Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ «ΣΤΟΧΟΥ» ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΝΙΤΗ ΚΟΤΖΙΑ: Ο ΤΡΑΜΠ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ!..

Λιγομίλητος όπως το συνηθίζει αλλά πάντα καίριος και αποκαλυπτικός ήταν ο Νίκος Κοτζιάς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στην Ου...

«Βόμβες» Κοτζιά: Ο Τραμπ θα μας υποστηρίξει πιο πολύ από Ομπάμα – Η Ελλάδα έχει γεωπολιτικό «ρόλο ευθύνης»






Λιγομίλητος όπως το συνηθίζει αλλά πάντα καίριος και αποκαλυπτικός ήταν ο Νίκος Κοτζιάς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον για τις επαφές του με την αμερικανική κυβέρνηση.




Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε μάλιστα και μια δήλωση «βόμβα», που ελάχιστοι «έπιασαν» από την εγχώρια παρασιτική δημοσιογραφία, ότι δηλαδή η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα της Ευρωζώνης, του χρέους και της οικονομίας περισσότερο από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα διακινούνταν και διακινείται μια παλιά δήλωση Τραμπ ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι δεν αφορά την Αμερική. Προφανώς και κάτι άλλαξε.

Επίσης στα τέλη Φεβρουαρίου 2017 ο νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν είχε δηλώσει ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι κυρίως ευρωπαϊκό πρόβλημα.

«Αυτό είναι κυρίως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα», είχε δηλώσει ο κ. Μανούτσιν στη Wall Street Journal. «Συνομιλούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για το ζήτημα, αλλά προφανώς τον πρώτο λόγο έχουν οι Ευρωπαίοι», είχε προσθέσει.

Προφανώς όμως οι υπουργοί Οικονομικών είναι καλό να τοποθετούνται αφού πρώτα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών περί γεωπολιτικής.




Διότι ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός ρόλος και σημασία της Ελλάδας, όπως και τα κοινά ελληνικά και αμερικανικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο, είναι πράγματα που ξεπερνάνε τους «λογιστάκους».

Ο Νίκος Κοτζιάς το τόνισε εξάλλου στις συνομιλίες του, ότι ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή είναι «ιδιαίτερος» και «ρόλος ευθύνης».

Δεν μπορεί η μοναδική δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, η Ελλάδα, να εξαθλιώνεται και να λεηλατείται από τους οικονομικούς δολοφόνους του Βερολίνου και τους ιδεοληπτικούς του ΔΝΤ, όταν η ίδια η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί τους προμαχώνες της Δύσης απέναντι στον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό.

Μόνο μια ισχυρή Ελλάδα μπορεί να κρατήσει τις πύλες της Ευρώπης, αλλιώς θα επαναληφθεί η ιστορία μετά το 1453.

Δηλώσεις Κοτζιά:

«Νομίζω ότι η διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ήταν πολύ επιτυχημένη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Συναντήσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών, συναντήσαμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και την αναπληρώτριά του. Επίσης, είδαμε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και μια σειρά από άλλα στελέχη που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Είχαμε συναντήσεις με Γερουσιαστές, καθώς και με δημοσιογραφικά team, θα έλεγα ότι το πιο ενδιαφέρον ήταν σήμερα το πρωί με το Reuters», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για να περάσει αμέσως στα γεωπολιτικά:

«Αυτό που νομίζω έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν. Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας είναι ένας ρόλος ευθύνης. Έχουμε συγκροτήσει σειρά από θεσμούς, όπως είναι οι τριγωνικές σχέσεις που διατηρούμε με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Έχουμε τα τετραμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, καθώς και τη διασυνοριακή. Είμαστε σε μια διαδικασία για να συγκροτήσουμε νέα τετραμερή με Γεωργία και Αρμενία. Όλα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή», κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ πριν δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας τον κ. Μακμάστερ;

«Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για 40 λεπτά και τελικά διήρκεσε μιάμιση ώρα. Συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Το Κυπριακό;

«Το Κυπριακό δεν απασχόλησε πολύ, πέρα από το ότι εξήγησα ποιος είναι ο όρος για να πετύχει μια διαπραγμάτευση. Ο όρος είναι ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητάει ειδικά προνόμια όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει».

Πώς βλέπετε τις προτεραιότητες της νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης στην περιοχή μας;

«Αντιλαμβάνομαι ότι η Αμερικανική Διοίκηση αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σε συνεργασία – εξ όσων καταλαβαίνω, με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν, δηλαδή πιο εντατικά και ισότιμα– με κράτη με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις».

Επί προεδρίας Ομπάμα, κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα είχε υποστήριξη στο θέμα της Ευρωζώνης, του χρέους και της οικονομίας.

«Και αυτό θα συνεχισθεί. Έχοντας μια αρχική συζήτηση επί του θέματος, νομίζω ότι θα συνεχισθεί και ίσως να είναι και πιο μεγάλη«.

Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση της Τουρκίας με χώρες της Δυτικής Ευρώπης, σήμερα επιτέθηκε ο κ. Ερντογάν στην Άνγκελα Μέρκελ και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών άσκησε κριτική στην ανακοίνωση της Ε.Ε. που υποστήριξε την Ολλανδία. Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο;

«Σας είπα χθες ότι η Τουρκία εξάγει την νευρικότητά της. Ίσως ορισμένοι κύκλοι της τουρκικής ηγεσίας να θεωρούν ότι μια τέτοια λεκτική σύγκρουση βοηθά την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν».

Η θέση της Ελλάδος σχετικά με επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα μας πριν το δημοψήφισμα ποια είναι;

«Η θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν τεθούν συγκεκριμένες αιτήσεις και διαδικασίες».
Και μία τελευταία ερώτηση, ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρυ Πάιατ, στο Συνέδριο των Δελφών είπε ότι φοβάται για ένα ατύχημα στο Αιγαίο. Από τις συνομιλίες που είχατε εδώ επαληθεύεται αυτός ο φόβος;

«Δεν είχαμε τέτοιου είδους συζητήσεις. Είχαμε συζητήσεις περισσότερο για το ποιος είναι ο ρόλος της χώρας και όχι για να κατηγορήσουμε ή να μιλήσουμε για τρίτους».
Για την τουρκική αντιπαράθεση στην Ευρώπη εκφράστηκαν καθόλου;

«Όχι δεν κάναμε τέτοια συζήτηση».

.tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.