Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΕΟ ΥΠΕΡΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ... ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ

Στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, στο Πασαλιμάνι, κτίζεται νέο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων. Τα συν...

Nέο μνημείο χτίζεται στον Πειραιά στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων [pic]






Στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, στο Πασαλιμάνι, κτίζεται νέο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων.
Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς ώστε όλα να είναι όλα έτοιμα για την Κυριακή, οπότε και θα γίνει η τελετή των αποκαλυπτηρίων σύμφωνα με το pontos-news.gr.




Όπως αναφέρει το pontos-news.gr ο εικαστικός Παναγιώτης Τανιμανίδης παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες ώστε να είναι βέβαιος ότι όλα θα είναι στη θέση τους.

Μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την ανάπλαση της πλατείας, θα προστεθούν πράσινο (δέντρα και θάμνοι) αλλά και κάποια καθίσματα. Το γλυπτό θα τοποθετηθεί ακριβώς στη μέση – προς το παρόν καλύπτεται από μπλε πανί, μεταφέρεται κομμάτι-κομμάτι, και έτσι σιγά-σιγά θα πάρει την τελική του μορφή. Ολοκληρωμένο το «Πυρρίχιο Πέταγμα» θα έχει ύψος 7,5μ. και χορδή τόξου 14μ.

Οι γλυπτικές συνθέσεις που θα απεικονίζονται στο μνημείο, ξεκινούν με τους αγώνες που κάνει για τη ζωή ένα προσφυγοπούλι διωγμένο από τον Πόντο. Το προσφυγοπούλι αρπάζει τη λύρα και ξεκινάει το ταξίδι. Τα λουκέτα, τα νταούλια, τα Βαγγέλια, η Σημαία, τα πηγάδια – το σκάψιμο για να βρουν νερό, τα δεμένα πλοία, η καμπάνα, η εκκλησία και το αγίασμα, ο αργαλειός, το τραπέζι, το προσφυγοπούλι στο μέσον της διαδρομής, η λύρα ακόντιο, η ξύστρα, τα κιάλια, η λύρα αλέτρι, η άφιξη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου τονίζεται ότι αναφέρεται στις σφαγές και τους εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Η 19 Μαΐου 2017 είναι η μέρα μνήμης που έχει αφιερωθεί στους Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν στη Γενοκτονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.