Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΓΕΛΑΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ... ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΡΡΟΠΗ Η ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ... ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ..

Στην τελική ευθεία και σε απόσταση αναπνοής παραμένουν οι 4 πρώτοι υποψήφιοι που διεκδικούν την γαλλική προεδρία : ο Εμμανουέλ Μακρόν, ...






Στην τελική ευθεία και σε απόσταση αναπνοής παραμένουν οι 4 πρώτοι υποψήφιοι που διεκδικούν την γαλλική προεδρία : ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις όλων των Ινστιτούτων.




Η παρουσία των τεσσάρων, πράγμα πρωτόγνωρο για προεδρική εκλογή, και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, που επηρεάζεται και από τα περιθώρια λάθους (2,1%) έχουν ιδιαίτερα δυσκολέψει τα Ινστιτούτα για τις προβλέψεις τους.

Μια νέα δυσκολία σήμερα, είναι ότι τα εκλογικά κέντρα της επαρχίας (εκτός των μεγάλων πόλεων) θα κλείσουν φέτος στις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) και όχι στις 18.00 όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα Ινστιτούτα θα έχουν μια ώρα λιγότερη στη διάθεσή τους για τις εκτιμήσεις τους.

Οι κάλπες στις μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν όπως πάντα στις 20.00 (21.00 ώρα Ελλάδας). Για τις εκτιμήσεις τους τα Ινστιτούτα έχουν επιλέξει 220 εκλογικά κέντρα επαρχίας, με 1.000 περίπου ψηφοφόρους το καθένα, που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά και στα οποία η καταμέτρηση ξεκινάει στις 19.00, ακριβώς μετά το κλείσιμο της κάλπης. Για να κερδίσουν χρόνο τα Ινστιτούτα, άλλαξαν μέθοδο αφού τα πάντα σήμερα θα περάσουν από το τηλέφωνο (smartphone) και το διαδίκτυο.




Πριν από πέντε χρόνια, το άτομο που έκανε την έρευνα για ένα Ινστιτούτο, έδινε τα στοιχεία για κάθε υποψήφιο σε έναν τηλεφωνητή που τα κατέγραφε, στη συνέχεια τα αντέγραφαν και τα έστελναν για επεξεργασία. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα σε σύγκριση με την τωρινή μέθοδο, που από το προσωπικό τηλέφωνο του ατόμου που έχει την ευθύνη της έρευνας, συγκεντρώνονται άμεσα και μέσω web και με ειδική εφαρμογή γίνεται η επεξεργασία.

Γύρω στις 19.30 τα Ινστιτούτα θα μπορέσουν να περάσουν στη δεύτερη φάση μελετώντας τα επόμενα 200 επιλεγμένα εκλογικά κέντρα. Η τελική εκτίμηση θα δοθεί στις 20.00 με το τέλος της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν επιβληθεί από την Ανώτατη Αρχή για την ψηφοφορία, στη Γαλλία απαγορεύεται να δοθεί από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, η όποια εκτίμηση ή πρόβλεψη πριν κλείσουν οι κάλπες στις 20.00. Η απαγόρευση αυτή όμως δεν ισχύει στις γειτονικές χώρες, όπως το Βέλγιο ή η Ελβετία, που έχουν παράδοση πλέον να σπάζουν τον κανόνα και να δίνουν τις εκτιμήσεις μέσω διαδίκτυου, προκαλώντας κάθε φορά μια σχετική σύγχυση.

Στη φετινή εκλογή και επειδή η απόσταση ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους είναι πολύ μικρή, οι επικεφαλής των Ινστιτούτων επισείουν την προσοχή, και προειδοποιούν ότι στις 20.00 ίσως στις τηλεοράσεις να μην εμφανισθούν δύο, αλλά τρία πρόσωπα υποψηφίων ικανών να κερδίσουν για να περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.