Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΠΥΡΡΙΧΕΙΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ... ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Με επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, πραγματοποιήθηκε σήμερα ...







Με επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», στην πλατεία Αλεξάνδρας.

Παράλληλα με την τελετή των αποκαλυπτηρίων του σπουδαίου, για τον Ποντιακό Ελληνισμό Μνημείου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, εγκαινίασαν την ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας.




Το Μνημείο όπως και η ανακατασκευή της Πλατείας Αλεξάνδρας που το φιλοξενεί, είναι δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, από το γένος των Υψηλαντών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μώραλης προσέφερε στον κ. Μαρινάκη τιμητική πλακέτα, ως αναγνώριση της προσφοράς του για το Μνημείο καθώς και για την ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας.

Το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», είναι έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη. Πρόκειται για ένα τρισυπόστατο σύγχρονο έργο, με πολλές αναγνώσεις, το οποίο διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.

Υπενθυμίζεται ότι η τελετή των αποκαλυπτηρίων εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, κατέληξε η λιτανευτική πομπή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος στην ομιλία του, ανέφερε:

«Σεβασμιώτατοι, κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε, κύριοι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, κύριοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίες και κύριοι,

Καταρχήν θα ήθελα να μεταφέρω τον χαιρετισμό της Περιφέρειας και της Περιφερειάρχου κυρίας Ρένας Δούρου για τη μεγάλη αυτή ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά και πολύπλευρου συμβολισμού για τον Ελληνισμό. Βέβαια, η ημέρα αυτή είναι και για μένα ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά γιατί κι εγώ είμαι γόνος ενός προσφυγόπουλου. Οι γονείς μου ήρθαν το ΄22, ο πατέρας μου προσφυγόπουλο 8 ετών από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας επί 28 αιώνες έκανε θαύματα. Ήταν ένας μοναδικός πολιτισμός ο οποίος διαδόθηκε σε όλη τη περιοχή. Δυστυχώς, το 1911 οι Νεότουρκοι αποφάσισαν τις Γενοκτονίες. Δεν είναι μόνο μια Γενοκτονία. Ξεκίνησαν από τους Αρμένιους και κατέληξαν στους Πόντιους. Ήταν μια εθνοκάθαρση την οποία είχαν αποφασίσει σε συνεργασία με τους Γερμανούς. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να μην το ξεχνάμε, θα πρέπει αυτός ο αφανισμός του ελληνικού στοιχείου να μην μείνει έτσι. Οι νεκροί μας πρέπει να δικαιωθούν και η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τη Παγκόσμια Κοινότητα. Αυτοί οι γείτονες δίπλα μας δεν έχουν ιστορία, αλλά έχουν ποινικό μητρώο. Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.