stoxos News

26/5/17

Η ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΜΑΓΙΚΕΣ» ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ





Η λεβάντα είναι ένας αειθαλής θάμνος που φτάνει μέχρι τα 80 εκατοστά ύψος, έχει στενά γκριζοπράσινα φύλλα και ανθοφόρους βλαστούς να καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχεος με λιλά ανθάκια.




Υπάρχουν τρία είδη λεβάντας που καλλιεργούνται περισσότερο, με πιο διαδεδομένη τη στενόφυλλη λεβάντα (Lavandula angustifolia),η οποία είναι η πιο μυρωδάτη ποικιλία και παράγει το καλύτερο αιθέριο έλαιο. Ειδικότερα, το λάδι αυτό έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Μάλιστα, είναι από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβααδιάλυτο πάνω στο δέρμα.

Η ονομασία της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει πλένω, επειδή οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν άνθη λεβάντας για την ταρίχευση, για τον αρωματισμό των νερών των λουτρών τους και των χώρων τους. Τη συνήθεια αυτή λέγεται ότι την πήραν από τους αρχαίους Έλληνες.



Με πάνω από 150 δραστικά συστατικά, η λεβάντα αποδεικνύει τις θεραπευτικές της ιδιότητες στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, των πονοκεφάλων, του πονόδοντου της κατάθλιψης, τουεκνευρισμού και της μείωση του άγχους.

Επίσης, θεωρείται ότι ενεργεί κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και τηςλαρυγγίτιδας.

Ιδανικό σε κοψίματα, σε τσιμπήματα κουνουπιών, σε δερματίτιδα και φλεγμονές του δέρματος. Ακόμη, έχει αναπλαστικές ιδιότητες και, σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια και καλλυντικά, μπορεί να βοηθήσει στην αισθητική περιποίηση του προσώπου και του σώματος.

Χρησιμοποιείται ακόμα στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και την φαρμακοποιία.
pentapostagma
« PREV
NEXT »