Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΜΕ ΒΡΗΚΕ ΣΤΟ FACEBOOK, ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΤΡΑΒΑ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ» ΜΑΡΤΥΡΙΑ 14 ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ» - ΒΙΝΤΕΟ -

Παιχνίδια θανάτου στο Διαδίκτυο - «Mπλε Φάλαινα», «Choking game», «Νεράιδες της φωτιάς» διψούν για εφηβικό αίμα Τη συγκλονιστική ε...






Παιχνίδια θανάτου στο Διαδίκτυο - «Mπλε Φάλαινα», «Choking game», «Νεράιδες της φωτιάς» διψούν για εφηβικό αίμα

Τη συγκλονιστική εμπειρία που είχε όταν τον προσέγγισε,μέσω διαδικτύου, άγνωστος για να παίξουν το αυτοκαταστροφικό παιχνίδι «μπλε Φάλαινα», περιέγραψε ένας μαθητής γυμνασίου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο 14χρονος από το Κιλκίς, κάποιος άγνωστος του έστειλε μήνυμα στο Facebook, ρωτώντας τον αν θέλει να παίξουν ένα παιχνίδι που λέγεται «μπλε φάλαινα».

Ο μικρός μαθητής του απάντησε «ναι», και τον ρώτησε «και τι θα κάνουμε;». Ο συνομιλητής του του είπε είπε, «χτύπα σφαλιάρες στον εαυτό σου και τράβα βίντεο».





Η αντίδραση του παιδιού, ευτυχώς, ήταν άμεση και είπε στη μητέρα του τι είχε συμβεί.

Η οικογένεια ενημέρωσε το αστυνομικό τμήμα Ευζώνων αμέσως και στη συνέχει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του μαθητή, ο άγνωστος του έγραφε σε greeklish.

Ερωτηθείς αν κι άλλα παιδιά στο σχολείο του έχουν δεχθεί ανάλογα μηνύματα, το παιδί απάντησε πως έχει ακούσει να έχουν προσεγγιστεί κι άλλοι μαθητές, οι οποίοι έχουν όμως αρνηθεί να συμμετάσχουν στο παιχνίδι.

Ο ίδιος πάντως, έχει και στο παρελθόν δεχτεί περίεργα μηνύματα.



Είναι μια «πρόκληση», μια εξωφρενική ανοησία που μεταδίδεται μέσω Διαδικτύου, εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και social media. Κι όμως, παρά τον θόρυβο και την κινητοποίηση διαφόρων φορέων -στους οποίους δεν περιλαμβάνεται ακόμη το υπουργείο Παιδείας- η «Φάλαινα» επεκτείνει τη δράση της, πλέοντας ανενόχλητη σε έναν ωκεανό πιθανών θυμάτων που μοιάζει απέραντος.




Κατ’ όνομα και μόνο, το «Blue Whale Challenge» είναι παρόμοιο π.χ. με το «Ice Bucket Challenge» ή το «Mannequin Challenge» κ.λπ., αλλά απείρως πιο διαστροφικό και θανάσιμα επικίνδυνο. Οι σχετικές φωτογραφίες είναι αποκρουστικές, προκαλούν θλίψη και αγωνία: άγουρα παιδικά μέλη, ξυραφιασμένα άτσαλα. Πήχεις χεριών, πόδια κ.λπ. χαραγμένα, γεμάτα φρέσκες πληγές και ξεραμένο αίμα. Και αυτό υποτίθεται ότι είναι το πρώτο στάδιο της «πρόκλησης», η πρώτη δοκιμασία της μύησης. Ποια είναι αυτά τα παιδιά; Τι θα μπορούσε να τα δελεάζει, να τα γοητεύει ώστε να φτάνουν στο σημείο να βλάπτουν τόσο βάναυσα τον εαυτό τους; Ποια έλξη, τι είδους ακατανίκητο υπνωτισμό ασκεί πάνω τους η προοπτική της αυτοκτονίας; Ο εφιάλτης, προς το παρόν, φαντάζει ασύμμετρος, όπως σχεδόν καθετί νοσηρό που ξεπηδά από το Ιντερνετ. Και ως εκ τούτου επικρατεί σύγχυση ως προς την αληθινή έκταση της επιδημίας που φέρνει η «Μπλε Φάλαινα», η οποία παρεμπιπτόντως χρησιμοποιείται ως σύμβολο επειδή υποτίθεται πως είναι από τα ελάχιστα θηλαστικά ή ίσως το μόνο που κόβει μόνη του το νήμα της ζωής του, εφορμώντας σε κάποια παραλία όπου και ξεψυχά.


Εφηβοι, τα περισσότερα θύματα


Τα περισσότερα θύματα είναι έφηβοι που έχουν φτάσει έως την αυτοχειρία παίζοντας αυτό το παιχνίδι. Διότι το παιδί, ο έφηβος -οποιοσδήποτε ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του «καθοδηγητή» και προχωρά βαθύτερα στην «πρόκληση»- καλείται να φέρει εις πέρας επιτυχώς τις αυτοκαταστροφικές αποστολές που του ανατίθενται στο πλαίσιο του εθιστικού παιχνιδιού... Υστερα από 50 ημέρες, σε μια μαύρη πεντηκοστή για το θύμα του αόρατου εγκληματία, ανακοινώνεται η ημερομηνία του θανάτου του. Και, βάσει σχεδίου, έρχεται η στιγμή της υπέρτατης δοκιμασίας, δηλαδή της αυτοκτονίας.

Αφού τα παιδιά ξεκινούν χαρακώνοντας το σώμα τους, γράφοντας με το αίμα τους διάφορα συνθήματα ή σχεδιάζοντας τη «Φάλαινα», πιστοποιούν τη δράση τους με φωτογραφίες που στέλνουν στον «καθοδηγητή». Εκείνος τους ζητά να προχωρήσουν πιο βαθιά στον πόνο. Η άκρα μυστικότητα είναι όρος απαρέγκλιτος, γι’ αυτό και η διαδικασία εξελίσσεται εν αγνοία των μεγαλύτερων. Αλλωστε το παιχνίδι προβλέπει συντριπτικές τιμωρίες για όσους αποκαλύψουν τα απόρρητα της ιεροτελεστίας του αίματος. Εάν οι παίκτες δειλιάσουν, το «αφεντικό» απειλεί ότι θα εξολοθρεύσει τα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων, αφού έχει φροντίσει να μάθει τα πάντα γι’ αυτά και τις οικογένειές τους.

Από τα σπλάχνα της «Μπλε Φάλαινας» δεν υπάρχει διαφυγή. Το κήτος καταπίνει οριστικά εκείνον που θα κάνει το λάθος να δηλώσει πως είναι διατεθειμένος να φτάσει την «πρόκληση» έως το τέλος.

Οι ψυχολόγοι μέχρι στιγμής δεν έχουν να παρουσιάσουν μια πειστική εξήγηση για το φαινόμενο. Λένε βέβαια ότι η «Φάλαινα» ψαρεύει θύματα απλώνοντας δίχτυα παντού και, επί της ουσίας, μόνο ελάχιστα πιάνει. Αυτοί που παγιδεύονται πιθανότατα είναι ήδη ψυχικά διαταραγμένοι, έχουν ούτως ή άλλως αυτοκτονικές τάσεις, φανερές ή εν υπνώσει, τις οποίες ενεργοποιεί με διαβολική ευστοχία ο εγκληματίας «καθοδηγητής».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.