






Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στη Μ. Ανατολή και κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες δεν αφήσουν ανεπηρέαστη και την εύθραυστη κατάσταση στη Τουρκία, μετά την επίσημη προκήρυξη δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Οι πολίτες της αυτόνομης αυτής περιοχής εντός της ιρακινής επικράτειας, καλούνται να αποφασίσουν στις 25 Σεπτεμβρίου εάν θέλουν να γίνουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, το πρώτο ποτέ, στην κουρδική ιστορία.




Την ανακοίνωση έκανε αξιωματούχος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, η οποία κυβερνά τον αυτόνομο κουρδικό ιρακινό βορρά.

Με μήνυμά του στο Twitter ο βοηθός του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, Χεμίν Χαουράμι, τόνισε: «Μεγάλα νέα. Δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν για ανεξαρτησία στις 25/9/2017».




Το Ιρακινό Κουρδιστάν κέρδισε την αυτονομία του εντός Ιράκ με το σύνταγμα του 2005, ωστόσο ακόμη αποτελεί συστατικό μέρος της χώρας. Η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν με δικαιώματα αυτοκυβέρνησης είχε δημιουργηθεί αρχικά το 1970, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Βαγδάτης, μετά από χρόνια εθνικών συγκρούσεων.

Η κουρδική ανεξαρτησία όμως πάντα είχε απέναντί της 4 χώρες με μεγάλη κουρδική μειονότητα δηλαδή εκτός του Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία,και το Ιράν.

Οι Κούρδοι του Ιράκ, έχουν ήδη συστήσει ανεξάρτητη κρατική δομή εντός του Ιράκ ενώ διαθέτουν και μιά μορφής αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις (Πεσμεργκά). Ηγέτης τους είναι ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος δεν έχει καλές σχέσεις με τις οργανώσεις των Κούρδων στη Τουρκία και την Συρία, οι οποίες πρόσκεινται κυρίως στο PKK.

Οι Πεσμεργκά έσωσαν την ιρακινή πόλη του Κιρκούκ από το Ισλαμικό Κράτος το 2014, καθώς ο ιρακινός στρατός εγκατέλειψε τις θέσεις του. Μολονότι η πόλη δεν περιλαμβάνεται στο αυτόνομο κουρδικό τμήμα του Ιράκ, οι Κούρδοι το διεκδικούν ως απελευθερωμένο από τους ίδιους έδαφος.

Στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, κυριαρχεί η αραβική σιιτική μουσουλμανική πλειοψηφία, η οποία έχει την υποστήριξη του επίσης σιιτικού, γειτονικού Ιράν, χωρίς να λείπουν και οι μεταξύ τους αντιθέσεις.

Η Τουρκία πάντως δεν βλέπει με καλό μάτι τη δημιουργία ανεξάρτητης κρατικής οντότητας των Κούρδων στα νότια σύνορά της, καθώς ξέρει καλά ότι είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν ένωση με αυτή και οι Κούρδοι της Συρίας, που ήδη ελέγχουν μιά μεγάλη περιοχή στα νότια κοινά τους σύνορα, ενώ την ίδια στιγμή έχει ανοικτό ζήτημα ένοπλης σύγκρουσης με το ΡΚΚ στο εσωτερικό της, όπου κατοικούν περίπου 10 εκ. Κούρδοι.

presspublica.gr
infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.